466
Κανείς δεν ξέρει τι κρύβει η μάσκα: χιλιάδες ρώσοι πρώην βαρυποινίτες κέρδισαν την ελευθερία τους πολεμώντας στην Ουκρανία ως μέλη της Ομάδας Βάγκνερ | EPA/ANTON MATROSOV

Ρωσία: Επιστρέφουν από τον πόλεμο και εγκληματούν οι πρώην κατάδικοι

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2023, 18:09
Κανείς δεν ξέρει τι κρύβει η μάσκα: χιλιάδες ρώσοι πρώην βαρυποινίτες κέρδισαν την ελευθερία τους πολεμώντας στην Ουκρανία ως μέλη της Ομάδας Βάγκνερ
|EPA/ANTON MATROSOV

Ρωσία: Επιστρέφουν από τον πόλεμο και εγκληματούν οι πρώην κατάδικοι

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2023, 18:09

Στο θέμα των ρώσων καταδίκων που επιστρατεύθηκαν για να πολεμήσουν στην Ουκρανία επανέρχονται τα διεθνή ΜΜΕ, γράφοντας ότι η Ρωσία πληρώνει το τίμημα της απελευθέρωσής τους. Τι έχει συμβεί; Κάποιοι από αυτούς τους κακούργους δεν σκοτώθηκαν στα διάφορα μέτωπα –όπως ίσως ανέμεναν οι διοικητές της Ομάδας Βάγκνερ στην οποία είχαν ενταχθεί ή ακόμη και ο ίδιος ο ρωσικός στρατός–, αλλά επέζησαν και επέστρεψαν στα χωριά τους. Και μόλις συγχρωτίστηκαν με τους ρώσους πολίτες άρχισαν πάλι να εγκληματούν. Μάλιστα, τo ζήτημα του ελέγχου ενός εκάστου από αυτούς έφθασε μέχρι τη ρωσική Βουλή.

Αυτοί οι τύποι είναι δεκάδες χιλιάδες, έγραψε η Corriere della Sera. Με την απονεμηθείσα χάρη στο τσεπάκι τους τριγυρίζουν στους δρόμους καμαρωτοί και το παίζουν ήρωες πολέμου, όμως στην πραγματικότητα τρομοκρατούν τις φιλήσυχες ρωσικές οικογένειες.

Το ιταλικό μέσο έδωσε μερικά παραδείγματα. Κάποιος Ιγκορ Σαφόνοφ, άλλοτε κρατούμενος για διακίνηση ναρκωτικών, πήγε στο μέτωπο και πολέμησε επί εξάμηνο. Μόλις γύρισε στο χωριό του, στο Ντερεγιανόιε της Καρελίας, δολοφόνησε και ακρωτηρίασε έξι άτομα μέσα σε δύο σπίτια, τα οποία κατόπιν έκαψε. Φυσικά, συνελήφθη.

Ενας άλλος, ονόματι Σεργκέι Ρουντένκο, αποφυλακίστηκε για να πολεμήσει, αν και εξέτιε ποινή για φόνο. Μόλις επέστρεψε από την Ουκρανία στο Ροστόφ, στραγγάλισε μια γυναίκα με την οποία είχε λογομαχήσει για την ενοικίαση ενός σπιτιού.

Ενας τρίτος, μόλις πάτησε το πόδι του στο Βόλγκογκραντ (πρώην Στάλινγκραντ), βίασε δύο ανηλίκους. Και ο Ολεγκ Γκρέτσκο, κατά συρροήν φονιάς, καταδικασμένος για τρεις δολοφονίες, επαναπατρίστηκε στην περιοχή του Νίζνι Νόβγκοροντ και αμέσως πυρπόλησε την αδελφή του!

Σε ένα χωριό της περιοχής Κίροφ οι κάτοικοι δηλώνουν τρομοκρατημένοι. «Είναι αδύνατον να κοιμηθούμε τις νύχτες» δήλωσε η Γκαλίνα Σαποζνίκοβα στις τοπικές εφημερίδες. Και αυτό επειδή ένας από τους κακούργους πρώην πολεμιστές, καταδικασμένος δολοφόνος και αυτός κάποτε, περιπλανάται στους δρόμους κραδαίνοντας τσεκούρια και μαχαίρια και ουρλιάζοντας απειλητικά: «Θα τους σκοτώσω όλους!»

Ο μακαρίτης Γεβγκένι Προγκόζιν, πρώην επικεφαλής της Ομάδας Βάγκερ και οργανωτής του οπερετικού πραξικοπήματος κατά του Πούτιν, ενέταξε στις τάξεις του μισθοφορικού στρατού του 49.000 κρατουμένους σωφρονιστικών ιδρυμάτων. Αλλά και χιλιάδες άλλοι κατάδικοι επιστρατεύθηκαν από τον κανονικό ρωσικό στρατό.

Ολοι αυτοί χρησιμοποιήθηκαν από τους διοικητές τους σαν τροφή για τα κανόνια, καθώς τους έστελναν σε αποστολές εμπροσθοφυλακής μόνο και μόνο για να εντοπιστούν οι θέσεις των Ουκρανών.

Η Corriere σχολίασε ότι αυτά που κάνουν τώρα οι παλιοί κατάδικοι στα χωριά τους τα διέπραξαν και εις βάρος του ουκρανικού πληθυσμού, «σύμφωνα τουλάχιστον με τις αμέτρητες μαρτυρίες για τις θηριωδίες των στρατευμάτων κατοχής». Στη ρωσική Βουλή ελέχθη ότι οι καταδικασμένοι για βαριά εγκλήματα είχαν αρχικώς αποκλειστεί από το σχέδιο της απελευθέρωσης μέσω υποχρεωτικής στράτευσης, όμως τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά.

Τώρα, όσοι εγκληματούν συλλαμβάνονται ξανά, όμως υπάρχει θέμα με τους υπολοίπους και ασκόπως κυκλοφορούντες. Αυτοί, αν και δεν έχουν εγκληματήσει προς το παρόν, μάλλον θα υποβληθούν σε ελέγχους κατά το πρότυπο των αποφυλακιζομένων με εγγύηση. Δηλαδή θα επισκέπτονται τα αστυνομικά τμήματα σε εβδομαδιαία ή δεκαπενθήμερη βάση ώστε να δηλώνουν παρουσία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...