350
Ο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, την Τρίτη | REUTERS/Evelyn Hockstein

Μπάιντεν: Αν ο Τραμπ δεν ήταν υποψήφιος, μπορεί να μην ήμουν ούτε εγώ

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2023, 11:35
Ο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, την Τρίτη
|REUTERS/Evelyn Hockstein

Μπάιντεν: Αν ο Τραμπ δεν ήταν υποψήφιος, μπορεί να μην ήμουν ούτε εγώ

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2023, 11:35

Ο Τζο Μπάιντεν δεν είναι σίγουρος ότι θα διεκδικούσε την επανεκλογή του στον Λευκό Οίκο αν δεν ήταν πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπος με τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Αν ο Τραμπ δεν ήταν υποψήφιος, δεν είμαι σίγουρος ότι θα έβαζα υποψηφιότητα», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος σε εκδήλωση για τη συγκέντρωση χρημάτων για την προεκλογική εκστρατεία του 2024, έξω από τη Βοστώνη. «Δεν μπορούμε να τον αφήσουμε να κερδίσει», τόνισε.

Τα σχόλια ήρθαν προς το τέλος της ομιλίας του, καθώς ο Μπάιντεν μίλησε για τους κινδύνους που θέτει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ για την δημοκρατία, εν μέσω φόβων ότι μια δεύτερη θητεία του Τραμπ θα είναι πολύ πιο αυταρχική από την πρώτη.

Ο Μπάιντεν μίλησε επίσης για την δηλωμένη πρόθεση του προκατόχου του να απαλλαγεί από τον νόμο περί προσιτής περίθαλψης και για το πώς η Αμερική είναι «το μόνο έθνος που χτίστηκε πάνω σε μια ιδέα».

Ο αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι τα σχόλια του Τραμπ μετά τη φονική συγκέντρωση των λευκών ρατσιστών στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια το 2017, ήταν το γεγονός που τον έκανε να βάλει υποψηφιότητα το 2020.

Ο Τραμπ τότε είχε πει ότι υπάρχουν «καλοί άνθρωποι και στις δύο πλευρές», δήλωση που είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.

«Εκείνη τη στιγμή, ήξερα ότι η απειλή για αυτό το έθνος ήταν διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη που είχα δει ποτέ στη ζωή μου», δήλωσε ο Μπάιντεν σε ένα βίντεο του 2019, όταν ανακοίνωνε την υποψηφιότητά του για την προεδρία των ΗΠΑ.

Τον περασμένο μήνα, υψηλόβαθμοι Δημοκρατικοί έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου μετά από δημοσκόπηση που έδειξε ότι ο Μπάιντεν υπολείπεται του Τραμπ σε πέντε από τις έξι «κρίσιμες» πολιτείες ακριβώς έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι ανησυχούν ότι ο 81χρονος Μπάιντεν και ο 77χρονος Τραμπ είναι πολύ μεγάλοι για να διεκδικήσουν ξανά τον Λευκό Οίκο.

Εξάλλου, στην εκδήλωση των δωρητών του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Μπάιντεν μίλησε εκτενώς για την υποστήριξή του προς το Ισραήλ και την ανάγκη να αποφασίσουν τι θα γίνει στη Γάζα μετά τον πόλεμο.

«Είμαι ένας ισχυρός, ένθερμος υποστηρικτής του Ισραήλ από τη στιγμή που μπήκα στη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών, το 1973», είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...