320
Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ τονίζει ότι το Σύνταγμα της χώρας περιέχει ήδη συνολική δέσμευση για ισότητα | Martin Sylvest/Ritzau Scanpix/via REUTERS

Ιρλανδία: Δημοψηφίσματα για συνταγματικές αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2023, 19:51
Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ τονίζει ότι το Σύνταγμα της χώρας περιέχει ήδη συνολική δέσμευση για ισότητα
|Martin Sylvest/Ritzau Scanpix/via REUTERS

Ιρλανδία: Δημοψηφίσματα για συνταγματικές αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2023, 19:51

Αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο προωθεί η κυβέρνηση της Ιρλανδίας υπό τον δεδηλωμένο ομοφυλόφιλο και υποστηρικτή των τρανς ατόμων πρωθυπουργό της, Λίο Βαράντκαρ, μέσω διπλού δημοψηφίσματος που αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό του Συντάγματός της.

Τα ερωτήματα αφορούν τη θέση της γυναίκας στο σπίτι και στην κοινωνία και την αναγνώριση αγάμων ζευγαριών ως οικογενειών, όμως οι στόχοι είναι ευρύτεροι και κάθε άλλο παρά κεκαλυμμένοι: «Τα δημοψηφίσματα αντανακλούν την πραγματικότητα ότι τη σημερινή κοινωνία μας την απαρτίζουν διαφορετικά μοντέλα οικογενειών» δηλώνουν ευθαρσώς τόσο ο Βαράντκαρ όσο και οι υπουργοί του.

Ο ιστότοπος Politico προέβαλε με ενθουσιασμό την είδηση για τις κάλπες της 8ης Μαρτίου (Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας), χαρακτηρίζοντας τα δημοψηφίσματα «πολυαναμενόμενα», ώστε «να αποσυρθούν σεξιστικές διατάξεις από το Σύνταγμα της Ιρλανδίας».

Η επίμαχη και υπό αναθεώρηση διάταξη του Συντάγματος, το οποίο «συνετάχθη το 1937 σε στενή συνεργασία με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία», είναι αυτή που «αναμένει από τις γυναίκες εργασία μεν, χωρίς παραμέληση των οικιακών καθηκόντων τους δε».

Βέβαια, το παλιό Σύνταγμα έχει ήδη αναθεωρηθεί κάμποσες φορές: πρώτα το 1973, όταν αφαιρέθηκε διάταξη περί «ειδικής θέσης» του Βατικανού, ύστερα το 2015, όταν η Ιρλανδία έγινε το πρώτο κράτος στη Γη που θεσμοθέτησε τους γάμους ομοφυλοφίλων, και πιο πρόσφατα, το 2018, όταν νομιμοποιήθηκαν οι εκτρώσεις και η βλασφημία έπαψε να θεωρείται έγκλημα. Το 1995 η Ιρλανδία νομιμοποίησε και το διαζύγιο.

Η πρώτη αλλαγή, περί γυναικών, θα αναφέρει ότι «το κράτος εκτιμά την εργασία όλων των μερών της οικογένειας» και η δεύτερη, περί αγάμων ζευγαριών, θα διευρύνει την έννοια οικογένεια με την προσθήκη της φράσης «σχέσεις διαρκείας». (Το πώς αποδεικνύονται, βέβαια, αυτές οι «σχέσεις διαρκείας» είναι ένα κάποιο ερώτημα…)

Θέλοντας να αποφύγει τη ρητή αναφορά στους τρανς, ο Βαράντκαρ είπε ότι ο τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός αποφάσισε πως το Σύνταγμα περιέχει ήδη «συνολική δέσμευση για ισότητα». Και εξήγησε ως εξής τον γρίφο: «Αν επικεντρώναμε σε συγκεκριμένη κατηγορία, λόγου χάρη στις διακρίσεις λόγω φύλου, θα υποβαθμίζαμε τις άλλες, όπως αυτές που σχετίζονται με την αναπηρία, τη φυλή ή την εθνικότητα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...