835
O τούρκος πρόεδρος με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη περνούν μπροστά από το τιμητικό άγημα στην πίστα του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» | INTIMEnews

Οταν ο Ερντογάν επέστρεψε στην Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2023, 10:45
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 07/12/2023, 12:02
O τούρκος πρόεδρος με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη περνούν μπροστά από το τιμητικό άγημα στην πίστα του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος»
|INTIMEnews

Οταν ο Ερντογάν επέστρεψε στην Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2023, 10:45
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 07/12/2023, 12:02

Στις 10.30 το πρωί της Πέμπτης, μισή ώρα νωρίτερα από το προγραμματισμένο, πάτησε στο κόκκινο χαλί που είχε στρωθεί προς τιμήν του, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην ελληνική πρωτεύουσα για τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.

Ηταν η πρώτη φορά που ο ηγέτης της Τουρκίας επισκεπτόταν την Αθήνα μετά από εκείνη την επεισοδιακή επίσκεψή του το 2017, με το φιάσκο στο Προεδρικό επί Προκόπη Παυλόπουλου. Ακολούθησαν έξι ολόκληρα χρόνια κατά οποία οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πέρασαν από χίλια κύματα, με τις κρίσεις στον Εβρο και με τις έρευνες του «Oruc Reis» καθώς και με την κλιμάκωση της ρητορικής από τον απρόβλεπτο γείτονα που είχε φτάσει στο σημείο να απειλήσει πως «θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα» και να ξεκαθαρίζει «Μητσοτάκης γιοκ».

Ομως φαίνεται πως το κλίμα άλλαξε.

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» τον Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Οι δύο άνδρες αντήλλαξαν θερμή χειραψία και με τη βοήθεια διερμηνέα και του τούρκου υπουργού των Εξωτερικών Χακάν Φιντάν είχαν ολιγόλεπτη συνομιλία (βίντεο κάτω) πριν ο τούρκος πρόεδρος κατευθυνθεί στα οχήματα της αυτοκινητοπομπής που θα τον μετέφερε στο κέντρο της πρωτεύουσας.

 

Στις 11.30 ο τούρκος προεδρος πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου όπου έγινε δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για να ακολουθήσει αμέσως μετά η συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο (κατά πληροφορίες, έπειτα από συμφωνία των δύο πλευρών, δεν θα δεχθούν ερωτήσεις) και το γεύμα εργασίας της ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Για τις 11:30 ήταν προγραμματισμένη η συνάντηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Νίκου Δένδια (που έστειλε ήδη μία πρώτη απάντηση για τις επιδιώξεις Ερντογάν στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας) με τον τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ, στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Στις 12:00  ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης θα είχε συνάντηση με τον τούρκο ομόλογο του, Μεχμέτ Σιμσέκ , οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και Αλεξάνδρα Παπαδόπουλου με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μπουράκ Ακτσαπάρ, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημητρης  Καιρίδης, Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Αλί Γερλίκαγια , η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη και Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με τον υπουργό Πολιτισμού της Τουρκίας Μεχμέτ Νουρί Ερσόι και ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης με τον υπουργό Εθνικής Παιδείας της Τουρκίας Γιουσούφ Τεκίν.

Αποκλεισμοί δρόμων, απαγόρευση συγκεντρώσεων και προσαγωγές

Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν τέθηκαν σε ισχύ έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (σταδιακή και προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας, καθώς και απαγόρευση στάσης και στάθμευσης), σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της ευρύτερης περιοχής του κέντρου της Αθήνας, ενώ η ΕΛ.ΑΣ.  με ανακοίνωσή της γνωστοποίησε ότι απαγορρεύεται κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση για 12 ώρες, από 06:00 έως και τις 18:00 ης Πέμπτης.

Επίσης με εντολή της ΕΛ.ΑΣ., ο σταθμός του Μετρό στο Σύνταγμα θα παραμείνει κλειστός από τις 11:00 έως τις 18:00 και οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς στάση.

Ηδη όπως έγινε γνωστό, έγιναν προσαγωγές 20 Κυπρίων φοιτητών που επιχείρησαν να κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του Ερντογάν κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου, οι φοιτητές προσήχθησαν και οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ.

Εξω από τη Βουλή στήθηκαν βουλευτές του κόμματος «Σπαρτιάτες» κρατώντα πανό με τη φωτογραφία του Ερντογάν να κάνει το σήμα των «Γκρίζων Λύκων» και τη λέξη «ανεπιθύμητος».…

Η απαγόρευση ισχύει για τις ακόλουθες περιοχές:

1. Στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς/Λεωφόρους: Αλεξάνδρας – αριστερά Κηφισίας – δεξιά Κατεχάκη – συνέχεια Παναγιώτη Κανελλόπουλου – δεξιά Κοκκινοπούλου – συνέχεια Γκανογιάννη – συνέχεια Γεωργίου Παπανδρέου – συνέχεια Ούλωφ Πάλμε – συνέχεια Υμηττού – συνέχεια Ηλία Ηλίου – δεξιά Βουλιαγμένης – αριστερά Βούρβαχη – συνέχεια Χατζηχρήστου – συνέχεια Ροβέρτου Γκάλη – συνέχεια Αποστόλου Παύλου – αριστερά Ηρακλειδών – συνέχεια Περσεφόνης – δεξιά Πειραιώς – συνέχεια Π. Τσαλδάρη – αριστερά πλ. Ομονοίας – αριστερά Πανεπιστημίου – αριστερά 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – δεξιά Αλεξάνδρας.

2. Στο τμήμα της Αττικής Οδού από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ.Βενιζέλος» έως τον κόμβο της Περιφερειακής Υμηττού με τη Λ. Κατεχάκη, στο τμήμα της Λ. Κατεχάκη από την έξοδο της Περιφερειακής Υμηττού έως τη συμβολή της στην οδό Κοκκινοπούλου, σε όλο το μήκος της Λ. Παναγιώτη Κανελλόπουλου, ως και σε βάθος ακτίνας εκατό μέτρων, ένθεν και ένθεν προαναφερόμενων τμημάτων οδών (Αττική Οδός έως Λ. Παναγιώτη Κανελλόπουλου), ως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά μήκος αυτών και

3. Στην περιοχή του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος».

Υπό αυξημένα μέτρα ασφαλείας οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ σταδιακά από τον διεθνή αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» από όπου και θα ξεκινήσει η αυτοκινητοπομπή του τούρκου προέδρου και της πολυμελούς συνοδείας, μέχρι το κέντρο της Αθήνας.

Ενδεικτικά, θα υπάρξει αποκλεισμός κυκλοφορίας σε τμήματα των κάτωθι οδικών αξόνων Λ. Κατεχάκη, Λ. Μεσογείων, Λ. Βασ. Σοφίας, Λ. Κηφισίας,Λ. Βασ. Κωνσταντίνου, Λ. Βασ. Αμαλίας, Λ. Αλεξάνδρας, Μιχαλακοπούλου, Σταδίου, Πανεπιστημίου και Ακαδημίας.

Συμφωνα με νεότερη ενημέρωση ο πρόεδρος της Τουρκίας αναμένεται να αναχωρήσει από την Αθήνα στις 17.00.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...