1046
| Getty Images / CreativeProtagon

«Ημασταν εκεί στη δολοφονία του Τζον Λένον»

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2023, 12:15
|Getty Images / CreativeProtagon

«Ημασταν εκεί στη δολοφονία του Τζον Λένον»

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2023, 12:15

Τα τελευταία λόγια του Τζον Λένον αποκαλύφθηκαν σε ένα νέο ντοκιμαντέρ το οποίο περιλαμβάνει επίσης μια ηχογράφηση του δολοφόνου του, Μαρκ Τσάπμαν, ο οποίος μιλά για το κίνητρό του. Η σειρά «John Lennon: Murder Without A Trial» περιλαμβάνει συνεντεύξεις με μάρτυρες της δολοφονίας του Λένον, στις 8 Δεκεμβρίου 1980, ενώ εξετάζει και τις θεωρίες συνωμοσίας που ακολούθησαν.

Ο τίτλος της σειράς, όπως σημειώνει στην Telegraph η Ανίτα Σινγκ, αναφέρεται στο γεγονός ότι ο Τσάπμαν ομολόγησε την ενοχή του για φόνο δεύτερου βαθμού την παραμονή της δίκης του. Καταδικάστηκε σε τουλάχιστον 20 χρόνια φυλάκιση και παραμένει στη φυλακή, καθώς όλες οι αιτήσεις του για αναστολή της ποινής του απορρίφθηκαν.

Ο παραγωγός

Ο Λένον πέρασε τις τελευταίες ώρες του σε ένα στούντιο ηχογράφησης όπου είχε αρχίσει να δουλεύει για ένα νέο σινγκλ. Ο Τζακ Ντάγκλας, ο παραγωγός του, αφηγείται στο ντοκιμαντέρ: «Ηταν πανευτυχής. Την τελευταία φορά που τον είδα, έμπαινε στο ασανσέρ. Καθώς η πόρτα του ασανσέρ έκλεινε, στεκόταν ακριβώς απέναντί μου με αυτό το πλατύ χαμόγελο. Ηταν τόσο χαρούμενος… Μου είπε, “Θα σε δω το αύριο το πρωί, στις 8”».

Ο ταξιτζής

Ο οδηγός ταξί Ρίτσαρντ Πίτερσον ήταν σταθμευμένος έξω από το κτίριο Ντακότα, όπου ζούσε ο Λένον, και είδε τον πυροβολισμό. «Ο Λένον έμπαινε μέσα και ένα παιδί τού λέει “Τζον Λένον”. Ηταν ένας χοντρός τύπος. Τον κοιτούσα από το μπροστινό παράθυρο του ταξί. Τον είδα να τον πυροβολεί. Αυτός ο τύπος μόλις είχε πυροβολήσει τον Τζον Λένον. Νόμιζα ότι γύριζαν ταινία, αλλά δεν είδα φώτα ή κάμερες, οπότε συνειδητοποίησα, ρε, αυτό δεν είναι ταινία».

Ο θυρωρός

Ο Τζέι Χάστινγκς, ο οποίος εργαζόταν στη ρεσεψιόν στο κτίριο Ντακότα, άκουσε τα τελευταία λόγια του Λένον. «Πέρασε τρέχοντας από δίπλα μου. Είπε “με πυροβόλησαν”. Εβγαινε αίμα από το στόμα του και σωριάστηκε στο πάτωμα. Τον γύρισα ανάσκελα και του έβγαλα τα γυαλιά, τα έβαλα στο γραφείο. Και η Γιόκο ούρλιαζε, “πάρτε ένα ασθενοφόρο, πάρτε ένα ασθενοφόρο, πάρτε ένα ασθενοφόρο”».

Οι αστυνομικοί

Ο αξιωματικός της Νέας Υόρκης, Πίτερ Κάλεν, συνέλαβε τον Τσάπμαν, ο οποίος είχε παραμείνει στο σημείο, κρατώντας ένα αντίγραφο του βιβλίου «Ο Φύλακας στη Σίκαλη». «Του βάλαμε χειροπέδες και ήταν περίεργο: δεν υπήρχε καθόλου αντίσταση. Ουσιαστικά μάς ζήτησε συγγνώμη. Μου είπε, “Λυπάμαι παιδιά, σας κατέστρεψα τη νύχτα”. Του απάντησα, “Μάλλον μας κάνεις πλάκα. Ξέρεις ότι μόλις κατέστρεψες όλη σου τη ζωή;”».

Ο Χερμπ Φράουενμπεργκερ, ένας άλλος αστυνομικός της Νέας Υόρκης, φρόντιζε τον Λένον: «Κάποιος φώναζε: “Εδώ, πυροβολήθηκε ένας άντρας”. Μπήκαμε μέσα και το πρώτο πράγμα που είδαμε ήταν ένας άντρας ξαπλωμένος στο πάτωμα. Γύρισα λίγο το κεφάλι του για να προσπαθήσω να νιώσω τον σφυγμό του, και είχε έναν πολύ αδύναμο σφυγμό. Και μετά το συνειδητοποίησα. Είπα, “αυτός είναι ο Τζον Λένον”».

Το ιατρικό προσωπικό

Ο δρ Ντέιβιντ Χάλεραν περιέθαλψε τον Λένον όταν εκείνος εισήχθη εσπευσμένα στα Επείγοντα στο Νοσοκομείο Ρούζβελτ. «Πήγα τρέχοντας και μου είπαν: “έχουμε έναν τραυματία από πυροβολισμό”. Αρχισα να τον φροντίζω και σκέφτομαι “Θεέ μου, αυτός είναι ο Τζον Λένον”. Προσπαθήσαμε αρκετά να τον σώσουμε. Νομίζω ότι ο συνολικός χρόνος ήταν περίπου 45 λεπτά, ώσπου να καταλάβουμε ότι ήταν μάταιο και να σταματήσουμε».

Η νοσοκόμα Μπάρμπαρα Κάμερερ πήγε να μιλήσει στην Ονο: «Εκείνη γονάτισε και εγώ γονάτισα δίπλα της. Είχε τα χέρια της γύρω μου και της έλεγα διαρκώς ότι ο Λένον δεν πονούσε, δεν φοβόταν. Τότε η Γιόκο είπε: “Πρέπει να γυρίσω σπίτι. Πρέπει να δω τον γιο μου”. Δεν ήθελε να το ακούσει το παιδί στο ραδιόφωνο ή στην τηλεόραση».

Καθώς το προσωπικό έφευγε από το δωμάτιο όπου βρισκόταν νεκρός πλέον ο Λένον, λέει μια άλλη νοσοκόμα, το νοσοκομειακό μουσικό σύστημα έπαιζε το «Imagine».

Γυναίκα ανάβει κερί σε μνημείο τοίχου στην Πράγα, αφιερωμένο στον Τζον Λένον, κατά την 40η επέτειο της δολοφονίας του, τον Δεκέμβριο του 2020 / EPA/MARTIN DIVISEK

Ο οικογενειακός φίλος

Ο Ελιοτ Μιντζ επισκέφτηκε τη Γιόκο Ονο την επόμενη μέρα του πυροβολισμού. Θυμάται: «Η Γιόκο άνοιξε την τηλεόραση. Αν και ο ήχος ήταν κλειστός, έδειχνε μόνο ένα πράγμα ξανά και ξανά και ξανά. Ακούγαμε τους θαυμαστές που είχαν συγκεντρωθεί στον δρόμο από κάτω να τραγουδούν. Αν και ήμασταν στον τελευταίο όροφο, το ακούγαμε πολύ καθαρά. Και μετά η Γιόκο με κοίταξε και είπε, “γιατί να το κάνει αυτό ο άντρας;”. Δεν το έχω πει ποτέ πριν, αλλά ένα από τα πράγματα που μου ζήτησε η Γιόκο ήταν να εξετάσω τις διάφορες θεωρίες συνωμοσίας μετά τη δολοφονία του Τζον. Οι δυο τους ήταν πεπεισμένοι ότι κάποιος παρακολουθούσε το διαμέρισμά τους».

Ο ψυχίατρος

Η δρ Ναόμι Γκόλντσαϊν είχε επιφορτιστεί με την ψυχιατρική αξιολόγηση του Τσάπμαν και να αποφασίσει εάν ήταν ικανός να δικαστεί. Είπε: «Εδειχνε τόσο πολλά διαφορετικά πρόσωπα: άλλοτε ήταν άσχημος, άλλοτε ήταν γλυκός και άλλοτε δύσκολος. Προσπαθούσε να αποφεύγει ευθείες απαντήσεις». Πρόσθεσε ότι «τίποτα ψυχωτικό δεν προέκυψε από την εξέταση, κανένα στοιχείο παραισθήσεων» και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν ικανός να δικαστεί.

Ο δικηγόρος

Ο Ντέιβιντ Σαγκς, ένας από τους δικηγόρους του Τσάπμαν, υποστηρίζει ότι ο πελάτης του ήταν παράφρων. «Ηταν περίεργο γιατί μπορούσες να του μιλήσεις κάποιες φορές και έμοιαζε αρκετά φυσιολογικός και μετά, την επόμενη στιγμή, θα έλεγε κάτι που ήταν τόσο έξω από τη λογική που σε έκανε να συνειδητοποιείς, “ω, ναι, είναι τρελος”».

Η ηχογράφηση

Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει κασέτες του Τσάπμαν όπου εξηγεί τις ενέργειές του στη νομική ομάδα του. Σε μια ηχογράφηση λέει: «Λοιπόν, αυτή είναι κάπως τρελή σκέψη, αλλά σκέφτηκα ότι θα γίνω διάσημος αν σκότωνα κάποιον. Ξέρεις αυτό το βιβλίο (του Τζερόμ Ντέιβιντ Σάλιντζερ) “Ο Φύλακας στη Σίκαλη”; Είχα αυτό το βιβλίο πάνω μου και σκέφτηκα ότι θα γίνω ο χαρακτήρας του βιβλίου, ο Χόλντεν Κόλφιλντ. Είναι ειλικρινής μου πεποίθηση ότι σκότωσα τον Τζον Λένον για να κάνω όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να διαβάσουν το “Φύλακα στη Σίκαλη”».

Αργότερα λέει: «Να τι λέω για τον Τζον Λένον. “Το μόνο που χρειάζεσαι είναι αγάπη”, το έχεις ακούσει ποτέ; Λοιπόν, το μόνο που χρειάζεστε είναι αγάπη και 250 εκατομμύρια δολάρια. Ο Λένον ήταν το μεγαλύτερο, πιο ψεύτικο κάθαρμα που έζησε ποτέ. Δεν επρόκειτο να αφήσω τον κόσμο να τον ανεχτεί για άλλα 10 χρόνια».

Ο πάστορας

Ο Τσαρλς ΜακΓκόουαν, πάστορας στην εκκλησία όπου πήγαινε ο Τσάπμαν, τον επισκέπτεται ακόμα στη φυλακή. Είπε: «Εχει εκτίσει μεγαλύτερη ποινή από ό,τι φανταζόταν κανείς. Ζει σε απομόνωση. Δεν μπορεί να πάει ούτε στις λειτουργίες του παρεκκλησίου λόγω του φόβου ότι οι άλλοι κρατούμενοι θα του κάνουν κακό. Αν πυροβολούσε κάποιον που δεν ήταν διάσημος, δεν νομίζω ότι θα ήταν στη φυλακή σήμερα. Απλώς πυροβόλησε τον λάθος άνθρωπο».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...