347
Η Τζόρτζια Μελόνι είχε προαναγγείλει την αποχώρηση της Ιταλίας, από το καλοκαίρι | REUTERS/Remo Casilli

Η Ιταλία αποσύρθηκε από τον «Νέο Δρόμο του Μεταξιού» του Σι Τζινπίνγκ

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2023, 13:03
Η Τζόρτζια Μελόνι είχε προαναγγείλει την αποχώρηση της Ιταλίας, από το καλοκαίρι
|REUTERS/Remo Casilli

Η Ιταλία αποσύρθηκε από τον «Νέο Δρόμο του Μεταξιού» του Σι Τζινπίνγκ

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2023, 13:03

Η κυβέρνηση Μελόνι αποφάσισε και επίσημα να εγκαταλείψει την οικονομική πρωτοβουλία συνεργασίας του «Νέου Δρόμου του Μεταξιού», γνωστή και ως πρωτοβουλία «Μία ζώνη, ένας δρόμος».

Πρόκειται για την συμφωνία που η κυβέρνηση του Πεκίνου παρουσίασε το 2013 με στόχο την αναδιαμόρφωση της διεθνούς οικονομίας με έμφαση στον ρόλο των ασιατικών κρατών και την δημιουργία σειράς υποδομών σε πολλές χώρες του πλανήτη.

Ενόψει της λήξης της συμφωνίας σε τρεις μήνες και της ενδεχόμενης ανανέωσής της, η Ιταλία πληροφόρησε επίσημα την κινεζική κυβέρνηση, μέσω της πρεσβείας της στο Πεκίνο, για την λήξη της συνεργασίας.

Η Τζόρτζια Μελόνι είχε κάνει γνωστή την σχετική πρόθεσή της ήδη από το καλοκαίρι, επ΄ευκαιρία της επίσκεψής της στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ιταλία ήταν η μόνη χώρα της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών κρατών, η οποία είχε υπογράψει συνεργασία με την Κίνα για τον «Νέο Δρόμο του Μεταξιού», πριν από τέσσερα χρόνια.

Οι επικριτές του προγράμματος το βλέπουν ως εργαλείο για να εξαπλώσει η Κίνα τη γεωπολιτική και οικονομική επιρροή της.

Η κυβέρνηση Μελόνι, παρά την λήξη της συγκεκριμένης συνεργασίας, διεμήνυσε, μέσω της πρεσβείας της Ιταλίας στο Πεκίνο, ότι οι οικονομικές σχέσεις με την Κίνα θα παραμείνουν στρατηγικής σημασίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, δήλωσε πως η Ιταλία επιδιώκει «να επαναλάβει την στρατηγική σύμπραξη» με το Πεκίνο.

Η απάντηση του Πεκίνου

Η Κίνα στηλίτευσε την Πέμπτη τη «δυσφήμηση» του κινεζικού προγράμματος υποδομών «Νέος Δρόμος του Μεταξιού», μετά την απόφαση της Ιταλίας να αποσυρθεί απ’ αυτό.

«Η Κίνα αντιτίθεται κατηγορηματικά στη δυσφήμηση και την εξασθένηση της συνεργασίας γύρω από τον «Νέο Δρόμο του Μεταξιού» και αντιτίθεται στην αντιπαράθεση και τη διαίρεση», δήλωσε ο Γουάνγκ Γουενμπίν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ο εκπρόσωπος δεν θέλησε να σχολιάσει άμεσα την απόφαση της Ιταλίας, όμως υπογράμμισε πως περισσότερες από 150 χώρες συμμετέχουν στο φαραωνικό αυτό πρόγραμμα υποδομών, το οποίο άρχισε το 2013 και προωθείται από τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, γεγονός που το καθιστά «την μεγαλύτερη πλατφόρμα συνεργασίας στον κόσμο».

Ο Γουάνγκ υπενθύμισε πως η Ιταλία είχε στείλει τον Οκτώβριο αντιπροσώπους στο φόρουμ του προγράμματος στο Πεκίνο, απόδειξη, σύμφωνα με τον ίδιο, «της τεράστιας έλξης» και «της παγκόσμιας επιρροής» που ασκεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...