501
Ταγίπ Ερντογάν και Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε φωτογραφία χωρίς τους διερμηνείς στην Αίθουσα Διαπιστευτηρίων του Προεδρικού | INTIMEnews/Γ.Τ ΠτΔ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ

Ερντογάν σε Σακελλαροπούλου: Να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2023, 11:59
Ταγίπ Ερντογάν και Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε φωτογραφία χωρίς τους διερμηνείς στην Αίθουσα Διαπιστευτηρίων του Προεδρικού
|INTIMEnews/Γ.Τ ΠτΔ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ

Ερντογάν σε Σακελλαροπούλου: Να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2023, 11:59

Στις 11.30 της Πέμπτης, η θωρακισμένη Mercedes Maybach του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν έφθασε μπροστά στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου. Τον υποδέχθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στον διάλογο που είχαν οι δύο Πρόεδροι στην Αίθουσα Διαπιστευτηρίων του Προεδρικού Μεγάρου, η κυρία Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στο αίσθημα αλληλεγγύης που ενώνει τους δύο λαούς, κάνοντας λόγο για ισχυρή βάση που θα επιτρέψει την αποφυγή εντάσεων στις διμερείς σχέσεις.

Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν έκρινε ότι θα ήταν καλύτερο για το μέλλον και των δύο πλευρών «να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Αμφότεροι αναγνώρισαν ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε μία σειρά από θέματα, σε κάθε περίπτωση όμως η πρώτη αυτή συνάντηση (σε αντίθεση με ό,τι είχε συμβεί στην αντίστοιχη πριν από έξι χρόνια) αποτέλεσε θετικό προάγγελο για το κλίμα στο οποίο θα «έτρεχαν» αργότερα οι επαφές στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.

H στάση της κυρίας Σακελλαροπούλου υπήρξε άρτια, ιδίως σε σύγκριση με τον προκάτοχό της, Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος στην προηγούμενη επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα –ήταν πάλι 7 Δεκεμβρίου, αλλά το 2017– είχε πρωταγωνιστήσει σε ένα διπλωματικό φιάσκο και είχε βρεθεί σε μια γωνιά του καναπέ να ακούει τον τούρκο ομόλογό του να του αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Αυτή τη φορά στο Προεδρικό ήταν η κυρία Σακελλαροπούλου και όλα ήταν στέρεα: με ευγένεια και θετικό τόνο και με τον τούρκο πρόεδρο να καταλήγει πως πρέπει «να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο».

Στα παραλειπόμενα τέλος, η κίνηση της Προέδρου της Δημοκρατίας να ευχαριστήσει στο κλείσιμο της συνομιλίας τους τον πρόεδρο Ερντογάν και στα τουρκικά.

Ο διάλογος Σακελλαροπούλου-Ερντογάν μπροστά στις κάμερες:

Σακελλαροπούλου: Κύριε πρόεδρε σας καλωσορίζω στην Αθήνα.

Ερντογάν: Σας ευχαριστώ πολύ, είναι ιδιαίτερη χαρά για εμένα που βρίσκομε στη Αθήνα μετά από έξι χρόνια.

Σακελλαροπούλου: Τα τραγικά συμβάντα που συνέβησαν στις χώρες μας έδειξαν πως το αίσθημα αλληλεγγύης και το αίσθημα ανθρωπιάς ενώνει τους δύο λαούς. Η διαπίστωση αυτή αποτελεί ισχυρή βάση για την εδραίωση ενός κλίματος και εδραίωση συνεργασίας και αποφυγή εντάσεως στις διμερείς μας σχέσεις.

Αν αναλογιστούμε τι γίνεται στον περίγυρό μας είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ Ελλάδα και Τουρκία να συνεργαστούν για την ειρήνη το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Εχοντας επίγνωση ότι υπάρχουν ζητήματα που έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις είναι σημαντικό να υπάρχει καλό κλίμα. Η επίσκεψή σας στην Ελλάδα μετά από 6 χρόνια πιστεύω πως αντανακλά αυτό το θετικό κλίμα.

Διαβιβάζω τις ευχές μου στο φίλο λαό της Τουρκίας για ειρήνη και ευημερία.

Και πάλι καλώς ήλθατε κύριε πρόεδρε

Ερντογάν:  Πιστεύω πως η επίσκεψή μου θα αποτελέσει ευκαιρία να ξεκινήσει μια νέα εποχή στις σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας.

Θα συζητήσουμε ποια βήματα έχουμε να κάνουμε σε όλα τα θέματα. Οι προετοιμασίες έχουν γίνει από τους αρμόδιους υπουργούς.

Θα μιλήσουμε με λογικό τρόπο. Πιστεύω ότι θα είναι καλύτερο για το μέλλον και των δύο πλευρών να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...