689
Τα δύο κεντρικά στελέχη των «11» σε κοινή φωτογραφία. Η Εφη Αχτσιόγλου, βέβαια, δεν έλαβε κάποιο ρόλο στη νέα ΚΟ | In Time News / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Νέα Αριστερά»: Το πολιτικό μανιφέστο της ομάδας των «11»

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2023, 22:20
Τα δύο κεντρικά στελέχη των «11» σε κοινή φωτογραφία. Η Εφη Αχτσιόγλου, βέβαια, δεν έλαβε κάποιο ρόλο στη νέα ΚΟ
|In Time News / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Νέα Αριστερά»: Το πολιτικό μανιφέστο της ομάδας των «11»

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2023, 22:20

Την ιδεολογικοπολιτική ταυτότητα της «Νέας Αριστεράς», του νέου πολιτικού φορέα υπό τους 11 βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε ο επικεφαλής τους, Αλέξης Χαρίτσης, κατά την ομιλία του στο Σεράφειο το απόγευμα της Δευτέρας, στο πλαίσιο της εκδήλωσης στην οποία παρουσιάστηκαν, επίσης, το όνομα και το σήμα του νέου εγχειρήματος.

Σε μία τοποθέτηση η οποία ήταν αμιγώς πολιτική –αναπόφευκτη η σύγκριση με τις ομιλίες Κασσελάκη, οι οποίες, συχνά, δεν θυμίζουν παραδοσιακό αριστερό λόγο– ο πρόεδρος της νέας ΚΟ στη Βουλή μίλησε για μία «νέα, σύγχρονη, ευρωπαϊκή Αριστερά, μια Αριστερά αξιόπιστη, μαχητική, οραματική» και «ευρύχωρη και ανοιχτόμυαλη που μιλά με ειλικρίνεια και σαφήνεια, που δεν κρύβει τις προθέσεις της». «Βρισκόμαστε εδώ γιατί πιστεύουμε σε μια κοινωνία ισότητας και δικαιοσύνης. Βρισκόμαστε εδώ γιατί μας εμπνέει ο στόχος του σοσιαλισμού του 21ου αιώνα με ελευθερία και δημοκρατία», τόνισε.

Οπως σημείωσε εισαγωγικά ο κ. Χαρίτσης «ο προοδευτικός χώρος συνολικά, βιώνει μια στρατηγική κρίση σε μια εποχή ριζικών μετασχηματισμών», φαινόμενο που δεν είναι ελληνικό αλλά «κοινή ευρωπαϊκή εμπειρία» και στην Ελλάδα «εκφράστηκε με τον πιο εμφατικό τρόπο μέσα από τη διαλυτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ».

«Η βαρύτατη ήττα των εκλογών του 2023 δεν οδήγησε σε μια ουσιαστική και σε βάθος ιδεολογική και πολιτική συζήτηση. Αλλά στην επικράτηση ενός νέου προέδρου και μιας νέας ηγετικής ομάδας που επενδύει αλλού: στην κατασκευή εσωτερικών εχθρών, στην παραγωγή ενός αδιέξοδου σκανδαλολογικού λαϊκισμού, στην υποκατάσταση της πολιτικής από αποσπασματικά συνθήματα με αντιφατικές και συχνά εξαιρετικά συντηρητικές θέσεις. Το αποτέλεσμα είναι ήδη ορατό. Η Αριστερά στη χώρα μας κινδυνεύει όχι από την εκλογική της συρρίκνωση, αλλά από κάτι πιο σοβαρό: την ιστορική της απαξίωση», είπε για τα όσα συνέβησαν στο προηγούμενο κομματικό του σπίτι.

«Η απαξίωση αυτή οδηγεί σε μια πρωτοφανή κατάσταση» και συγκεκριμένα στο να έχει επιτύχει η Δεξιά, «για πρώτη φορά στην Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία, να επιβάλλει την ατζέντα της», εκτίμησε ακολούθως, και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Οι έντεκα βουλευτές της νέας ΚΟ στη Βουλή (Nick Paleologos / SOOC)

Οριοθέτησε μάλιστα ως πρώτη σημαντική «μάχη» με τη Νέα Δημοκρατία, στην οποία δεσμεύτηκε να ασκήσει αποτελεσματική αντιπολίτευση, τις ευρωεκλογές.

Σημειώνεται ότι την ίδια ώρα αντίστοιχο μήνυμα έστελνε, σε ό,τι αφορά την κάλπη του καλοκαιριού, και ο Στέφανος Κασσελάκης σε συνέντευξή του, όπου έθεσε ως στόχο του την πρωτιά, μάλιστα, του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.

«Τον Ιούνιο του 2024 μας περιμένει μια μεγάλη μάχη –στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη. Μια μάχη ενάντια στις σύγχρονες ανισότητες. Μια μάχη ενάντια στη Δεξιά ηγεμονία. Και σε αυτή τη μάχη θα είμαστε εκεί. Γιατί αφορά το μέλλον της κοινωνίας μας. Αφορά τις ζωές μας», γενίκευσε ο Αλ. Χαρίτσης και επανέλαβε: «Αυτό θέλουμε πάνω από όλα. Να δώσουμε τη μάχη για τη ζωή. Με μια νέα Αριστερά».

Oραμα της Αριστεράς αυτής, της «Νέας Αριστεράς» είναι να παρεμβαίνει σε όλες τις «μεγάλες συζητήσεις της εποχής», με πρώτη και κύρια την κλιματική κρίση, και να θέτει στο επίκεντρο το μεγάλο ζήτημα της κοινωνικής ανισότητας, συνέχισε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αλέξης Χαρίτσης διευκρίνισε ότι η ΚΟ των «11» δεν προχωρά, προς το παρόν, στην ίδρυση νέου κόμματος. «Σήμερα ξεκινάμε, με επίκεντρο την νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα, να διαμορφώνουμε ένα νέο εγχείρημα συλλογικής συμμετοχής και επιστροφής της πολιτικής στη ζωή των Αριστερών και προοδευτικών πολιτών», επισήμανε και εξέφρασε την ικανοποίησή του που «κάτι νέο γεννιέται, μέσα από τη συνάντηση των πιο δυναμικών, ανήσυχων και δημιουργικών δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας».

Στην αρχή της εκδήλωσης απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς η Εφη Αχτσιόγλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (οι δύο τελευταίοι αναλαμβάνουν και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της νέας ΚΟ).

Η κυρία Αχτσιόγλου υπογράμμισε πως στόχος της νέας ομάδας είναι να δημιουργήσει ένα «προοδευτικό πλειοψηφικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία που θα καταφέρει να αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς», ενώ ο κ. Ηλιόπουλος είπε πως η «φιλοδοξία» του νέου εγχειρήματος είναι να δώσει «μαχητικές απαντήσεις στην κυβέρνηση της ΝΔ» και «να μιλήσει με όρους ευθύνης για τις θετικές αλλαγές που σήμερα χρειάζεται η κοινωνία».

«Είμαστε εδώ για να παράγουμε πολιτική. Δεν επιδιώκουμε καν να είμαστε στρατηγοί. Καλούμε τον κόσμο να συμμετέχει, να οργανωθεί, να πάρει πρωτοβουλίες», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Τσακαλώτος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...