Την έντονη δυσαρέσκειά του εξέφρασε την Κυριακή ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, συνομιλώντας τηλεφωνικώς με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Κατά την πρώτη επαφή τους από τα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου, ο ισραηλινός πρωθυπουργός επισήμανε στον ρώσο πρόεδρο ότι είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένος με τις θέσεις που υιοθέτησε η Μόσχα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενώ επέκρινε επίσης έντονα «την επικίνδυνη συνεργασία Ρωσίας και Ιράν», όπως ανέφερε σε ανακοίνωση το γραφείο του Νετανιάχου.
Από την πλευρά του το Κρεμλίνο σημείωσε πως η συζήτηση εστιάστηκε κυρίως «στην καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας», με τους New York Times να γράφουν πως οι διαφορετικές εκδοχές όσον αφορά την 50λεπτη συνομιλία των δύο ηγετών, αποτελεί έναν αντικατοπτρισμό των τεταμένων σχέσεων τους, όπως αυτές διαμορφώνονται από το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας και έπειτα.
Η Ρωσία, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υποστήριξε την Παρασκευή ένα ψήφισμα του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, κατηγορώντας, συγχρόνως, τις ΗΠΑ για «συνενοχή στη βάναυση σφαγή του Ισραήλ» (σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, έως την Δευτέρα είχαν σκοτωθεί περισσότεροι από 18.000 άνθρωποι, γυναικόπαιδα στην πλειονότητά τους).
Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπλόκαραν το ψήφισμα, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμύνεται σε επιθέσεις της Χαμάς.
Οσον αφορά την κριτική του Νετανιάχου στη Ρωσία για τους δεσμούς της με το Ιράν (κύριο υποστηρικτή της Χεζμπολάχ στον Λίβανο), εν μέρει εδράζεται στο ότι οι σχέσεις Μόσχας-Τεχεράνης κατέστησαν στενότερες στο πλαίσιο του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία, με το Ιράν να προμηθεύει τη Ρωσία με χιλιάδες επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Ο Πούτιν χαρακτήρισε ως τρομοκρατική ενέργεια την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου και επανέλαβε αυτή τη θέση κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό την Κυριακή, όπως ανέφερε το Κρεμλίνο.
Ο ρώσος πρόεδρος υποστήριξε επίσης ότι η κρίση στη Γάζα ξέσπασε και λόγω της κυριαρχίας των δυτικών ελίτ, ενώ τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στη Ρωσία εξέφρασαν υποστήριξη προς τη Χαμάς, επικρίνοντας το Ισραήλ και βάλλοντας κατά του κύριου συμμάχου του, δηλαδή των ΗΠΑ.
Την οργή του Ισραήλ είχε προκαλέσει και η επίσκεψη αντιπροσωπείας της Χαμάς στη Μόσχα μόλις εβδομάδες μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου.
«Η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια για τον μετριασμό των δεινών των αμάχων και την αποκλιμάκωση της σύρραξης», ανέφερε το Κρεμλίνο στη δήλωσή του για τη συνομιλία των δύο ηγετών.
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Πούτιν είπε στον Νετανιάχου ότι η Μόσχα απορρίπτει μεν την τρομοκρατία, αλλά δεν μπορεί να αποδεχθεί τη «φρικτή» κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας.
Πάντως ο ισραηλινός πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να επαινέσει τις ρωσικές προσπάθειες για την απελευθέρωση ενός εκ των ομήρων της Χαμάς, με διπλή, ισραηλινή και ρωσική, υπηκοότητα, γεγονός το οποίο καταδεικνύει την πολυεπίπεδη φύση της σχέσης μεταξύ των δύο ηγετών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News