Οι ευρωπαϊκές χώρες ανταλλάσσουν πληροφορίες εν μέσω φόβων ότι ισλαμιστές τρομοκράτες θα βάλουν στόχο χριστουγεννιάτικες αγορές και άλλες εορταστικές εκδηλώσεις.
Η Ευρώπη αντιμετωπίζει έναν «τεράστιο κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων» κατά την περίοδο των εορτών, λόγω του πολέμου στη Γάζα, προειδοποίησε η ΕΕ.
Η προειδοποίηση διατυπώθηκε από την Ιλβα Γιόχανσον, την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών την Τρίτη, μετά την τρομοκρατική επίθεση με στόχο τουρίστες στο Παρίσι το περασμένο Σαββατοκύριακο.
«Με τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και την πόλωση που προκαλεί στην κοινωνία μας, την επερχόμενη περίοδο των διακοπών υπάρχει τεράστιος κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων στην ΕΕ», δήλωσε η Γιόχανσον.
Η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Νάνσι Φέζερ, δήλωσε ότι η επίθεση με μαχαίρι στην οποία σκοτώθηκε νεαρός γερμανός τουρίστας κοντά στον Πύργο του Αϊφελ, δείχνει «πόσο οξεία και πόσο σοβαρή είναι σήμερα η απειλή της ισλαμιστικής τρομοκρατίας στην ΕΕ. Ο πόλεμος στη Γάζα και η τρομοκρατία της Χαμάς επιδεινώνουν αυτή την κατάσταση. Ο κίνδυνος περαιτέρω συναισθηματοποίησης και ριζοσπαστικοποίησης των βίαιων ισλαμιστών δραστών, είναι μεγάλος. Οι υπηρεσίες ασφαλείας μας συνεργάζονται πολύ στενά μεταξύ τους. Πρέπει να παρακολουθούμε ιδιαίτερα προσεκτικά τις ισλαμιστικές απειλές αυτή τη στιγμή και να αναλάβουμε δράση κατά της ισλαμιστικής προπαγάνδας από κοινού με τις γειτονικές χώρες», τόνισε.
Ο 26χρονος Αρμάντ Ρατζαμπούρ-Μιγιαντομπάμπ συνελήφθη για τη δολοφονία στο Παρίσι, αφού επιτέθηκε και τραυμάτισε επίσης με σφυρί έναν 66χρονο Βρετανό και έναν 60χρονο Γάλλο. Είπε στην αστυνομία ότι πραγματοποίησε την επίθεση για να εκδικηθεί «τον παγκόσμιο διωγμό των μουσουλμάνων».
Οπως σημειώνουν οι Times, την περασμένη εβδομάδα συνελήφθησαν στη Γερμανία δύο έφηβοι ύποπτοι που φέρονται να σχεδίαζαν μαχητική ισλαμιστική επίθεση με βόμβα φορτηγού σε χριστουγεννιάτικη αγορά ή συναγωγή.
Στα τέλη Οκτωβρίου, ένας Τυνήσιος έπεσε νεκρός στις Βρυξέλλες, αφού σκότωσε δύο σουηδούς φιλάθλους με όπλο, έχοντας δηλώσει πίστη στον ISIS.
Η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία και η Σουηδία ανταλλάσσουν πληροφορίες και εκτιμήσεις κινδύνου εν μέσω αυξανόμενων φόβων ότι ισλαμιστές τρομοκράτες θα στοχεύσουν τις χριστουγεννιάτικες εορταστικές εκδηλώσεις, ιδίως τις αγορές, τις οποίες επισκέπτονται εκατομμύρια άνθρωποι.
«Ολοι οι άνθρωποι όλων των θρησκειών έχουν το δικαίωμα να προστατεύονται από την τρομοκρατία», δήλωσε ο Γιόχανσον. «Η απειλή είναι σημαντική».
Γερμανία: Στο υψηλότερο επίπεδο ετοιμότητας οι αρχές
Οι γερμανικές αρχές βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας ενόψει της εορταστικής περιόδου.
Το περασμένο Σάββατο, η αστυνομία του Γκέπινγκεν, μιας πόλης 60.000 κατοίκων στα ανατολικά της Στουτγάρδης, εκκένωσε την κεντρική υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά, έπειτα από τηλεφώνημα αγνώστου για απειλή επίθεσης.
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν άμεσα την περιοχή, ενώ στην επιχείρηση συμμετείχε και ελικόπτερο της αστυνομίας, αλλά δεν βρέθηκε κάτι ύποπτο. Η αστυνομία αναζητά τον φαρσέρ.
Τις τελευταίες εβδομάδες, δεκάδες ανάλογα τηλεφωνήματα έχουν οδηγήσει στην εκκένωση σχολείων και συναγωγών σε όλη τη Γερμανία.
Σε πολλές περιπτώσεις, οι φαρσέρ έχουν εντοπιστεί και συλληφθεί και κινδυνεύουν με βαριές ποινές, όχι μόνο ποινικές, αλλά και οικονομικές.
Οπως ανέφερε η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Γερμανία, Φ. Καραβίτη, στην περίπτωση της χριστουγεννιάτικης αγοράς, ο δράστης ενδέχεται να κληθεί να καλύψει το κόστος της αστυνομικής επιχείρησης, αλλά και τα διαφυγόντα κέρδη των επιχειρηματιών.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, στο αρχηγείο της αστυνομίας και στις μυστικές υπηρεσίες επικρατεί «μεγάλη νευρικότητα», καθώς μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, διαπιστώνεται περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση ήδη βίαιων ισλαμιστών στην Γερμανία.
Ακόμη και άτομα τα οποία δεν είχαν προηγουμένως σχέση με την Χαμάς, «αισθάνονται ότι τα γεγονότα τούς ωθούν και τους εμπνέουν να πολεμήσουν», αναφέρεται στο ίδιο ρεπορτάζ.
Οι αρχές ασφαλείας ανησυχούν ιδιαίτερα, διότι τόσο η Αλ Κάιντα όσο και το Ισλαμικό Κράτος εκμεταλλεύονται τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή προκειμένου να κινητοποιήσουν οπαδούς τους και να τους καλέσουν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις. «Ο στόχος της καταστροφής του Ισραήλ είναι κοινός και η παγκόσμια προσοχή σε περίπτωση κάποιας ενέργειας είναι πλέον πολύ πιο βέβαιη από ό,τι πριν από μερικούς μήνες», επισημαίνεται.
Από τον Οκτώβριο έως την περασμένη εβδομάδα, συνελήφθησαν στη Γερμανία τέσσερα άτομα, 15, 16, 20 και 29 ετών, με την υποψία ότι σχεδίαζαν επιθέσεις σε χριστουγεννιάτικες αγορές. Οι αρχές τούς εντόπισαν σε ανταλλαγή σχετικών μηνυμάτων μέσω φόρουμ ριζοσπαστικοποιημένων ισλαμιστών.
Η ισλαμιστική σκηνή γίνεται ωστόσο όλο και πιο απρόβλεπτη, προειδοποιούν οι αρχές ασφαλείας, εξηγώντας ότι δεν υπάρχουν πλέον μόνο οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα, αλλά και πολλά παρακλάδια τους και πολλά μεμονωμένα άτομα διατεθειμένα να χρησιμοποιήσουν κάποιου είδους βία.
Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα ασυνήθιστα οξεία προειδοποίηση, μιλώντας για «πραγματικό και υψηλότερο κίνδυνο από ό,τι εδώ και καιρό» και για κίνδυνο που αφορά «μαλακούς» στόχους, όπως οι δημόσιες συγκεντρώσεις. Τα γερμανικά ΜΜΕ μεταδίδουν τις τελευταίες ημέρες πληροφορίες για αυξημένα μέτρα ασφαλείας στις υπαίθριες αγορές ακόμη και μικρών επαρχιακών πόλεων.
Ο πρόεδρος της Αστυνομικής Ένωσης, Γιόχεν Κόπελκε, εισηγήθηκε την παρακολούθηση των αγορών με κάμερες ασφαλείας, κάτι το οποίο μέχρι τώρα γίνεται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, λόγω των περιορισμών της προστασίας προσωπικών δεδομένων. Ο ίδιος τόνισε ότι η αυξημένη φυσική παρουσία της αστυνομίας στις αγορές απαιτεί εκτεταμένες αλλαγές στις βάρδιες και ακύρωση προγραμματισμένων αδειών, κάτι που δεν μπορεί εύκολα να εφαρμοστεί παντού.
Το ARD επισημαίνει ακόμη ότι πολλοί από όσους συλλαμβάνονται με την υποψία του σχεδιασμού επιθέσεων, αν και εκτίουν πλήρως την ποινή τους, αφού παρακολουθήσουν πρόγραμμα αποριζοσπαστικοποίησης, αφήνονται ελεύθεροι.
Η ομοσπονδιακή Υπηρεσία κατά του Εγκλήματος εκτιμά στην τελευταία έκθεσή της ότι υπάρχουν στη Γερμανία περίπου 480 άτομα που χαρακτηρίζονται «ισλαμιστική απειλή» και εκτιμάται ότι είναι έτοιμα ανά πάσα στιγμή να επιχειρήσουν βίαιες επιθέσεις.
Από αυτούς ωστόσο, ελεύθεροι αυτή τη στιγμή είναι οι μισοί.
Ενδεικτικός του υψηλού επιπέδου κινδύνου είναι και ο αριθμός των ερευνών που διενεργούνται από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία: από την αρχή του τρέχοντος έτους έως το τέλος Σεπτεμβρίου έχουν διαταχθεί περισσότερες από 356 τέτοιες έρευνες, διπλάσιες από ό,τι κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2022.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News