391
| CreativeProtagon

Επιστολική ψήφος: Αλμα δημοκρατίας στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης

Γιάννης Μπρατάκος Γιάννης Μπρατάκος 1 Δεκεμβρίου 2023, 19:22
|CreativeProtagon

Επιστολική ψήφος: Αλμα δημοκρατίας στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης

Γιάννης Μπρατάκος Γιάννης Μπρατάκος 1 Δεκεμβρίου 2023, 19:22

Καθώς στη νέα χρονιά συμπληρώνονται 50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση, βούληση της κυβέρνησης είναι να τιμήσει έμπρακτα τη δημοκρατία. Προχωρά –όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ανέλυσε η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών– σε μια γενναία θεσμική πρωτοβουλία, σε ένα άλμα δημοκρατίας και σύγκλισης με τα σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη. Θεσπίζει –από τις επόμενες ευρωεκλογές– την επιστολική ψήφο για όλους τους εκλογείς, όπου κι αν ζουν, είτε στο εξωτερικό είτε στην πατρίδα μας. Επιχειρούμε μια  ριζοσπαστική, δημοκρατική και προοδευτική τομή εκσυγχρονισμού, που διευκολύνει τον πολίτη στην άσκηση των πολιτικών του δικαιωμάτων και μπορεί να διευρύνει τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία.

Ολοι οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να ασκούν το δημοκρατικό τους δικαίωμα από όπου και αν βρίσκονται, χωρίς μετακινήσεις, χωρίς ταλαιπωρία. Και αυτό μπορεί να αποτελέσει ισχυρή απάντηση στην αποχή. Σίγουρα, όμως, έχει και έντονο κοινωνικό χαρακτήρα, καθώς διευκολύνει σημαντικά τους συμπολίτες μας με αναπηρία, τους υπερήλικες, τις νέες και τους νέους  που δουλεύουν μακριά από την εκλογική τους περιφέρεια.

Παράλληλα –και είναι μείζονος σημασίας–, η πρωτοβουλία μας αυτή ανταποκρίνεται πρωτίστως σε διαχρονικό αίτημα των αποδήμων μας. Κάναμε το 2019 το πρώτο βήμα δίνοντας στους έλληνες εκλογείς του εξωτερικού τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο της διαμονής τους, εφόσον τηρούσαν –όπως επέβαλε η Αντιπολίτευση– ορισμένες προϋποθέσεις.

Προχωρήσαμε, τον περασμένο Ιούλιο, στην άρση των προϋποθέσεων εκείνων, ανοίγοντας τον δρόμο για την εγγραφή πολύ περισσότερων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού. Κάνουμε τώρα –όπως οφείλουμε– ένα ακόμα άλμα στο βάθρο της δημοκρατίας. Δίνουμε στους εκλογείς του εξωτερικού τη δυνατότητα να ψηφίζουν από το σπίτι τους, από την εργασία τους. Δεν θα χρειάζεται πια να ταξιδεύουν χιλιόμετρα για να μεταβούν στα ειδικά εκλογικά τμήματα, τα οποία καταργούνται.

Είναι αυτονόητο, αλλά και ρητή δέσμευση της κυβέρνησης, ότι η επιστολική ψήφος θα συνοδεύεται από όλες τις δικλείδες ασφαλείας, ώστε να αποκλείεται οποιαδήποτε παραχάραξή της. Θα ληφθεί κάθε πρόνοια ώστε να τηρούνται στο ακέραιο οι κατευθυντήριες οδηγίες διεθνών οργανισμών και θεσμικών φορέων, ενώ η καταμέτρηση θα γίνεται από υψηλού κύρους εφορευτικές επιτροπές, την ίδια ώρα που θα γίνεται στα εκλογικά τμήματα της χώρας.

Οπως αυτονόητο επίσης είναι –το αποδείξαμε άλλωστε στο παρελθόν– ότι για την κατάρτιση του νομοσχεδίου θα υπάρξει διεξοδικός διάλογος με τα πολιτικά κόμματα, καθώς και ευρεία δημόσια διαβούλευση, με στόχο τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. Για άλλη μια φορά η Νέα Δημοκρατία αποδεικνύει ότι υπηρετεί έμπρακτα τη δημοκρατία.


Ο  Γιάννης Μπρατάκος είναι υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...