488
| Creative Protagon /Wikipedia / imdb

Ηταν ο Αννίβας μαύρος όπως ο Ντένζελ Ουάσινγκτον;

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2023, 20:03
|Creative Protagon /Wikipedia / imdb

Ηταν ο Αννίβας μαύρος όπως ο Ντένζελ Ουάσινγκτον;

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2023, 20:03

Η απόφαση να δοθεί ο ρόλος του αρχαίου καρχηδόνιου στρατηλάτη Αννίβα στον μαύρο ηθοποιό Ντένζελ Ουάσινγκτον έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην πατρίδα του Αννίβα, τη σημερινή Τυνησία.

Επειτα από παρόμοιες αντιδράσεις που προκλήθηκαν στη γειτονική Αίγυπτο για ένα ντοκιμαντέρ του Netflix με θέμα την Κλεοπάτρα, οι εφημερίδες, τα social media και ακόμη και το κοινοβούλιο της Τυνησίας απασχολούνται τον τελευταίο καιρό με το χρώμα του δέρματος του Αννίβα, αλλά και με εκείνο του Ουάσινγκτον.

Η γαλλόφωνη εφημερίδα La Presse δημοσίευσε ένα άρθρο αποκαλώντας την επιλογή του ηθοποιού «ιστορικό λάθος», ενώ στα social media κάποιοι χρήστες κατηγόρησαν το Netflix ότι προάγει την κουλτούρα της αφύπνισης, σύμφωνα με τον Guardian. Μια διαδικτυακή «σταυροφορία», που ζητάει την απαγόρευση του «ψευδο-ντοκιμαντέρ» και ζητάει από το υπουργείο Πολιτισμού της χώρας να «δράσει ενάντια στις προσπάθειες να κλαπεί η Ιστορία της Τυνησίας», έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 1.300 υπογραφές.

Ο Αννίβας γεννήθηκε στην Καρθαγένη, κοντά στη σημερινή Τύνιδα, και θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς ηγέτες της Ιστορίας. Το 218 π.Χ. διέσχισε με τον στρατό του και τους ελέφαντες των Καρχηδονίων τις Αλπεις και επιτέθηκε στη Ρώμη από τα βόρεια. Επί 15 χρόνια ρήμαξε τη χώρα, αλλά δεν κατάφερε να πάρει την ίδια τη Ρώμη, παρότι έφτασε «προ των πυλών», και αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Αφρική.

Το πραγματικό χρώμα του δέρματος του Αννίβα μάς είναι άγνωστο. Οι ιστορικοί που ασχολούνται με την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου συμφωνούν κατά κανόνα ότι ήταν φοινικικής καταγωγής, από την περιοχή δηλαδή που βρισκόταν εκεί που είναι σήμερα ο Λίβανος και η Συρία. Εκείνη την εποχή, όμως, οι επιμειξίες ήταν πολύ συχνό φαινόμενο.

Οι αντιδράσεις στο ντοκιμαντέρ, όμως, έχουν περισσότερο να κάνουν με όσα συμβαίνουν σήμερα, παρά με την εποχή του Αννίβα. Η Τυνησία τον τελευταίο καιρό έχει δεχθεί τεράστιο αριθμό αφρικανών προσφύγων από τις υποσαχάριες περιοχές. Ο πρόεδρος Καΐς Σαϊέντ είπε τον περασμένο Φεβρουάριο ότι οι μετανάστες αυτοί είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου να μετατραπεί η κατά πλειονότητα αραβική Τυνησία σε καθαρά αφρικανική. Ο Σαϊέντ κατηγορήθηκε ότι υποδαυλίζει το ρατσιστικό μίσος.

Μετά την ανάθεση του ρόλου του Αννίβα στον Ουάσινγκτον, ο βουλευτής Γιασίν Μάμι απηύθυνε ερώτηση για το θέμα στη Βουλή, προς την υπουργό Πολιτισμού, Χαγιέτ Κετάτ Γκουερμάζι. «Το υπουργείο πρέπει να πάρει θέση στο θέμα. Πρέπει να προστατεύσουμε την τυνησιακή εθνική ταυτότητα», είπε.

Η Γκιουερμάζι απάντησε ότι το υπουργείο της έχει άλλη προτεραιότητα: διαπραγματεύεται με το Netflix για να γίνει μέρος των γυρισμάτων στην Τυνησία. «Είναι μυθοπλασία και έχουν το δικαίωμα. Ο Αννίβας είναι ιστορική προσωπικότητα, τι να κάνουμε;», είπε και πρόσθεσε: «Εμένα με ενδιαφέρει να κάνουν γυρίσματα στην Τυνησία και να το αναφέρουν, ώστε να γίνει η Τυνησία ξανά σημείο ενδιαφέροντος για τον διεθνή κινηματογράφο».

Νωρίτερα φέτος, το Netflix έδωσε τον ρόλο της Κλεοπάτρας στην Αντέλ Τζέιμς, μια ηθοποιό μεικτής φυλής. Το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εξηγούσε ότι η βασίλισσα «είχε λευκό δέρμα και ελληνιστικά χαρακτηριστικά».

Ο Ουάσινγκτον πάντως  έπαιξε πριν από λίγα χρόνια και τον προφανώς ανοιχτόχρωμο σκωτσέζο βασιλιά Μακμπέθ, στην ομώνυμη ταινία του Τζόελ Κοέν χωρίς να ανοίξει μύτη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...