811
Κάποιοι σκανδαλιάρηδες παρατηρητές παρομοιάζουν το Peach Fuzz με απόχρωση αποσμητικού χώρου ή με το χρώμα χαρτιού τουαλέτας που θα αγόραζαν μόνο αν είχε εξαντληθεί το λευκό | Pantone / CreativeProtagon

Ανακοινώθηκε το Χρώμα της Χρονιάς για το 2024 και είναι το ροδακινί

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 8 Δεκεμβρίου 2023, 18:28
Κάποιοι σκανδαλιάρηδες παρατηρητές παρομοιάζουν το Peach Fuzz με απόχρωση αποσμητικού χώρου ή με το χρώμα χαρτιού τουαλέτας που θα αγόραζαν μόνο αν είχε εξαντληθεί το λευκό
|Pantone / CreativeProtagon

Ανακοινώθηκε το Χρώμα της Χρονιάς για το 2024 και είναι το ροδακινί

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 8 Δεκεμβρίου 2023, 18:28

Εδώ και 24 χρόνια τέτοια εποχή το Pantone Color Institute ανακοινώνει Το Χρώμα της Χρονιάς που έρχεται. Διεθνώς αναγνωρισμένη πηγή τεχνογνωσίας στα χρώματα, αφού ανιχνεύσει επιμελώς στον πραγματικό και στον ψηφιακό κόσμο τις τάσεις της μόδας και των ταξιδιών, τις νέες τεχνολογίες και τα υλικά, το ινστιτούτο με έδρα το Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ αποτυπώνει την τρέχουσα παγκόσμια διάθεση ορίζοντας μία ή δύο αποχρώσεις για το επόμενο έτος.

Για το 2024, λοιπόν, εν μέσω παγκόσμιων συγκρούσεων και ατελείωτων πηγών άγχους, το Pantone, έχοντας αντιληφθεί την επιθυμία μας να φροντίσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους, αναδεικνύει ως Χρώμα της Χρονιάς το PANTONE 13-1023 Peach Fuzz, μια απαλή, βελούδινη απόχρωση του ροδακινί, «της οποίας το πνεύμα αγκαλιάζει τα πάντα, εμπλουτίζοντας το μυαλό, το σώμα και την ψυχή».

Για τη Λίατρις Αϊζεμαν, εκτελεστική διευθύντρια του Pantone Color Institute, το Peach Fuzz είναι ένα χρώμα που «ακτινοβολεί ζεστασιά και μοντέρνα κομψότητα. Μια απόχρωση που απηχεί συμπόνια, προσφέρει μια απτική αγκαλιά και γεφυρώνει αβίαστα το νεανικό με το διαχρονικό». Το επέλεξαν, όπως λέει, «αναζητώντας μια απόχρωση που να απηχεί την έμφυτη επιθυμία μας για εγγύτητα και σύνδεση».

Σύμφωνα και με την αντιπρόεδρο του ινστιτούτου, Λόρι Πρέσμαν, η παγκόσμια διάθεση για το 2024 δείχνει «συμπόνια, φροντίδα, εγκαρδιότητα… Ζούμε σε μια εποχή αναταραχής και λαχταράμε να μας τυλίγει η απαλότητα» γράφει η Κατρίνα Μπάροουζ στους Times του Λονδίνου.

Αδικο δεν έχει η κυρία Πρέσμαν. Καθώς κοιτάζουμε το «Peach Fuzz» –κάτι ανάμεσα σε ροζ και πορτοκαλί–, φανταζόμαστε (όπως και η Κέιτι Λανγκ του Time) τον απτικό αισθησιασμό της απόχρωσης: ροδακινί βελούδα, απαλά φτερά μαραμπού, vintage σατέν και μεταξωτά…

Πώς θα μπορούσαμε να το χρησιμοποιήσουμε στη διακόσμηση του σπιτιού; Καταρχάς, η Κατρίνα Μπάροουζ επισημαίνει στους Times τα πλεονεκτήματα της απόχρωσης. Ταιριάζει ωραία με τη γήινη φθινοπωρινή παλέτα που τόσο αγαπάμε: τερακότα, κιτρινισμένα φύλλα, το χρώμα της άμμου και το χακί. Υπάρχει και μια χρυσαφένια νότα, που δείχνει ζεστασιά και άνεση.

Το «Peach Fuzz», λέει, ταιριάζει αρμονικά με τα έπιπλα από φυσικό ξύλο και είναι μια απόχρωση που δημιουργεί ένα όμορφο σκηνικό για γλάστρες με φυτά εσωτερικού χώρου. Αποτελεί, εξάλλου, μια βιώσιμη εναλλακτική στο Millennial Pink, το αιώνιο ροζ της γενιάς των Millennials, μια χρωματική τάση που είναι γνωστό ότι αρνείται να φύγει από τη μόδα – αν και πιέστηκε κάποια στιγμή από τη φανταχτερή απόχρωση του λεμονί Gen Z Yellow.

Από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε εύκολα να θεωρηθεί πολύ γλυκανάλατο χρώμα για τα γούστα κάποιων. Ο συνδυασμός του, όμως, με απαλές αποχρώσεις του μπλε, του γκρι και της λεβάντας βοηθά στη μείωση της «γλυκερότητας». Αλλωστε δεν είναι από τα πιο κομψά χρώματα. Κάποιοι σκανδαλιάρηδες παρατηρητές των χρωματολογίων μπορεί να παρομοιάσουν το Peach Fuzz με απόχρωση αποσμητικού χώρου (ξέρετε, από εκείνα που μπαίνουν σε ηλεκτρικές συσκευές στην πρίζα) ή με το χρώμα χαρτιού τουαλέτας που θα αγόραζαν μόνο αν είχε εξαντληθεί το λευκό στο σουπερμάρκετ…

Ωστόσο, είτε το λατρεύετε είτε όχι, το Peach Fuzz είναι σημαντικό για τη διακόσμηση του σπιτιού το 2024, ακριβώς επειδή δεν είναι για όλους, υπογραμμίζει η Κατρίνα Μπάροουζ στους Times. Είναι μια υπενθύμιση του τι πραγματικά θέλουμε από τους χώρους διαβίωσής μας.

Οπως τόνισε πρόσφατα στους Times η Εμα Πάουελ, η άνοδος των επιτοκίων και του κόστους των στεγαστικών δανείων συνωμότησαν για να τροφοδοτήσουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των πωλητών ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι τιμές των ακινήτων έχουν πέσει και οι πωλήσεις είναι 10% κάτω από την αντίστοιχη εποχή το 2019, σύμφωνα με το βρετανικό κτηματομεσιτικό γραφείο Rightmove. Και όταν η αγορά επιβραδύνεται, όσοι θέλουν να βελτιώσουν τα σπίτια τους ξεκινούν τις αλλαγές από τα μπάνια και τους τοίχους.

Η Λίζα-Τζέιν Κέλι, επικεφαλής του μεσιτικού γραφείου Savills στο Λονδίνο, σημειώνει πως οι πωλητές ακινήτων ρωτούν όλο και περισσότερο πώς μπορούν να επιτύχουν μια πώληση, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τη συμβουλή της. Τι τους λέει; «Η τάση είναι λευκό ή κρεμ. Μπορείτε να κάνετε λίγο πιο διασκεδαστική την τουαλέτα του κάτω ορόφου (ή το wc των ξένων), αλλά το ουδέτερο είναι πάντα το καλύτερο, γιατί ξέρεις ότι έτσι θα προσελκύσεις μια μεγαλύτερη αγορά. Είναι πάντα καλύτερο να παίζει κανείς με ασφάλεια».

Σε κάθε περίπτωση, το ζεστό, βελούδινο Χρώμα της Χρονιάς 2024 του Ινστιτούτου Pantone μπορεί να θυμίζει χρώμα μαλακτικού ρούχων, αλλά είναι επίσης μια «κραυγή» προς τους ιδιοκτήτες σπιτιών να αντισταθούν για άλλη μια φορά στο λευκό. Εχοντας ανακαλύψει κατά τη διάρκεια της πανδημίας ότι τα σπίτια μάς φροντίζουν καλύτερα όταν αντανακλούν το δικό μας γούστο και τη δική μας προσωπικότητα, και ότι ποτέ δεν ξέρουμε πότε μπορεί να χρειαστούμε ένα καταφύγιο, είναι ανάγκη να μένουμε σταθεροί στις απόψεις μας όταν πρόκειται να διακοσμήσουμε τον χώρο μας, ειδικά σε περιόδους ύφεσης. Το Peach Fuzz υπενθυμίζει ότι το σπίτι δεν είναι μόνον επένδυση, αλλά και φωλιά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...