492
Χάμπεκ (αριστερά) και Σολτς στο υπουργικό συμβούλιο της 6ης Δεκεμβρίου | REUTERS/Liesa Johannssen

Κυβερνητική είναι η γερμανική κρίση – και όχι χρέους

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2023, 11:00
Χάμπεκ (αριστερά) και Σολτς στο υπουργικό συμβούλιο της 6ης Δεκεμβρίου
|REUTERS/Liesa Johannssen

Κυβερνητική είναι η γερμανική κρίση – και όχι χρέους

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2023, 11:00

Ακόμα και αν στη Γερμανία δεν υφίσταται «κρίση χρέους» με την έννοια του βάρους των υπερχρεωμένων χωρών, πολιτική κρίση σοβεί: ο Πράσινος υπουργός Οικονομίας και Κλίματος Ρόμπερ Χάμπεκ ακύρωσε τη συμμετοχή του στην κλιματική σύνοδο COP28 του Ντουμπάι και παρέμεινε στο Βερολίνο να τσακώνεται με τους εταίρους του στον κυβερνητικό συνασπισμό για το ζήτημα του Προϋπολογισμού του 2024. Σαν να λέμε, ο οικολόγος αναγκάστηκε να αφήσει τον γάμο και να ασχοληθεί με τα πουρνάρια.

Το BBC, με πολύ κομψό, συγκρατημένο σαρκασμό, διασκέδασε με το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η κυβέρνηση Ολαφ Σολτς έπειτα από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου περί καταπάτησης  του ενσωματωθέντος στο γερμανικό Σύνταγμα «νόμου Μέρκελ» του 2009, δηλαδή του «φρένου χρέους» που περιορίζει τον δανεισμό της γερμανικής κυβέρνησης.

Για τη «σφιχτή» Χριστιανοδημοκρατία το εν λόγω αποτυχημένο κόλπο της συγκυβέρνησης («που δημιούργησε ‘‘τρύπα’’ δεκάδων δισ. ευρώ, έλλειμμα 60 δισ. ευρώ για το 2023 και 17 δισ. ευρώ για το 2024») συνιστά έγκλημα καθοσιώσεως, σωστό πραξικόπημα, σχολίασαν οι Βρετανοί.

Τώρα η κυβέρνηση έχει μόλις λίγες ημέρες για να βρει κάποια λύση, αν θέλει να περάσει τον Προϋπολογισμό πριν από την 1η Ιανουαρίου. Στις 6 Δεκεμβρίου το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε για τελευταία φορά εφέτος. Ο αναθεωρημένος Προϋπολογισμός πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή στις τελευταίες συνεδριάσεις της, την επόμενη εβδομάδα, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, επομένως οι υπουργοί πρέπει να συμφωνήσουν μέχρι την Παρασκευή 8 του μήνα για τον τρόπο εξισορρόπησης του Προϋπολογισμού, συγκρατώντας το ομοσπονδιακό έλλειμμα στο 0,35% του ΑΕΠ, δηλαδή τηρώντας τη συνταγματική επιταγή.

Το ΒΒC σημείωσε ότι για το τρέχον έτος η κυβέρνηση Σολτς αποφάσισε (νομίμως) να ξεπεράσει το «φρένο χρέους» κηρύσσοντας το 2023 έτος έκτακτης ανάγκης («λόγω της ενεργειακής κρίσης που πυροδότησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία»), αν και αυτό το τέχνασμα είναι επίσης μαχητό στα δικαστήρια.

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν είναι σαφές τι προτείνει ο Σολτς. Τις τελευταίες ημέρες διαβουλεύτηκε με τους εταίρους του στην κυβέρνηση, ακόμη και μέχρι τα μεσάνυχτα, όμως οι γερμανοί πολιτικοί και οικονομικοί ρεπόρτερ δεν έμαθαν λεπτομέρειες και περιορίστηκαν στις εικασίες: αύξηση φόρων και περικοπές δαπανών ή περισσότερα χρέη – άλλη λύση δεν υπάρχει.

Το φιλικό προς το κεφάλαιο και υπέρμαχο του «μικρού κράτους» Φιλελεύθερο κόμμα, το οποίο ελέγχει το υπουργείο Οικονομικών, είναι ιδεολογικά αντίθετο στους περισσότερους φόρους και συγχρόνως ενστερνίζεται με πάθος την παρακαταθήκη της Μέρκελ για το «φρένο του χρέους».

Οι σοσιαλδημοκράτες έχουν υποσχεθεί αύξηση κοινωνικών δαπανών και οι Πράσινοι είναι αποφασισμένοι να ενισχύσουν τις επενδύσεις για τη μετάβαση της Γερμανίας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Τελικά, αυτός ο κυβερνητικός συνασπισμός ήταν άβολος τον καλό καιρό, πόσο μάλλον τώρα, σε τόσο δύσκολες ημέρες», σχολίασαν ξανά και κάπως μοχθηρά οι Βρετανοί.

Και τα τρία συγκυβερνώντα κόμματα τιμωρήθηκαν στις κάλπες των περιφερειακών εκλογών και μάλλον δεν έχουν όρεξη για εκλογές. Πάντως, οι Πράσινες φιλοδοξίες για άμβλυνση του «φρένου χρέους» είναι δύσκολο να υλοποιηθούν στη Βουλή, διότι απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων.

Από πλευράς τους, οι Χριστιανοδημοκράτες «μυρίζουν το αίμα» και δεν έχουν καμία διάθεση συμβιβασμού, πόσο μάλλον που και οι Φιλελεύθεροι της συγκυβέρνησης δεν βάζουν νερό στο κρασί τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...