319
Βρετανικά ναρκαλιευτικά σαν αυτά που μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία (φωτογραφία αρχείου) | EPA/MARTIN ZIEMER

Δύο ναρκαλιευτικά έστειλαν οι Βρετανοί στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2023, 13:51
Βρετανικά ναρκαλιευτικά σαν αυτά που μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία (φωτογραφία αρχείου)
|EPA/MARTIN ZIEMER

Δύο ναρκαλιευτικά έστειλαν οι Βρετανοί στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2023, 13:51

Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας έστειλε δύο ναρκαλιευτικά στην Ουκρανία για την προστασία των θαλασσίων οδών από τις ρωσικές νάρκες.

Τα δύο πλοία ανήκουν στις τάξεις του βρετανικού πολεμικού ναυτικού από τα τέλη της δεκαετίας του 80.

Η απόφαση για την αποστολή τους δεν είναι καινούργια. Είχε ανακοινωθεί από το 2021, πριν ακόμα την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022.

Πρόκειται για ένα κοινό πρόγραμμα του πολεμικού ναυτικού της Βρετανίας και της Νορβηγίας, το οποίο περιλαμβάνει ακόμα, την ανάπτυξη σώματος ουκρανών πεζοναυτών και την παράδοση σκαφών που θα περιπολούν στους ποταμούς της Ουκρανίας.

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας της Βρετανίας, το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία θα περιλαμβάνει και στρατιωτικό εξοπλισμό.

Οπως σημειώνουν οι Times, μπορεί στην ξηρά να είναι μικρή η πρόοδος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά στη θάλασσα, παρά τις απειλές των Ρώσων και τους συχνούς βομβαρδισμούς τους στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, οι Ουκρανοί έχουν καταφέρει να συνεχίσουν την μεταφορά σιτηρών και άλλων εμπορευμάτων, έστω και περιορισμένων.

Οι Ουκρανοί έχουν καταστρέψει ελλιμενισμένα ρωσικά σκάφη με τη χρήση βρετανικών πυραύλων Storm Shadow, αναγκάζοντας τους Ρώσους να αποσύρουν κάποια πλοία τους από το κατεχόμενο λιμάνι της Σεβαστούπολης για να τα προστατέψουν.

Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας θεωρεί πως τα ναρκαλιευτικά θα συμβάλουν στην αύξηση των εξαγωγών ουκρανικών εμπορευμάτων μέσω των θαλάσσιων οδών.

Από τον Φεβρουάριο του 2022, η Βρετανία έχει παράσχει βοήθεια ύψους 4,6 δισ. λιρών στο Κίεβο, ενώ από το 2014, όταν ο Πούτιν εισέβαλε στην Κριμαία, έχει εκπαιδεύσει 52.000 ουκρανούς στρατιώτες.

«Αυτά τα ναρκαλιευτικά θα προσφέρουν πολύτιμες δυνατότητες στην Ουκρανία, που θα βοηθήσουν να σωθούν ζωές και θα ανοίξουν ζωτικές οδούς εξαγωγών, τις οποίες έχει περιορίσει ο Πούτιν με την παράνομη εισβολή του», δήλωσε σχετικά ο Γκραντ Σαπς, βρετανός υπουργός Αμυνας.

«Ως σύμμαχο έθνος με υπερήφανη ναυτική παράδοση, το βρετανικό βασιλικό ναυτικό μπορεί να υποστηρίξει αυτό το εγχείρημα, το οποίο είναι μέρος νέων συμμαχιών με τους εταίρους μας, με στόχο τη συνεχιζόμενη στρατιωτική δέσμευση υπέρ της Ουκρανίας», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...