598
Η εφετινή COP28 του Ντουμπάι θεωρείται κρίσιμη για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη | REUTERS/Amr Alfiky/File Photo

Καυτό έτος το 2024, αφού όλα τα κλιματικά ρεκόρ έσπασαν το 2023

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2023, 09:31
Η εφετινή COP28 του Ντουμπάι θεωρείται κρίσιμη για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη
|REUTERS/Amr Alfiky/File Photo

Καυτό έτος το 2024, αφού όλα τα κλιματικά ρεκόρ έσπασαν το 2023

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2023, 09:31

Το 2023 έχει «σπάσει» όλα τα κλιματικά ρεκόρ, έτσι αναμένεται να είναι το θερμότερο έτος από ενάρξεως των σχετικών μετρήσεων. Αυτό ανέφερε η Παγκόσμια Μετεωρολογική Οργάνωση του ΟΗΕ (World Meteorological Organization – WMO). Τα αέρια του θερμοκηπίου και η στάθμη της θάλασσας έφθασαν σε ιστορικά υψηλά, ενώ οι πάγοι της Ανταρκτικής στο χαμηλότερο σημείο. Πρόκειται για μια κατάσταση που θα συνεχιστεί και το 2024, έγραψαν και οι Financial Times.

Το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο είναι πιθανόν να οδηγήσει σε περαιτέρω υψηλές θερμοκρασίες το 2024, επειδή «έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στις παγκόσμιες θερμοκρασίες μετά την κορύφωσή του» ανακοίνωσε η WMO, προσθέτοντας ότι τα τελευταία εννέα χρόνια, από το 2015 μέχρι το 2023, ήταν τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί. Ο ρυθμός ανόδου της στάθμης της θάλασσας από το 2013 έως το 2022 ήταν υπερδιπλάσιος από αυτόν που παρατηρήθηκε μεταξύ 1993 και 2012, και αυτό εξαιτίας της συνεχιζόμενης θέρμανσης των ωκεανών και της τήξης των παγετώνων.

«Κινδυνεύουμε να χάσουμε τον αγώνα για να σώσουμε τους παγετώνες μας και να περιορίσουμε την άνοδο της στάθμης της θάλασσας» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της WMO, ο Φινλανδός Πέτερι Τάαλας. «Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στο κλίμα του 20ού αιώνα, αλλά πρέπει να δράσουμε τώρα για να περιορίσουμε τους κινδύνους ενός ολοένα και πιο αφιλόξενου κλίματος σε αυτόν τον αιώνα και στους επόμενους αιώνες».

Η ανησυχητική έκθεση της WMO για την κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος έρχεται καθώς δεκάδες χιλιάδες εκπρόσωποι από περίπου 200 χώρες συναντώνται στο Ντουμπάι για τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, για το επόμενο δεκαπενθήμερο.

Μια έκθεση του ΟΗΕ αυτόν τον μήνα διαπίστωσε ότι ο κόσμος βρισκόταν σε πορεία για θερμοκρασιακή άνοδο έως και 2,9 βαθμούς Κελσίου, πολύ πάνω από τα επίπεδα που συμφωνήθηκαν στο COP21 στο Παρίσι. Σύμφωνα με τη συμφωνία-ορόσημο του Παρισιού, οι χώρες συμφώνησαν να περιορίσουν την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας πολύ κάτω από τους 2 βαθμούς και ιδανικά σε 1,5 Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Η παγκόσμια μέση άνοδος της θερμοκρασίας είναι ήδη τουλάχιστον 1,1 βαθμοί.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προέτρεψε τους παγκόσμιους ηγέτες στο COP28 να αναλάβουν δράση, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης για την απόρριψη των ορυκτών καυσίμων, του μεγαλύτερου παράγοντα που συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη, έγραψαν οι FT. «Φέτος είδαμε κοινότητες σε όλoν τον κόσμο να πλήττονται από πυρκαγιές, πλημμύρες και τρομερές θερμοκρασίες. Το ρεκόρ της παγκόσμιας ζέστης θα πρέπει να προκαλέσει ρίγη στους παγκόσμιους ηγέτες» είπε o Γκουτέρες.

Η προσωρινή έκθεση του WMO για τους μήνες έως τα τέλη Οκτωβρίου, που δημοσιεύθηκε για να ενημερώσει τις διαπραγματεύσεις στο COP28, δείχνει ότι το 2023 ήταν περίπου κατά 1,4 βαθμούς Κελσίου υψηλότερο από τα προβιομηχανικά επίπεδα, με ένα συν ή πλην 0,12 περιθώριο αβεβαιότητας.

Αυτό διαφέρει από τον στόχο της συμφωνίας του Παρισιού για περιορισμό της ανόδου στους 1,5 βαθμούς, που βασίζεται σε μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Ωστόσο, η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του 2023 και των δύο θερμότερων ετών του παρελθόντος, του 2016 και του 2020, ήταν τόσο έντονη που οι δύο τελευταίοι μήνες του έτους είναι «πολύ απίθανο να επηρεάσουν την κατάταξη» ανέφερε ο WMO.

Οι εφετινές συνομιλίες COP28 θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αφού ο ΟΗΕ διαπίστωσε ότι οι χώρες δεν έκαναν τα απαραίτητα. Ο Γκουτέρες κάλεσε τους ηγέτες «να διατηρήσουν ζωντανό το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου», συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης για σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, τριπλασιασμό της χωρητικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και διπλασιασμό της ενεργειακής απόδοσης.

Η έκθεση του WMO διαπίστωσε ότι τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα ήταν 50% υψηλότερα από τα προβιομηχανικά επίπεδα, παγιδεύοντας θερμότητα στην ατμόσφαιρα. Η καύση ορυκτών καυσίμων είναι ο παράγοντας που συνεισφέρει περισσότερο στην έκλυση  διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο έχει διάρκεια ζωής εκατοντάδων ετών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...