Ο Τζο Μπάιντεν προσκάλεσε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μια συνάντηση την Τρίτη, στον Λευκό Οίκο, για να συζητήσουν την κατάσταση στο μέτωπο και τη «ζωτική σημασία» της συνεχιζόμενης υποστήριξης των ΗΠΑ στις αμυντικές προσπάθειες της Ουκρανίας.
Σε ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι δυο ηγέτες θα συζητήσουν τις «επείγουσες ανάγκες» που αντιμετωπίζει η Ουκρανία.
Το γραφείο του Ζελένσκι τόνισε ότι ο ουκρανός πρόεδρος θα φτάσει τη Δευτέρα στην Ουάσινγκτον και ότι θα συναντήσει τον Μπάιντεν κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης εργασίας που θα περιλαμβάνει «σειρά συναντήσεων και συζητήσεων».
Ο Ζελένσκι βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση, τόσο στο εξωτερικό, όπου διακρίνει ρωγμές στην στήριξη της Δύσης, όσο και στο εσωτερικό της χώρας του, όπου ο δήμαρχος του Κιέβου εξαπέλυσε πρωτοφανή επίθεση εναντίον του, καθώς η πολυδιαφημισμένη αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων δεν απέφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Η συνάντηση προγραμματίστηκε καθώς ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να καταλήξει σε συμφωνία με το Κογκρέσο για την παροχή περαιτέρω στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία και το Ισραήλ.
Οι Ρεπουμπλικανοί, που διαθέτουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, μπλοκάρουν δισεκατομμύρια δολάρια βοήθειας προς το Κίεβο, απαιτώντας από τον Μπάιντεν να λάβει αυστηρότερα μέτρα εναντίον των μεταναστών στα σύνορα των ΗΠΑ.
Ο Μπάιντεν απάντησε στους Ρεπουμπλικανούς ότι η βοήθεια στην Ουκρανία δεν μπορεί να περιμένει. «Ο Πούτιν θα καταλάβει την Ουκρανία και δεν θα σταματήσει εκεί. Μετά θα επιτεθεί σε χώρα του ΝΑΤΟ και τότε θα δούμε κάτι που δεν θέλουμε και δεν έχουμε σήμερα: αμερικανικά στρατεύματα να πολεμούν ρωσικά στρατεύματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Και συνέχισε: «Πραγματικά, νομίζω ότι είναι τρομερό που έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο, όπου οι Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο είναι πρόθυμοι να δώσουν στον Πούτιν το μεγαλύτερο δώρο που θα μπορούσε να ελπίζει».
Ο αμερικανός πρόεδρος ζητεί την έγκριση επείγοντος στρατιωτικού πακέτου ύψους 106 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία και το Ισραήλ.
Αντί αυτού, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μπόρεσε να εγκρίνει την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού ύψους 175 εκατ. δολαρίων, ανάμεσά τους, ρουκέτες και πυραύλους HIMARS, χωρίς να χρειάζεται το πράσινο φως από το Κογκρέσο. Αντίστοιχα, ενέκρινε την πώληση πυρομαχικών αρμάτων και σχετικού εξοπλισμού, αξίας 106,5 εκατ. δολαρίων, στο Ισραήλ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News