Ο βρετανός μονάρχης επέλεξε έναν γιατρό που συνηγορεί υπέρ της χρήσης ομοιοπαθητικών φαρμάκων για να ηγηθεί της ιατρικής ομάδας του Βασιλικού Οίκου. Ο διορισμός του δρα. Μάικλ Ντίξον, που είναι παθολόγος που έχει υποστηρίξει ότι οι παραδοσιακές θεραπείες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη φροντίδα των ασθενών, χαρακτηρίζεται ως ανησυχητικός και ακατάλληλος από ακαδημαϊκούς και ακτιβιστές.
Ο Ντίξον έχει στο παρελθόν προσκαλέσει έναν αυτοαποκαλούμενο «Χριστιανό θεραπευτή» στο ιατρείο του για να θεραπεύσει ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, έχει πειραματισθεί συνταγογραφώντας τα φύλλα ενός αφρικανικού θάμνου που ονομάζεται «νύχι του διαβόλου» για τον πόνο στους ώμους, και έχει προτείνει ένα κεράτινο ζιζάνιο κατσίκας για την ανικανότητα.
Σύμφωνα με την Telegraph, το παλάτι επιβεβαίωσε την πρόσληψη του δρ. Ντίξον ως διευθυντή της ιατρικής ομάδας για τις υπηρεσίες παροχής βοήθειας στον μονάρχη. Ο παθολόγος είχε υπηρετήσει ως ιατρικός σύμβουλος του Καρόλου, όταν εκείνος είχε τον τίτλο του διαδόχου του θρόνου, Πρίγκιπα της Ουαλίας, και στήριζε τη συμπληρωματική χρήση ομοιοπαθητικών φαρμάκων μαζί με τις άλλες ιατρικές θεραπείες.
Ο δρ. Ντίξον υποστηρίζει εδώ και καιρό μια συμπληρωματική, ή «ολοκληρωτική», προσέγγιση και το 1999 έγραψε μια μελέτη στην οποία υποστήριξε ότι το να βλέπει ο ασθενής πνευματικούς θεραπευτές «μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό συμπλήρωμα για τη θεραπεία των χρόνιων ασθενειών που παρουσιάζονται στη γενική ιατρική».
Το 2006, ο παθολόγος αντιτάχθηκε στις προτάσεις σύμφωνα με τις οποίες το NHS –το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας– θα έπρεπε να περικόψει τη χρηματοδότηση των εναλλακτικών φαρμάκων, αρθρογραφώντας ενάντια στους «βαρόνους της κλινικής» οι οποίοι «δεν θα έπρεπε να λένε σε όσους από εμάς έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον καθημερινό ανθρώπινο πόνο τι να κάνουμε».
Η ανακοίνωση έγινε όταν ο δρ. Ντίξον υπηρετούσε ως πρόεδρος του The Prince’s Foundation for Integrated Health (Πριγκιπικό Ιδρυμα για την Ολοκληρωμένη Υγεία), μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης που ιδρύθηκε από τον Βασιλιά όταν ακόμα ήταν διάδοχος του θρόνου, και υποστήριζε τη χρήση των ομοιοπαθητικών και αλλοπαθητικών φαρμάκων ως συμπληρωματικά της ορθόδοξης ιατρικής.
Η υπεράσπιση της ομοιοπαθητικής από τον παθολόγο ακολούθησε μια ομιλία του τότε Πρίγκιπα της Ουαλίας σε συνέδριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γενεύη, στην οποία επαίνεσε τις θεραπευτικές πρακτικές «που έχουν τις ρίζες τους σε αρχαίες παραδόσεις, οι οποίες κατανοούσαν διαισθητικά την ανάγκη διατήρησης μιας ισορροπίας και αρμονίας με το μυαλό, το σώμα και τον φυσικό κόσμο».
Ο δρ. Ντίξον, ο οποίος αντικαθιστά τον καθηγητή Σερ Χιου Τόμας ως επικεφαλής του Βσιλικού Ιατρικού Οίκου, υπερασπίστηκε περαιτέρω τις ομοιοπαθητικές πρακτικές που ενσωματώθηκαν στη θεραπεία του NHS το 2012, λέγοντας: «Το καθήκον του NHS είναι να βελτιώνει την υγεία του κοινού και να θεραπεύει όσους είναι άρρωστοι, ή ανάπηροι. Δεν πρέπει να εγκαταλείπουμε ασθενείς που δεν μπορούμε να βοηθήσουμε με τη συμβατική επιστημονική ιατρική. Εάν η ομοιοπαθητική έχει αποτελέσματα για αυτούς τους ασθενείς, τότε φυσικά θα πρέπει να συνεχίσουμε να τη χρησιμοποιούμε».
Ο γιατρός προεδρεύει του Ιατρικού Κολλεγίου, το οποίο αναπτύχθηκε από το Πριγκιπικό Ιδρυμα για την Ολοκληρωμένη Υγεία, και το οποίο επιδιώκει να αντιμετωπίσει τις ασθένειες «με κάθε ιατρικό εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας, χωρίς διακρίσεις», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.
Ο δρ. Ντίξον και ο Βασιλιάς έχουν δεχθεί επικρίσεις για την υποστήριξή τους στην ομοιοπαθητική, με τον ομότιμο καθηγητή του πανεπιστημίου του Εξετερ, Εντζαρντ Ερνστ, να δηλώνει το 2018: «Δεν μπορείς να χρησιμοποιείς την εναλλακτική ιατρική μόνο και μόνο επειδή αρέσει στον πρίγκιπα Κάρολο, γιατί δεν είναι προς το συμφέρον των ασθενών. Η ποιότητα της έρευνας δεν είναι απλώς κακή, αλλά ζοφερή. Αγνοεί τις βλάβες. Υπάρχει ένα ολόκληρο ράφι σκουπιδιών που προωθείται, και αυτό είναι απλώς ανήθικο».
Η Good Thinking Society, μια ΜΚΟ που προωθεί τον σκεπτικισμό γύρω από διάφορες επιστημονικές επιλογές, εκφράζει την ανησυχία της για το διορισμό του Ντίξον. «Είναι απολύτως αναμφισβήτητο ότι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν λειτουργούν και μόνο και μόνο επειδή κάποιος τυχαίνει να βρίσκεται σε θέση εξαιρετικής ισχύος και προνομίων, η πραγματικότητα δεν αλλάζει», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο Γκράχαμ Σμιθ, διευθύνων σύμβουλος της αντιμοναρχικής εκστρατείας Republic, αναφέρει: «Νομίζω ότι αυτό που κάνει εδώ είναι επικίνδυνο για τη βασιλική οικογένεια, επειδή ρίχνει τα φώτα της δημοσιότητας σε αυτή την πτυχή των πεποιθήσεών του, που πολλοί άνθρωποι δεν γνώριζαν. Είναι φρικτό να διορίζεις κάποιον σαν [τον Ντίξον] σε έναν τόσο υψηλόβαθμο ρόλο. Πιστεύω ότι θα έπρεπε να τοποθετούνται σε αυτή τη θέση πραγματικοί ειδικοί στον τομέα της υγείας».
Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ανέφεραν ότι ο δρ. Ντίξον είναι ενεργός παθολόγος, μέλος του Βασιλικού Κολεγίου Παθολόγων και του Βασιλικού Ιατρικού Κολεγίου. Η δήλωση των Ανακτόρων προσθέτει: «Ο δρ. Ντίξον δεν πιστεύει ότι η ομοιοπαθητική μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο. Η θέση του είναι ότι οι συμπληρωματικές θεραπείες μπορούν να συμβαδίζουν με τις συμβατικές, υπό την προϋπόθεση ότι είναι ασφαλείς, κατάλληλες και στοιχειοθετημένες».
Και καταλήγει: «Ως Πρίγκιπας της Ουαλίας, η θέση του Βασιλιά σχετικά με τις συμπληρωματικές θεραπείες, την ολοκληρωμένη υγεία και τις επιλογές των ασθενών ήταν καλά τεκμηριωμένη. Οπως λέει και ο ίδιος, “δεν αφορά την απόρριψη των συμβατικών φαρμάκων υπέρ άλλων θεραπειών – ο όρος συμπληρωματική ιατρική είναι ακριβώς αυτό που δηλώνει”».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News