492
| Shutterstock

Μια κουταλιά λιγότερο αλάτι καταπολεμά την υπέρταση

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2023, 19:21
|Shutterstock

Μια κουταλιά λιγότερο αλάτι καταπολεμά την υπέρταση

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2023, 19:21

Η μείωση της κατανάλωσης αλατιού κατά μόλις μία κουταλιά του γλυκού την ημέρα μπορεί να έχει οφέλη για την αρτηριακή πίεση αντίστοιχα με εκείνα των αντιυπερτασικών φαρμάκων! Αυτό έδειξε μελέτη που παρουσιάστηκε σε πρόσφατη επιστημονική συνάντηση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ενωσης και δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό JAMA.

Οπως αναφέρεται σε άρθρο της Washington Post στο οποίο παρουσιάζεται η μελέτη, τα νέα ευρήματα προέκυψαν έπειτα από παρακολούθηση 213 ατόμων ηλικίας 50 ως 75 ετών. Ορισμένοι από τους εθελοντές είχαν φυσιολογικά επίπεδα αρτηριακής πίεσης (φυσιολογικά θεωρούνται τα επίπεδα κάτω των 120 mmHg για τη συστολική –μεγάλη– πίεση και κάτω των 80 mmHg για τη διαστολική –μικρή– πίεση), ενώ άλλοι είχαν υπέρταση – εξ αυτών κάποιοι λάμβαναν θεραπεία και άλλοι όχι.

Οφελος για το 75% των εθελοντών

Οι ερευνητές κατέγραψαν την αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων ύστερα από μια εβδομάδα κατά την οποία εκείνοι είχαν υιοθετήσει διατροφή «φτωχή» σε νάτριο – κατανάλωναν γεύματα, σνακ και ροφήματα τα οποία περιείχαν περίπου μια κουταλιά του γλυκού λιγότερο επιτραπέζιο αλάτι (2,3 γραμμάρια νατρίου) σε σύγκριση με τη συνήθη διατροφή τους.

Η καταγραφή αυτή συγκρίθηκε με τις μετρήσεις της πίεσης που έγιναν αφότου οι εθελοντές ακολούθησαν διατροφή πλούσια σε αλάτι επί μία εβδομάδα. Οπως προέκυψε, για τα σχεδόν τρία τέταρτα των συμμετεχόντων η αρτηριακή πίεση ήταν χαμηλότερη μετά τη μείωση στην κατανάλωση αλατιού.

Συγκεκριμένα, η «φτωχή» σε αλάτι διατροφή οδήγησε σε συστολική αρτηριακή πίεση που ήταν κατά 8 mmHg (χιλιοστά της στήλης υδραργύρου) χαμηλότερη από τη συστολική πίεση που είχαν οι εθελοντές μετά την υιοθέτηση διατροφής με πολύ αλάτι και κατά 6 mmHg χαμηλότερη σε σύγκριση με τη συστολική πίεση που είχαν όταν ακολουθούσαν τη συνήθη διατροφή τους.

Μέσα σε μόλις μία εβδομάδα

Η συστολική αρτηριακή πίεση αφορά την πίεση που ασκεί η καρδιά όταν πάλλεται για να ωθήσει το αίμα στις αρτηρίες. Οι ερευνητές γράφουν ότι τα ευρήματά τους μαρτυρούν πως κλινικώς σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης μέσω της μείωσης στην κατανάλωση νατρίου μπορεί να επιτευχθεί με ασφάλεια μέσα σε μόλις μία εβδομάδα.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, καρδιακού επεισοδίου και εγκεφαλικού, αλλά παράλληλα συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης πλήθους άλλων προβλημάτων υγείας, όπως νεφροπάθεια, προβλήματα στην όραση, σεξουαλική δυσλειτουργία και περιφερική αρτηριακή νόσος.

Σιωπηλή «πανδημία»

Η υπέρταση αποτελεί μια «σιωπηλή πανδημία», καθώς δεν δίνει συμπτώματα επί μακρόν, μέχρις ότου εμφανιστούν σοβαρά προβλήματα υγείας: σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), εκτιμάται ότι 1,28 δισ. άνθρωποι παγκοσμίως, ηλικίας 30-79 ετών, εμφανίζουν υπέρταση (οι περισσότεροι εξ αυτών σε χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος). Σχεδόν οι μισοί (46%) δεν γνωρίζουν ότι έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, ενώ μόνο το 42% έχει διαγνωσθεί και λαμβάνει θεραπεία. Συνολικά, μόλις ένας στους πέντε ενηλίκους με υπέρταση παγκοσμίως έχει την αρτηριακή του πίεση υπό έλεγχο.

Ο ΠΟΥ τονίζει ότι η υπέρταση αποτελεί κύρια αιτία πρόωρου θανάτου και αναφέρει ότι αποτελεί στόχο η μείωση της συχνότητας εμφάνισής της κατά 33% έως το 2030. Ως φαίνεται πάντως, μια απλή κίνηση όπως η μείωση του αλατιού μπορεί να βοηθήσει σημαντικά σε αυτόν τον στόχο (κυριολεκτικώς) ζωής για μεγάλο μέρος του (υπερτασικού) παγκόσμιου πληθυσμού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...