526
Ο Ράιαν Ο' Νιλ το 1981, στη Νέα Υόρκη, με τη γυναίκα της ζωής του, τη Φάρα Φόσετ | Photo by Robin Platzer/IMAGES/Getty Images

Πέθανε στα 82 του ο υπέροχος Ράιαν Ο’ Νιλ

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2023, 09:17
Ο Ράιαν Ο' Νιλ το 1981, στη Νέα Υόρκη, με τη γυναίκα της ζωής του, τη Φάρα Φόσετ
|Photo by Robin Platzer/IMAGES/Getty Images

Πέθανε στα 82 του ο υπέροχος Ράιαν Ο’ Νιλ

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2023, 09:17

Ηταν μια εποχή που ο Ράιαν Ο’ Νιλ ήταν ό,τι πιο «καυτό» στη βιομηχανία του θεάματος: πανέμορφος, οσκαρικός, τον ήθελε ως πρωταγωνιστή ακόμα και αυτή η δύστροπη μεγαλοφυία που άκουγε στο όνομα Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Ομως εκείνη η εποχή ήταν σχετικά μικρή: ο Ράιαν Ο’ Νιλ δεν απέδωσε αυτά που υποσχόταν η ομορφιά και το ταλέντο του, ο ίδιος τα ξόδεψε (ή τα αφιέρωσε, αν θέλετε) σε θυελλώδεις έρωτες και καταχρήσεις —και ο θάνατός του, την Παρασκευή, στα 82 του, ήταν μια είδηση σαν πολλές άλλες που μας έρχονται από το Χόλιγουντ. Αλλά και μια ευκαιρία να θυμηθούμε εκείνη την εποχή της εκτυφλωτικής λάμψης —και ποιος ήταν.

Την είδηση του θανάτου του Ράιαν Ο’ Νιλ, ο οποίος στο παρελθόν είχε διαγνωστεί με λευχαιμία και καρκίνο του προστάτη, ασθένειες που είχε αντιμετωπίσει, ανέφερε στο Instagram ο γιος του, Πάτρικ.

Η καριέρα του Ο’ Νιλ ξεκίνησε στην τηλεόραση, στη δεκαετία του 1960 – πρωταγωνιστούσε στο δημοφιλές τηλεοπτικό δράμα «Peyton Place» του ABC. Και το 1970 ήρθε η έκρηξη: έπαιξε στη θρυλική ταινία του Αρθουρ Χίλερ, το «Love Story», ένα ρομάντσο στο οποίο ενσάρκωνε έναν ευκατάστατο φοιτητή της Νομικής στο Χάρβαρντ, ο οποίος ερωτεύεται μια κοπέλα της εργατικής τάξης (την έπαιζε η πανέμορφη Αλι ΜακΓκρόου) που ήταν αναγκασμένη να εργάζεται στη βιβλιοθήκη για να πληρώνει τις σπουδές της.

Η ταινία ήταν τέτοια εμπορική επιτυχία —στο τέλος ο χαρακτήρας που ενσάρκωσε η Αλι ΜακΓκρόου πεθαίνει από μια σπάνια ασθένεια αίματος και κανείς δεν έφευγε από το σινεμά χωρίς δάκρυα στα μάτια— που έσωσε τα στούντιο της Paramount από τη χρεοκοπία. Ο ίδιος ο Ο’ Νιλ ήταν υποψήφιος για Οσκαρ α’ ανδρικού ρόλου.

Το απόλυτο κινηματογραφικό ζευγάρι: Ράιαν Ο’ Νιλ και Αλι ΜακΓκρόου στο «Ιστορία αγάπης» (Paramount Pictures)

Ακολούθησαν άλλες επιτυχίες: Το «What’s Up, Doc?» (1972) με την Μπάρμπρα Στρέιζαντ, το «Paper Moon» (1973), του Πίτερ Μπογκντάνοβιτς, όπου έπαιξε με την εννιάχρονη τότε κόρη του Τατούμ Ο’ Νιλ και φυσικά το «Barry Lyndon» (1975) του Στάνλεϊ Κιούμπρικ.

Ο Ο’ Νιλ είχε παντρευτεί και χωρίσει τις ηθοποιούς Τζοάνα Μουρ και Λι Τέιλορ-Γιανγκ (συμπρωταγωνίστριά του στο «Peyton Place»), προτού αναπτύξει μια ταραχώδη σχέση με την πανέμορφη ηθοποιό Φάρα Φόσετ («Αγγελοι του Τσάρλι») η οποία κράτησε τρεις δεκαετίες, μέχρι τον θάνατο της Φόσετ το 2009 από καρκίνο.

Ο ίδιος είχε πει ότι δυσκολευόταν να δει έκτοτε το «Love Story». «Με ενοχλεί, πραγματικά», είχε πει το 2011 σε συνέντευξή του. «Εχασα τη Φάρα Φόσετ από καρκίνο. Και αναρωτιέμαι γιατί ήρθαν έτσι τα πράγματα. Ηταν μια μεγάλη υπόθεση, μια τέτοια επιτυχία. Αλλά στην αληθινή ζωή ήταν ακριβώς το αντίθετο, μια τραγωδία».

Η σχέση του με τη Φόσετ τον κυνήγησε και αλλιώς: Ο Ο’ Νιλ είχε βρεθεί στο επίκεντρο μιας διαμάχης που αφορούσε ένα πορτρέτο της Φάρα Φόσετ με την υπογραφή του Αντι Γουόρχολ, το οποίο διεκδικούσε το πανεπιστήμιο του Τέξας. Έπειτα από δικαστική μάχη, δικαστήριο της Καλιφόρνιας αναγνώρισε το 2013 πως ήταν αυτός ο ιδιοκτήτης.

Ο ηθοποιός είχε προηγουμένως και άλλα ζητήματα με τη Δικαιοσύνη. Το 2009 είχε καταδικασθεί να παρακολουθήσει για 18 μήνες πρόγραμμα αποτοξίνωσης, αφού η αστυνομία τον συνέλαβε μαζί με τον γιο του, τον Ρέντμοντ και βρήκε μεθαμφεταμίνη στην κατοικία τους στο Μαλιμπού.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...