1047
Ο Τζάστιν Τριντό βρίσκεται στην πρωθυπουργία από το 2015 | REUTERS/Mike Segar

Καναδάς: Ο Τριντό έχασε τη λάμψη του – θα παραιτηθεί;

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2023, 20:41
Ο Τζάστιν Τριντό βρίσκεται στην πρωθυπουργία από το 2015
|REUTERS/Mike Segar

Καναδάς: Ο Τριντό έχασε τη λάμψη του – θα παραιτηθεί;

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2023, 20:41

Σε δύσκολη θέση φαίνεται να βρίσκεται ο Τζάστιν Τριντό, καθώς βλέπει τη δημοτικότητά του να μειώνεται και την πλειονότητα των Καναδών να θέλουν την παραίτησή του. Ο 51χρονος πρωθυπουργός, «το χρυσό αγόρι» του Καναδά, φαίνεται πως χάνει «το άγγιγμα του Μίδα», γράφουν οι Times.

Η τελευταία δημοσκόπηση της Ipsos, την περασμένη εβδομάδα, έδειξε ότι το 72% των Καναδών, συμπεριλαμβανομένου του ενός τρίτου όσων ψηφίζουν το κεντροαριστερό Φιλελεύθερο Κόμμα του, θέλουν να φύγει ο Τριντό τώρα, δύο χρόνια πριν επιδιώξει τέταρτη θητεία στο αξίωμα.

«Στις Δυτικές δημοκρατίες οι κυβερνήσεις αντέχουν οκτώ με εννέα χρόνια» δήλωσε ο Τζεφ Νορκέ, πολιτικός σύμβουλος που έχει εργαστεί για δύο συντηρητικούς πρωθυπουργούς του Καναδά.

«Και αυτό είναι εν μέρει αυτό που συμβαίνει εδώ: το τριαντάφυλλο χάνει την ανθοφορία του. Οι Φιλελεύθεροι ήρθαν στην κυβέρνηση το 2015 και ο Τριντό ήταν το παγκόσμιο εμπορικό σήμα τους. Αυτό το εμπορικό σήμα, με το πέρασμα του χρόνου, έχει πλέον αμαυρωθεί σημαντικά και οι περισσότεροι Καναδοί είναι έτοιμοι για μια αλλαγή».

Ο Καναδάς βρίσκεται στη δίνη μιας κρίσης κόστους ζωής, με υψηλά επιτόκια υποθηκών και ενοικίων, που επιδεινώνονται από την οξεία έλλειψη κατοικιών για έναν απότομα αυξανόμενο πληθυσμό.

«Βλέπουμε τα επίπεδα οικονομικής απαισιοδοξίας σε επίπεδο νοικοκυριών στον Καναδά σε υψηλό 12 ετών» δήλωσε ο Σάτσι Κερλ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ανγκους Ράιντ, ενός μη κερδοσκοπικού διακομματικού οργανισμού δημοσκοπήσεων.

«Περισσότεροι από τους μισούς δηλώνουν ότι έχουν πρόβλημα να ανταποκριθούν στα έξοδα του σουπερμάρκετ και στο στεγαστικό τους δάνειο ή στο ενοίκιο, λόγω των υψηλών επιτοκίων. Η πρόκληση είναι ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει πραγματικά καμία αυθεντική απάντηση σε αυτό όσον αφορά την πολιτική δράση».

Ο Κερλ λέει ότι η δημοσκόπηση της Ipsos την περασμένη εβδομάδα δεν αποτελεί εξαίρεση και ότι ο Τριντό αντιμετωπίζει μια δύσκολη μάχη – εφόσον θέλει να έχει πιθανότητες να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, που θα διεξαχθούν το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο του 2025.

«Φαίνεται όντως τρομακτικό. Ωστόσο, θα έλεγα ότι ίσως είναι λίγο νωρίς για να αρχίσουμε να κάνουμε την πολιτική νεκρολογία του Τριντό» δήλωσε. «Τα πρώτα του χρόνια καθορίστηκαν από μεγάλα ποσοστά αποδοχής, που ξεπερνούσαν ακόμα και το 70% για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλά στη συνέχεια, όταν έπεσαν, έπεσαν κατακόρυφα».

Μια δημοσκόπηση για το ινστιτούτο τον Οκτώβριο έδειξε ότι το 44% των υποστηρικτών του Φιλελεύθερου Κόμματος πιστεύει ότι πρέπει να παραμείνει πρωθυπουργός, αλλά σχεδόν ο ίδιος αριθμός (41%) δήλωσε ότι είναι καιρός να φύγει.

Φθίνει η λάμψη του

Η άφιξη του Τριντό στη διεθνή σκηνή το 2015 έμοιαζε με του Τόνι Μπλερ το 1997. Ολοι ήθελαν να φωτογραφηθούν μαζί του και τον αντιμετώπιζαν σαν ροκ σταρ. Τα τελευταία χρόνια, όμως, η λάμψη του φθίνει.

Το 2019 ξεπέρασε μια διαμάχη για το γεγονός ότι είχε βάψει το πρόσωπό του μαύρο ως νεαρός, όταν παλιές φωτογραφίες του ήρθαν ξανά στην επιφάνεια πριν από τις εκλογές. Και τον Αύγουστο, ο ίδιος και η σύζυγός του, Σοφί, ανακοίνωσαν ότι χωρίζουν μετά από 18 χρόνια γάμου. Επίσης, όπως ίσχυε και για τον πρώην πρωθυπουργό των Εργατικών, η σχέση του Τριντό με τους ξένους ηγέτες έχει περάσει δύσκολες στιγμές.

Δεν υπήρξε σχεδόν καμία συμφωνία, πολιτική ή προσωπική, όσο ο Ντόναλντ Τραμπ βρισκόταν στον Λευκό Οίκο, ενώ πιο πρόσφατα υπήρξαν θεαματικές διαφωνίες με τον Σι Τζινπίνγκ και τον Ναρέντρα Μόντι – με τον δεύτερο λόγω των σοβαρών κατηγοριών ότι το Νέο Δελχί είχε διατάξει τη δολοφονία ενός αυτονομιστή Σιχ και καναδού πολίτη μέσα στο 2023.

Ωστόσο, είναι οι εσωτερικές αποτυχίες που οδήγησαν τον Τριντό να κρατιέται με δυσκολία στη θέση του. Το 2018 βρέθηκε να έχει επηρεάσει με αθέμιτο τρόπο την τότε γενική εισαγγελέα του, προτρέποντάς την να παρέμβει σε μια ποινική υπόθεση που αφορούσε μια από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες του Καναδά, την SNC-Lavalin.

Δύο χρόνια αργότερα, ο πρωθυπουργός αθωώθηκε για τους ισχυρισμούς ότι ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που είχε καταβάλει σε μέλη της οικογένειας Τριντό εκατοντάδες χιλιάδες καναδικά δολάρια, είχε επιλεγεί για να διαχειριστεί κυβερνητικά κονδύλια για ένα πρόγραμμα φοιτητικών υποτροφιών.

Τα σκάνδαλα, σε συνδυασμό με τις επιδόσεις της κυβέρνησής του, επέφεραν την πτώση της δημοτικότητας του Τριντό.

Ο Κερλ επισημαίνει ότι πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου του Τριντό φαίνεται να δυσκολεύονται να κατανοήσουν τις δυσκολίες των απλών ανθρώπων, κάτι που έγινε εμφανές όταν η υπουργός Οικονομικών Κρίστια Φρίλαντ, πρώην δημοσιογράφος των Financial Times, προσπάθησε να δείξει ότι βρισκόταν στην ίδια μοίρα με τους ψηφοφόρους.

«Ως μητέρα και σύζυγος, κοιτάζω προσεκτικά τον λογαριασμό της πιστωτικής μου κάρτας μία φορά τον μήνα και την περασμένη Κυριακή είπα στα παιδιά: “Είστε μεγαλύτεροι τώρα. Δεν βλέπετε πια Disney. Ας κόψουμε τη συνδρομή στο Disney+”. Πιστεύω ότι πρέπει να ακολουθήσω ακριβώς την ίδια προσέγγιση με τα οικονομικά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, επειδή αυτά είναι τα χρήματα των Καναδών» είχε δηλώσει η υπουργός πέρυσι στην Global News, προκαλώντας αντιδράσεις και κατηγορίες ότι δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα των ψηφοφόρων της.

Η οικονομική κατάσταση ανάγκασε τον Τριντό να αμβλύνει έναν χαρακτηριστικό φόρο άνθρακα –που επιβάλλεται τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στα φυσικά πρόσωπα– και ο Καναδάς είναι πλέον πιθανό να χάσει τον στόχο μείωσης των εκπομπών για το 2030, μια ακρογωνιαία δέσμευσή του.

Η ισχυρότερη αντιπολίτευση που έχει αντιμετωπίσει ο Τριντό από τότε που ανέλαβε την εξουσία δεν αφήνει τις ευκαιρίες να χαθούν. Τον Οκτώβριο του 2022, ο 44χρονος Πιερ Πουαλιέβρ εξελέγη ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Συντηρητικού Κόμματος, και οι υποστηρικτές του πιστεύουν ότι είναι κάποιος που μπορεί να οδηγήσει τη Δεξιά στην εξουσία.

«Είναι νέος, αρκετά θρασύς, επιθετικός και εξαιρετικός επικοινωνιολόγος» δήλωσε ο Νορκέ. «Από την άλλη, ο Τριντό είναι αμείλικτα προοδευτικός, ακτιβιστής και πολιτικά ορθός – όλα αυτά είναι κάπως κουραστικά πλέον για τους Καναδούς» σημείωσε.

Τον περασμένο μήνα, μια έρευνα για την εταιρεία δημοσκοπήσεων Nanos έγινε η πρώτη που έθεσε τον Πουαλιέβρ μπροστά από τον Τριντό, αναδεικνύοντας έναν Συντηρητικό στην προτιμώμενη επιλογή για πρωθυπουργό για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.

Μετά από οκτώ χρόνια και τρεις εκλογικές αναμετρήσεις τις οποίες κέρδισε, ο Τριντό επιμένει ότι θα δώσει τη μάχη στις επόμενες εκλογές και υπάρχουν ακόμη εκείνοι που πιστεύουν ότι μπορεί να κάνει μια επιστροφή, βοηθούμενος από την ολοένα και μεγαλύτερη προβολή του Πουαλιέβρ ως «ενός “λάιτ” τραμπικού», κάτι που ενισχύθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν οι Συντηρητικοί καταψήφισαν νομοσχέδιο για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ουκρανία.

«Ο Τριντό είναι εξαιρετικά ικανός στις προεκλογικές εκστρατείες» δήλωσε ο Νορκέ. «Νομίζω ότι πιστεύει πως μπορεί να νικήσει τον Πουαλιέβρ σε μια αμφίρροπη μάχη. Ο Πουαλιέβρ δίνει μερικές φορές την εντύπωση ότι είναι υπερβολικά λαϊκιστής και ο Τριντό πιστεύει ότι μπορεί να τον νικήσει εξαιτίας αυτού».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...