452
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συνομίλησαν στο Ριάντ, την Τετάρτη | Sputnik/Aleksey Nikolskyi/Kremlin via REUTERS

Μπιν Σαλμάν και Πούτιν συμφώνησαν: Εργαζόμαστε από κοινού για το καλό του κόσμου

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2023, 12:06
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συνομίλησαν στο Ριάντ, την Τετάρτη
|Sputnik/Aleksey Nikolskyi/Kremlin via REUTERS

Μπιν Σαλμάν και Πούτιν συμφώνησαν: Εργαζόμαστε από κοινού για το καλό του κόσμου

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2023, 12:06

Λίγες ώρες κράτησε η επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Αμπου Ντάμπι και το Ριάντ την Τέταρτη, που επιβεβαίωσε τις στενές σχέσεις της Ρωσίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Σαουδική Αραβία.

Στο Ριάντ, ο ρώσος πρόεδρος και ο σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, συζήτησαν την περαιτέρω συνεργασία για τις τιμές του πετρελαίου ως μέλη του ΟΠΕΚ+, δήλωσε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο Μπιν Σαλμάν επαίνεσε τον κοινό συντονισμό μεταξύ των δύο χωρών «που βοήθησε στην άρση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή», όπως είπε.

Ο Πούτιν και ο de facto κυβερνήτης του μεγαλύτερου εξαγωγέα αργού στον κόσμο, συναντήθηκαν λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του ρώσου προέδρου στο Αμπου Ντάμπι.

Εκεί, ο Πούτιν συναντήθηκε με τον σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχιάν, στον οποίο είπε ότι, «χάρη στη δική σας προσπάθεια, οι σχέσεις των χωρών μας βρίσκονται στο καλύτερο σημείο που ήταν ποτέ».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η συνεργασία Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας θα συνεχιστεί στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ+, ο οποίος περιλαμβάνει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και τους συμμάχους του υπό την ηγεσία της Ρωσίας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά την πτώση των τιμών του πετρελαίου παρά την υπόσχεση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει περαιτέρω την παραγωγή.

«Συζητήσαμε ξανά για τη συνεργασία στον ΟΠΕΚ+», ανέφερε ο Πεσκόφ.

«Τα μέρη συμφωνούν ότι οι χώρες μας φέρουν μεγάλη ευθύνη για αλληλεπίδραση προκειμένου να διατηρηθεί η διεθνής αγορά ενέργειας στο κατάλληλο επίπεδο, σε μια σταθερή και προβλέψιμη κατάσταση», τόνισε.

Ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας υποδέχθηκε τον ρώσο πρόεδρο στο Ριάντ – Sputnik/Aleksey Nikolskyi/Kremlin via REUTERS

Ο Πούτιν, ο οποίος σπάνια εγκαταλείπει τη Ρωσία από τότε που έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αναμενόταν επίσης να συζητήσει για την Ουκρανία και τη σύγκρουση στη Γάζα.

Σύμφωνα με το Σαουδαραβικό Πρακτορείο Τύπου, ο πρίγκιπας διάδοχος είπε στον Πούτιν: «Μοιραζόμαστε πολλά συμφέροντα και πολλά ζητήματα πάνω στα οποία εργαζόμαστε από κοινού προς όφελος της Ρωσίας, του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, της Μέσης Ανατολής και του κόσμου επίσης».

Σε δηλώσεις του κατά την έναρξη των συνομιλιών τους, που προβλήθηκαν νωρίτερα από τη ρωσική τηλεόραση, ο Πούτιν ευχαρίστησε τον MbS, όπως είναι ευρέως γνωστός ο πρίγκιπας διάδοχος, για την πρόσκλησή του. Αρχικά τον περίμενε στη Μόσχα, «αλλά υπήρξαν αλλαγές στα σχέδια».

Η επόμενη συνάντησή τους θα πρέπει να γίνει στη Μόσχα, είπε, και «τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη των φιλικών μας σχέσεων».

Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας είχε δείξει νωρίτερα το αεροσκάφος Ilyushin-96 του επικεφαλής του Κρεμλίνου πλαισιωμένο από μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi-35S κατά την πτήση του από τη Ρωσία προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η αντιπροσωπεία του Πούτιν περιελάμβανε κορυφαίους αξιωματούχους από τους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας, των εξωτερικών υποθέσεων, του Διαστήματος, της πυρηνικής ενέργειας και επιχειρηματίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...