654
Το αμέσως προηγούμενο «μήνυμα» του σιωπηλού, εσχάτως, πρώην προέδρου ήταν η εμφάνισή του στην εναπομείνασα ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη (30/11) | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Μήνυμα κατά της «πολυδιάσπασης των προοδευτικών δυνάμεων» θυμήθηκε να στείλει ο Τσίπρας

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2023, 21:00
Το αμέσως προηγούμενο «μήνυμα» του σιωπηλού, εσχάτως, πρώην προέδρου ήταν η εμφάνισή του στην εναπομείνασα ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη (30/11)
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Μήνυμα κατά της «πολυδιάσπασης των προοδευτικών δυνάμεων» θυμήθηκε να στείλει ο Τσίπρας

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2023, 21:00

«Η πολυδιάσπαση και ο πολυκερματισμός των προοδευτικών δυνάμεων ανοίγουν το δρόμο για την εδραίωση των συντηρητικών δυνάμεων στη διακυβέρνηση, αλλά και για την εδραίωση της ηγεμονίας των ιδεών της Ακροδεξιάς στις ευρωπαϊκές κοινωνίες».

Το μήνυμα αυτό θέλησε να στείλει ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας το απόγευμα της Δευτέρας, λίγη ώρα προτού ανακοινωθεί το όνομα και το σήμα του νέου πολιτικού φορέα που ίδρυσαν οι αποχωρήσαντες από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή συναντήσεις που είχε στη Ρώμη, υπό τη νέα ιδιότητά του ως μέλους της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Αλλωστε «οι προκλήσεις του προοδευτικού χώρου στην Ευρώπη» αποτέλεσαν και σημείο της ατζέντας των συνομιλιών που είχε, στο πλαίσιο του ίδιου ταξιδιού, με τους πρώην πρωθυπουργούς της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα και Τζουζέπε Κόντε, τους «δύο συναδέλφους και καλούς φίλους», όπως τους αποκάλεσε στην επίμαχη ανάρτησή του στο Facebook.

Το μήνυμα του κ. Τσίπρα ενδεχομένως φανερώνει την αγωνία του πρώην προέδρου για την τύχη του κόμματος που πέρασε στα χέρια του Στέφανου Κασσελάκη, ωστόσο είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα γίνει αποδεκτό με θέρμη από όλους τους δυνητικούς αποδέκτες.

Κι αυτό διότι πολλά στελέχη της «Νέας Αριστεράς», όπως θα λέγεται τελικά ο νέος φορέας που προέκυψε από τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν εγκαλέσει πολλάκις τον Αλέξη Τσίπρα για το γεγονός ότι απέφευγε να τοποθετείται δημοσίως για τα εσωκομματικά, τη στιγμή που οι ίδιοι έθεταν ζητήματα για αλλοίωση της πολιτικής φυσιογνωμίας του κόμματος υπό τη νέα ηγεσία του, ερωτηματικά για την τήρηση του καταστατικού κ.λπ.. Αλλες φωνές συνέδεαν τον κ. Τσίπρα με τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη, πολλοί εγκάλεσαν τον τελευταίο ότι εργαλειοποίησε τον πρώτο κ.ο.κ..

Με την εξαίρεση ενός γύρου επαφών που πραγματοποίησε ο ίδιος στο «και πέντε» με επικριτές του νέου προέδρου –και εξαιρώντας αυτούς της «Ομπρέλας», οι οποίοι είχαν ήδη φύγει– ο Αλέξης Τσίπρας πράγματι έλαμψε δια της απουσίας του από τα γεγονότα που οδήγησαν στην αποχώρηση ενός μεγάλου μέρους του κόμματος, περιλαμβανομένων ιστορικών στελεχών, ιδρυτικών μελών, έντεκα βουλευτών, πλήθους μελών του ίδιου του υπουργικού συμβουλίου υπό τον ίδιο.

Κατά τ’άλλα ο Αλέξης Τσίπρας έκρινε ότι οι μάχες που πρέπει να δοθούν δεν είναι μόνο εκλογικές αλλά και «πολιτικές και ιδεολογικές» και προειδοποίησε ότι «θα είναι ολοένα και πιο δύσκολες όσο δεν κατανοούμε ότι ο εχθρός δεν βρίσκεται εντός των τειχών»…

Αναλυτικά, ο κ. Τσίπρας ανέφερε τα εξής στην ανάρτησή του για το ταξίδι στην ιταλική πρωτεύουσα:

«Με αφορμή την παρουσία μου στη Ρώμη για τη Συνεδρίαση της Επιτροπής Monitoring του Συμβουλίου της Ευρώπης, είχα την ευκαιρία να συναντήσω δύο συναδέλφους και καλούς φίλους.
Τους πρώην Πρωθυπουργούς της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα και Τζουζέπε Κόντε.

Ο Ενρίκο Λέτα άσκησε κριτική στις πολιτικές λιτότητας της ΕΕ την περίοδο 2013-2014 και ήταν ο πρώτος Πρωθυπουργός που άνοιξε για μένα τις πόρτες του πρωθυπουργικού γραφείου του Παλάτσο Κίτζι το 2014, παρόλο που τότε δεν ήμουν ακόμη ομόλογός του.

Αργότερα είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε πιο στενά όταν ανέλαβε επικεφαλής του Δημοκρατικού κόμματος.

Ο Τζουζέπε Κόντε ανέλαβε ΠΘ στη κυβέρνηση συνεργασίας των 5 Αστέρων με το Δημοκρατικό Κόμμα,σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την Ευρώπη, στην κορύφωση των προσφυγικών ροών.

Η συνεργασία μας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στη Σύνοδο των Ευρωπαικών χωρών του Νότου, ήταν στενή. Σήμερα παραμένει επικεφαλής των 5 Αστέρων.

Είχα την ευκαιρία να συζητήσω και με τους δύο για τις διεθνείς εξελίξεις, την ανάγκη για διπλωματικές πρωτοβουλίες για ειρήνη στην Ουκρανία και στην Παλαιστίνη, τις προκλήσεις του προοδευτικού χώρου στην Ευρώπη και ιδιαίτερα για την άνοδο της Ακροδεξιάς και τη συνεργασία της με τη κεντροδεξιά, όπως συμβαίνει στην Ιταλία.

Η πολυδιάσπαση και ο πολυκερματισμός των προοδευτικών δυνάμεων ανοίγουν το δρόμο για την εδραίωση των συντηρητικών δυνάμεων στη διακυβέρνηση, αλλά και για την εδραίωση της ηγεμονίας των ιδεών της Ακροδεξιάς στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Οι μάχες που έχουμε μπροστά μας δεν είναι μόνο εκλογικές, αλλά πολιτικές και ιδεολογικές.

Και θα είναι ολοένα και πιο δύσκολες όσο δεν κατανοούμε ότι ο εχθρός δεν βρίσκεται εντός των τειχών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...