Ιστορικό ορόσημο για την Ελληνική Δημοκρατία, η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου από τις επερχόμενες ευρωεκλογές έγινε δεκτή με θέρμη από πολίτες και αναλυτές στα social media, πριν ακόμη ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου της υπουργού Εσωτερικών, Νίκης Κεραμέως και του αναπληρωτή υπουργού, Θοδωρή Λιβάνιου, για τις λεπτομέρειες της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης.
Οι πρώτες αρνητικές αντιδράσεις ήρθαν από το ΚΚΕ-παγίως αντίθετο για θεσμοθέτηση της επιστολική ψήφου- αλλα και τον επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο που θυμίζοντας Τραμπ, βγήκε να μιλήσει (από το Περιστύλιο της Βουλής) για λαθροχειρία και καλπονοθεία της ΝΔ, ζητώντας να γίνει πρώτα εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων.
Σε ανακοίνωσή του, ο Περισσός ζητεί από την κυβέρνηση να πάρει πίσω την επικίνδυνη -όπως τη χαρακτηρίζει- εξαγγελία με το επιχείρημα ότι τίθεται σε κίνδυνο η μυστικότητα και το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας, «αφού ο,τιδήποτε άλλο εκτός από την αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικά τμήματα ανοίγει τον δρόμο για την άσκηση ακόμα πιο άμεσων πιέσεων και εκβιασμών στους ψηφοφόρους».
«Η συμμετοχή του λαού στις εκλογές υποβιβάζεται στο επίπεδο της αποστολής ενός φακέλου», διαμαρτύρεται το ΚΚΕ και ειδικά για τους απόδημους, υποστηρίζει ότι «πρόκειται για το επόμενο βήμα στην επιχείρηση αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος με τη δυνητική συμπερίληψη εκατομμυρίων ανθρώπων που -πέρα από συναισθηματικούς δεσμούς- δεν έχουν και κανένα δεσμό με την κοινωνική, πολιτική και οικονομική πραγματικότητα της χώρας».
Ομοίως και για την επίκληση των εποχικών εργαζομένων που θα μπορούν πλέον να ψηφίζουν χωρίς κανένα εμπόδιο χάρη στην επιστολική ψήφο, το Κομμουνιστικό Κόμμα τη χαρακτηρίζει προσχηματική.
Παρά ταύτα και με δεδομένο ότι κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο των αποδήμων, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Πλεύση Ελευθερίας είχαν προτείνει την εισαγωγή επιστολικής ψήφου, φαίνεται ότι η έγκριση του σχετικού νομοσχεδιου από τη Βουλή θα περάσει με άνετη πλειοψηφία.
Στην εισήγησή του εδώ ο Πρωθυπουργός μίλησε για το πρώτο βήμα ώστε το νέο αυτό δικαίωμα να ισχύσει και στις επόμενες εθνικές εκλογές. για την άμεση εφαρμογή της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές του 2027 όμως απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών. Σε διαφορετική περίπτωση η απλή πλειοψηφία των 151 βουλευτων αρκεί για να ισχύσει απ τις μεθεπόμενες εκλογές.
Θετική ήταν η πρώτη αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ, που μεταξύ αλλων ζήτησε να συνοδευτεί η εξαγγελία της κυβερνησης με απαντήσεις για πιθανά συνταγματικά κωλύματα, για τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου, καθώς και ασφαλιστικές δικλείδες που θα προστατεύσουν από ενδεχόμενη νόθευση το εκλογικό αποτέλεσμα και θα εξασφαλίσουν την αξιοπιστία της διαδικασίας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News