317
Διαμαρτυρία μπροστά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη, το 2021 | EPA/AHMED JALIL

Βαγδάτη: Ρουκέτες κατά της αμερικανικής πρεσβείας

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2023, 09:46
Διαμαρτυρία μπροστά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη, το 2021
|EPA/AHMED JALIL

Βαγδάτη: Ρουκέτες κατά της αμερικανικής πρεσβείας

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2023, 09:46

Πολλές ρουκέτες εκτοξεύθηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης χωρίς να υπάρξουν τραυματίες ή υλικές ζημιές.

Το πρωί της Παρασκευςή, καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτή που είναι η πρώτη εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα του Ιράκ από τα μέσα Οκτωβρίου, όταν ένοπλες φιλοϊρανικές οργανώσεις άρχισαν να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον αμερικανών στρατιωτών ή των δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών στο Ιράκ και τη Συρία.

Εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας κάλεσε την κυβέρνηση του Ιράκ «να κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει» το διπλωματικό προσωπικό και τον διεθνή συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών, εκτιμώντας ότι η επίθεση έχει τη σφραγίδα «πολιτοφυλακών που πρόσκεινται στο Ιράν».

Σήμερα περίπου στις 04:14 (τοπική ώρα, 03:15 ώρα Ελλάδας) «η αμερικανική πρεσβεία δέχθηκε επίθεση με δύο ομοβροντίες ρουκετών», ανέφερε ανακοίνωση της πρεσβείας.

Οι ρουκέτες έπεσαν κοντά στην Πράσινη Ζώνη, τη συνοικία της ιρακινής πρωτεύουσας, όπου βρίσκονται κυβερνητικά κτίρια και ξένες αντιπροσωπείες, σύμφωνα με τις ιρακινές αρχές.

Αμερικανός στρατιωτικός επιβεβαίωσε ότι ήχησε ο συναγερμός και ότι «ακούστηκαν ήχοι που ενδεχομένως να οφείλονται σε πρόσκρουση» κοντά στην πρεσβεία και τη βάση Union ΙΙΙ, όπου στεγάζονται στρατεύματα του διεθνούς συνασπισμού εναντίον των τζιχαντιστών.

Οι αμερικανικές δυνάμεις και οι στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στη Συρία και το Ιράκ έχουν δεχθεί περισσότερες από 70 επιθέσεις από τα μέσα Οκτωβρίου, μετά το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, την ευθύνη για τις οποίες έχουν αναλάβει διάφορες σιιτικές ένοπλες οργανώσεις. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν είχαν γίνει στόχος πρεσβείες.

Βαγδάτη: Οι επιθέσεις βλάπτουν το Ιράκ

Οι επιθέσεις εναντίον διπλωματικών αποστολών «βλάπτουν το Ιράκ, τη σταθερότητα και την ασφάλειά του», επεσήμανε σήμερα ο ιρακινός πρωθυπουργός, Σία αλ Σουντάνι, ζητώντας από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας «να διώξει τους δράστες» της επίθεσης με ρουκέτες εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη.

«Η στοχοθέτηση των διπλωματικών αποστολών είναι αδικαιολόγητη και απαράδεκτη. Οι δυνάμεις ασφαλείας μας και οι κυβερνητικές υπηρεσίες (…) θα εξακολουθήσουν να προστατεύουν τις διπλωματικές αποστολές», τόνισε ο Σουντάνι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...