831
Οι δύο υπουργοί ενώ προσέρχονται στον Αρειο Πάγο | InTime News

Οικονόμου και Βρούτσης με 200 ονόματα στην Εισαγγελία ΑΠ: Ωρα να αντιμετωπίσουμε τις αγέλες των χούλιγκαν

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2023, 13:11
Οι δύο υπουργοί ενώ προσέρχονται στον Αρειο Πάγο
|InTime News

Οικονόμου και Βρούτσης με 200 ονόματα στην Εισαγγελία ΑΠ: Ωρα να αντιμετωπίσουμε τις αγέλες των χούλιγκαν

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2023, 13:11

Στις 12 το μεσημέρι, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, περνούσαν το κατώφλι της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου κρατώντας έναν όγκο από φακέλους για επεισόδια οπαδικής βίας, προκειμένου να ενημερώσουν αρμοδίως την Εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου και να ζητήσουν την αναβάθμιση των ποινικών ερευνών για τους χούλιγκαν και την αντιμετώπιση των συμμοριών αυτών με τις πρόνοιες του νόμου περί εγκληματικής οργάνωσης.

Στόχος των πρωτοβουλιών σε κυβερνητικό επίπεδο, η ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς με σκοπό την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί και την αναζήτηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στον χώρο, όπως άλλωστε ανακοίνωσε και στο briefing της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Εξ ου και οι κ.κ. Οικονόμου και Βρούτσης, παράλληλα με το αίτημα να αναβαθμιστεί η ποινική έρευνα για αυτά τα περιστατικά αλλά και να δημιουργηθεί μια «τυπολογία» χειρισμού των συγκεκριμένων υποθέσεων από εδώ και πέρα, με δεδομένες τις ομοιότητες του τρόπου δράσης των «οπαδικών» στρατών με τα τάγματα εφόδου (βλ. υπόθεση Χρυσής Αυγής), προσκόμισαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου όλα τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση των Αρχών για την αξιολόγηση στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας – ανάμεσά τους σειρά πειστηρίων, δημοσιεύματα, διαδικτυακές συζητήσεις ή αναρτήσεις, ανακοινώσεις κ.ο.κ., που τεκμηριώνουν ότι η χουλιγκανική βία έχει φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς.

Στα εν λόγω στοιχεία συμπεριλαμβάνεται λίστα με περίπου 200 ονόματα φερόμενων ως χούλιγκαν και μη που δραστηριοποιούνται σε όλες ομάδες, καθώς επίσης όλες οι καταγγελίες για ξυλοδαρμούς ή/και απειλές κατά  διαιτητών και δημοσιογράφων που έχουν γίνει κατά καιρούς και από τον ΠΣΑΤ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου).

Οπως είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, «ο κατάλογος των ατόμων αυτών αφορά, όλα τα χρώματα και όλη την επικράτεια», ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι τα στοιχεία που παραδόθηκαν στη Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, αφορούν τη δράση πολλών προσώπων όχι μόνον για την τελευταία χρονιά αλλά και σε βάθος χρόνου.

«Yπάρχουν πρόσωπα, διευκρίνισε ο κ. Βρούτσης, που εμπλέκονται σε πολλές υποθέσεις και σε βάθος χρόνου, δηλαδή που φθάνουν ακόμη ως την εποχή της δολοφονίας του Φιλόπουλου».

Σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη η επιλογή των προσώπων που φιγουράρουν στη λίστα, έγινε από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αστυνομικές αρχές «και τους καθιστούν “υψηλού κινδύνου” πρόσωπα, σε ό,τι αφορά την οπαδική βία».

Τα στοιχεία που προσκομίστηκαν αφορούν και εγκληματικές δραστηριότητες των εμπλεκομένων προσώπων οι οποίες συνδέονται άμεσα με το κοινό ποινικό έγκλημα, όπως εκβιασμοί, ναρκωτικά, προστασία κ.λπ.

Οπως επεσήμανε ο κ. Οικονόμου, τα στοιχεία που προσκομίστηκαν είναι ενδεικτικά καθώς πρόκειται να προσκομιστούν και άλλα από τις αρμόδιες αρχές, εφόσον ζητηθούν από την Εισαγγελία.

«Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση βρεθήκαμε σε μια υψηλού συμβολισμού κίνηση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να καταθέσουμε πολύ ουσιαστικά στοιχεία για την οπαδική βία. Ο συμβολισμός είναι μεγάλος γιατί είμαστε αποφασισμένοι να αποδείξουμε την αποφασιστικότητα να χρησιμοποιήσουμε όλα τα όπλα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια στους αθλητικούς χώρους και την ασφάλεια των αξιών του αθλητισμού», ανέφερε αρχικά ο κ. Βρούτσης, για να προσθέσει:

«Τα στοιχεία που καταθέσαμε έχουν να κάνουν με πραγματικά χαρακτηριστικά που δείχνουν ότι η οπαδική βία που ξεπερνάει τα όρια του αθλητισμού συνδέεται διαχρονικά με πρόσωπα και έρχεται να προστεθεί το στοιχείο της εγκληματικής οργάνωσης. Μέσω ξυλοδαρμών διαιτητών και καταγγελιών για ξυλοδαρμούς δημοσιογράφων σε συνδυασμό με τα περιστατικά τα απαράδεκτα πρέπει όλα αυτά να συσχετιστούν».

Σε κάθε περίπτωση, κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, «η πολιτεία είναι εδώ για να δώσει ένα τέλος στην μάστιγα αυτή και για να φέρουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε όλοι».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, είπε:

«Προσκομίσαμε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αρκετά σοβαρά στοιχεία και ζητήσαμε, εκ μέρους της Κυβέρνησης, την αναβάθμιση της ποινικής παρακολούθησης της όλης διαδικασίας, με σκοπό να φτάσουμε στην εξάρθρωση και την παραπομπή στη Δικαιοσύνη τόσο των φυσικών όσο και των ηθικών αυτουργών παράνομων συμπεριφορών, συμπεριφορών παραβατικών, περιστατικών, που συνδέονται με αθλητική βία είτε με βία με αθλητικό υπόβαθρο.

»Νομίζω πως τα στοιχεία που παραδώσαμε στην κα Εισαγγελέα και όσα θα προσκομίσουμε, διότι οι διαδικασίες και οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, θα βοηθήσουν σε μία κατεύθυνση που αποτελεί κοινό τόπο για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και καθοριστικά τις αγέλες των χούλιγκαν, αλλά και όσους, ενδεχομένως, τους ανέχονται ή τους υποκινούν».

Σε επίπεδο αστυνομικής έρευνας εν τω μεταξύ, όσον αφορά τα τελευταία επεισόδια στου Ρέντη που είχαν ως αποτέλεσμα τον σοβαρότατο τραυματισμό του αστυνομικού της ΥΑΤ από ευθεία βολή ναυτικής φωτοβολίδας, το κάλεσμα για την επίθεση φέρεται να είχε γίνει μέσω Viber.

Κατά πληροφορίες, αναμένεται άρση απορρήτου των επικοινωνιών το χρονικό διάστημα της επίθεσης, προκειμένου να  αποκαλυφθούν οι καθοδηγητές των επεισοδίων και ενώ προχωρά η έρευνα για την ταυτοποίηση των εμπλεκομένων από τις καταθέσεις που λαμβάνει η ΕΛ.ΑΣ.

Η έρευνα επικεντρώνεται (εδώ) σε τέσσερα άτομα, επικεφαλής συνδέσμων, καθώς και σε έναν σκληρό πυρήνα 18 έως 25 ατόμων, τα οποία φέρονται να παρέλαβαν από αυτοκίνητο τις φωτοβολίδες και τις βόμβες μολότοφ που εκτοξεύτηκαν κατά των αστυνομικών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...