255
Ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς στο συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος SPD νστο Βερολίνο. | EPA/CLEMENS BILAN

Σολτς: Θα ξεπεράσουμε τη δημοσιονομική κρίση χωρίς να αποδομήσουμε το κοινωνικό κράτος

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2023, 17:24
Ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς στο συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος SPD νστο Βερολίνο.
|EPA/CLEMENS BILAN

Σολτς: Θα ξεπεράσουμε τη δημοσιονομική κρίση χωρίς να αποδομήσουμε το κοινωνικό κράτος

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2023, 17:24

Τη στιγμή που η Γερμανία φοβάται ότι η ύφεση βρίσκεται προ των πυλών και οι πολίτες ανησυχούν για τον πληθωρισμό και το επίπεδο διαβίωσής τους, ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς δηλώνει αισιόδοξος για την αντιμετώπιση της κρίσης του προϋπολογισμού και οι 1,1 εκατ. εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα θα δουν αυξημένους τους μισθούς τους.

Οι εργαζόμενοι του δημοσίου τομέα στα ομοσπονδιακά κρατίδια της Γερμανίας, επέτυχαν μία μισθολογική συμφωνία με τους εργοδότες τους, όπως ανακοίνωσε σήμερα, η ένωση εργαζομένων ver.di, αντανακλώντας μία παρόμοια συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της κυβέρνησης και των δήμων τον Απρίλιο.

Η συμφωνία

Η συμφωνία καλύπτει περίπου 1,1 εκατομμύρια εργαζόμενους, οι μισθοί των οποίων θα αυξηθούν κατά μέσο όρο σε ποσοστό άνω του 11%, ενώ η ισχύς της, λήγει την 31η Οκτωβρίου του 2025.

Ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς δήλωσε σήμερα ότι είναι αισιόδοξος σχετικά με την θετική έκβαση των σκληρών συνομιλιών με τους εταίρους του στον κυβερνητικό συνασπισμό, για την επιτυχή αντιμετώπιση της κρίσης του προϋπολογισμού που ταλαιπωρεί την Γερμανία.

Μιλώντας σε μία διάσκεψη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), ο Σολτς τόνισε ότι δεν θα υπάρξει υποχώρηση από το κοινωνικό κράτος, που αποτελεί έναν τομέα κυβερνητικής παρέμβασης για τον οποίο, ο υπουργός των Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ που προέρχεται από το Δημοκρατικό Κόμμα, θεωρεί ότι πρέπει να μεταρρυθμιστεί.

O καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αποδομήσει το κοινωνικό κράτος στο όνομα της λιτότητας καθώς ο Φιλελεύθερος υπουργός Οικονομικών ζητεί να τηρηθεί το «φρένο χρέους» από το 2024. «Δεν βρισκόμαστε μπροστά σε ένα άλυτο πρόβλημα» δήλωσε χαρακτηριστικά, αλλά «θα πρέπει να συνεννοηθούμε όλοι μεταξύ μας και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε, σε εντατικές συζητήσεις».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...