958
Το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS Carney» σε παλιότερο στιγμιότυπο | Houthi Military Media/Handout via REUTERS - U.S. Navy/Mass Communication Specialist 2nd Class Aaron Lau/Handout via REUTERS

Ερυθρά Θάλασσα: Αμερικανικά πολεμικά προστάτεψαν εμπορικά από επιθέσεις των Χούθι

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2023, 11:08
Το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS Carney» σε παλιότερο στιγμιότυπο
|Houthi Military Media/Handout via REUTERS - U.S. Navy/Mass Communication Specialist 2nd Class Aaron Lau/Handout via REUTERS

Ερυθρά Θάλασσα: Αμερικανικά πολεμικά προστάτεψαν εμπορικά από επιθέσεις των Χούθι

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2023, 11:08

Αμερικανικό αντιτορπιλικό κατέρριψε την Κυριακή τρία drones και προσέφερε συνδρομή σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα που έγιναν στόχος επιθέσεων από την Υεμένη, ανακοίνωσε το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής

«Σήμερα (χθες Κυριακή), έγιναν τέσσερις επιθέσεις εναντίον τριών εμπορικών πλοίων στα διεθνή ύδατα στο νότιο τμήμα της Ερυθράς Θάλασσας», ανέφερε η αμερικανική CENTCOM (κεντρική διοίκηση) σε ανακοίνωσή της.

«Το καταδρομικό κλάσης Αρλι Μπερκ “USS Carney” ανταποκρίθηκε σε κλήσεις κινδύνου των πλοίων και τους παρείχε συνδρομή», καταρρίπτοντας παράλληλα τρία UAVs που κινούνταν προς την κατεύθυνσή του κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το USS Carney εντόπισε πύραυλο, ο οποίος εκτοξεύθηκε από ζώνη της Υεμένης που ελέγχουν οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούθι. Ο πύραυλος κατέπεσε κοντά στο πλοίο «Unity Explorer», καταχωρισμένο στις Μπαχάμες. Το πλοίο ανέφερε κατόπιν πως υπέστη ελαφριές ζημιές από άλλο πύραυλο, που εκτοξεύθηκε και αυτός από περιοχή ελεγχόμενη από τους σιίτες αντάρτες.

Το πλοίο «Number 9», σκάφος που μεταφέρει χύδην φορτίο, υπό σημαία Παναμά, ανέφερε επίσης πως υπέστη ζημιά εξαιτίας πυραύλου προερχόμενου από την Υεμένη, χωρίς πάντως να υπάρξουν θύματα.

Το «Sophie II», επίσης καταχωρισμένο στον Παναμά, ανέφερε και αυτό ότι χτυπήθηκε, αλλά χωρίς να υποστεί σοβαρές ζημιές.

Νωρίτερα, οι Χούθι ανέφεραν μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης ότι διεξήγαγαν «επιχείρηση εναντίον δυο ισραηλινών πλοίων στο στενό του Μπαμπ ελ Μάντεμπ», στρατηγική θαλάσσια οδό που συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με τον Κόλπο του Αντεν, πλήττοντας το πρώτο «με πύραυλο» και το δεύτερο «με drone».

Το Ισραήλ όμως, διέψευσε ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με τα πλοία που χτυπήθηκαν.

«Το Ιράν πίσω από τις επιθέσεις»

Σύμφωνα με τους Χούθι, τα πλοία ήταν τα «Unity Explorer» και «Number 9». Στο κείμενο διευκρινίζεται πως οι επιθέσεις έγιναν αφού τα σκάφη αυτά «αψήφησαν προειδοποιήσεις» των Χούθι.

Οι σιίτες αντάρτες διεμήνυσαν πως θα συνεχίσουν να βάζουν στο στόχαστρο ισραηλινά πλοία «ωσότου σταματήσει η ισραηλινή επίθεση εναντίον των αδελφών μας στη Λωρίδα της Γάζας».

Η εταιρεία ασφάλειας της ναυσιπλοΐας Ambrey ανέφερε πως βρετανικό εμπορικό πλοίο καταχωρισμένο στις Μπαχάμες επλήγη από πύραυλο στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σύμφωνα με την Ambrey, το πλοίο ανήκει στον Νταν Ντέιβιντ Ούνγκαρ, επιχειρηματία με διπλή υπηκοότητα, Βρετανίας και Ισραήλ.

Νεοσύλλεκτοι αντάρτες Χούθι, που προορίζονται για τη Γάζα, παρελαύνουν στη Σανάα της Υεμένης (REUTERS/Khaled Abdullah)

Η CENTCOM ανακοίνωσε πως οι επιθέσεις αποτελούν «άμεση απειλή για το διεθνές εμπόριο και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας».

«Έχουμε επίσης κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτές οι επιθέσεις, αν και εξαπολύονται από τους Χούθι στην Υεμένη, χρηματοδοτούνται εξ ολοκλήρου από το Ιράν», πρόσθεσε η CENTCOM.

Οι ΗΠΑ «θα εξετάσουν όλες τις προσήκουσες αντιδράσεις σε πλήρη συντονισμό με τους διεθνείς συμμάχους και εταίρους τους», σύμφωνα με την ανακοίνωση της «κεντρικής διοίκησης».

Δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς ή ρύπανση μετά το περιστατικό με πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «Number 9» στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρία του Bernhard Schulte Shipmanagement.

Το πλοίο με σημαία Παναμά επλήγη από βλήμα κατά τη διέλευσή του από το στενό Μπαμπ αλ-Μαντάμπ, ανέφερε η εταιρία.

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση.

Πέντε νεκροί από αμερικανικό πλήγμα στο Ιράκ

Στο μεταξύ, πέντε ένοπλοι, μέλη οργάνωσης προσκείμενης στο Ιράν, σκοτώθηκαν την Κυριακή το βράδυ σε βομβαρδισμό στην επαρχία Κιρκούκ του Ιράκ, με αμερικανό αξιωματούχο να κάνει λόγο για «αμυντικό» πλήγμα.

Το πλήγμα στο βόρειο Ιράκ εξαπολύθηκε την επομένη προειδοποίησης της ιρακινής κυβέρνησης στις ΗΠΑ εναντίον οποιασδήποτε «επίθεσης» στην επικράτειά της, μολονότι από την πλευρά τους φιλοϊρανικές οργανώσεις ξανάρχισαν τις εκτοξεύσεις ρουκετών και τις επιθέσεις με drones εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ και στη Συρία.

Χθες, «αεροπορικός βομβαρδισμός» έβαλε στο στόχαστρο «εγκατάσταση» οργάνωσης που πρόσκειται στις Χασντ ας Σάαμπι («Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης»), συμμαχία παραστρατιωτικών που πλέον είναι ενταγμένοι στον ιρακινό τακτικό στρατό, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο υψηλόβαθμος αξιωματούχος των σωμάτων ασφαλείας στην Κιρκούκ, κάνοντας λόγο για πέντε νεκρούς.

Αμερικανός αξιωματικός επιβεβαίωσε πως εξαπολύθηκε «πλήγμα σε άμυνα εναντίον άμεσης απειλής» στα περίχωρα της Κιρκούκ, διευκρινίζοντας πως επρόκειτο για «εγκατάσταση εκτόξευσης drones».

Ο τομέας που επλήγη, βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την αυτόνομη περιφέρεια του Κουρδιστάν, στο βόρειο Ιράκ. Αξιωματικός της ιρακινής αστυνομίας στην περιοχή είπε στο AFP ότι «συντρίμμια που προφανώς ανήκαν σε drone», βρέθηκαν στο σημείο.

Κάνοντας λόγο για «πέντε νεκρούς και πέντε τραυματίες», αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας στη Βαγδάτη έκανε λόγο για επιδρομή UAV, που έβαλε στο στόχαστρο «θέση της οργάνωσης αλ Νουτζάμπα στην περιοχή Ντιμπίς».

Ιράκ: Θα προστατεύσουμε τον διεθνή συνασπισμό

Η «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ», που έχουν σχηματίσει ένοπλες οργανώσεις που πρόσκεινται στις Χασντ ας Σάαμπι, επιβεβαίωσε με λακωνική ανακοίνωσή της τον θάνατο πέντε ενόπλων.

Οι οργανώσεις αυτές αναλαμβάνουν εδώ και εβδομάδες την ευθύνη για επιθέσεις εναντίον αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και στη Συρία.

Οι φιλοϊρανικές οργανώσεις τις δικαιολογούν επικαλούμενες την υποστήριξη της Ουάσινγκτον στο Ισραήλ.

Το Σάββατο, κατά τη διάρκεια συνδιάλεξής του με τον αμερικανό ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, ο ιρακινός πρωθυπουργός, Μοχάμεντ Σία ας Σουντάνι, επέμεινε στην «άρνηση από πλευράς Ιράκ κάθε επίθεσης εναντίον της ιρακινής επικράτειας».

Επαναβεβαίωσε εξάλλου την «δέσμευση της ιρακινής κυβέρνησης να προστατεύει τους συμβούλους του διεθνούς συνασπισμού που είναι παρόντες στο Ιράκ», αναφερόμενος στους αμερικανούς στρατιωτικούς που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα του στο πλαίσιο του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού υπό την ηγεσία της Ουάσινγκτον.

Στα τέλη Νοεμβρίου, σε αντίποινα για τις αλλεπάλληλες επιθέσεις φιλοϊρανικών οργανώσεων, έγιναν δυο φορές φονικά αμερικανικά πλήγματα εναντίον οργανώσεων.

Ιράκ – Συρία: 76 επιθέσεις εναντίον αμερικανικών βάσεων

Παράλληλα, η Ουάσιγκτον βομβάρδισε άλλες τρεις φορές εγκαταστάσεις στη Συρία που χαρακτήρισε συνδεόμενες με το Ιράν.

Οι επιθέσεις εναντίον των αμερικανών στρατιωτικών ανεστάλησαν κατά τη διάρκεια της ανακωχής μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, που τερματίστηκε το πρωί της Παρασκευής, εγείροντας ξανά ανησυχίες για κλιμάκωση της βίας σε όλη την περιοχή.

Συνολικά, οι ΗΠΑ καταμετρούν 76 επιθέσεις εναντίον των δυνάμεών τους στο Ιράκ και στη Συρία από τη 17η Οκτωβρίου, 10 ημέρες μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, σύμφωνα με επικαιροποιημένο απολογισμό που έδωσε αμερικανός αξιωματούχος.

Νωρίτερα χθες, εκτοξεύθηκαν ρουκέτες εναντίον «δυνάμεων των ΗΠΑ και του συνασπισμού» σε βάση στην ανατολική Συρία, χωρίς να προκληθούν θύματα ή ζημιές, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...