567
Δικαστής διαβάζει την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στους δημοσιογράφους, το μεσημέρι της Πέμπτης, στη Μόσχα | REUTERS/Maxim Shemetov

Στα άκρα η Ρωσία: «Εξτρεμιστικές» πλέον οι οργανώσεις ΛΟΑΤΚΙ

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2023, 14:58
Δικαστής διαβάζει την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στους δημοσιογράφους, το μεσημέρι της Πέμπτης, στη Μόσχα
|REUTERS/Maxim Shemetov

Στα άκρα η Ρωσία: «Εξτρεμιστικές» πλέον οι οργανώσεις ΛΟΑΤΚΙ

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2023, 14:58

Σημαντική κλιμάκωση του πολέμου του Κρεμλίνου ενάντια στους ομοφυλόφιλους σημειώθηκε την Πέμπτη, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε

Το Ανώτατο Δικαστήριο χρειάστηκε μόλις κάτι παραπάνω από δύο ώρες για να εκδώσει απόφαση μετά την έναρξη της διαδικασίας, η οποία ήταν κλειστή για τα ΜΜΕ, αλλά επιτράπηκε στους δημοσιογράφους να ακούσουν την απόφαση.

Το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης είχε καταθέσει αίτημα στο ανώτατο δικαστήριο για να κηρυχθεί «εξτρεμιστική» οργάνωση και να απαγορευτεί αυτό που αποκαλεί «διεθνές δημόσιο κίνημα ΛΟΑΤΚΙ», κάτι που υφίσταται μόνο στη φαντασία των ρωσικών αρχών.

Ποιες θα είναι οι συνέπειες

«Οποιον θεωρεί ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστή το κράτος, θα μπορεί να τον φυλακίσει για πολύ καιρό, με την κατηγορία της “συμμετοχής σε εξτρεμιστική οργάνωση”, είπε στο BBC ο Σεργκέι Τρόσιν, ένας από τους αντιδημάρχους στην Αγία Πετρούπολη, ο οποίος αποκάλυψε πέρυσι ότι είναι ομοφυλόφιλος.

«Για τον οργανωτή μιας τέτοιας ομάδας, η ποινή φυλάκισης θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Πρόκειται για πραγματική καταστολή. Υπάρχει πανικός στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα της Ρωσίας. Οι άνθρωποι μεταναστεύουν επειγόντως. Η πραγματική λέξη που χρησιμοποιούμε είναι εκκένωση. Είμαστε αναγκασμένοι να εκκενώσουμε τη χώρα μας. Είναι τρομερό», πρόσθεσε.

Στη Δούμα, την Κάτω Βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, οι βουλευτές έχουν διαφορετική άποψη, σύμφωνα με το BBC:

«Αυτό δεν αφορά τις σεξουαλικές μειονότητες ή την ιδιωτική ζωή των ατόμων. Πρόκειται περισσότερο για την πολιτική ατζέντα που διακηρύσσει αυτό το διεθνές κίνημα των ΛΟΑΤΚΙ», λέει ο Βιτάλι Μιλόνοφ, ένας γνωστός ομοφοβικός βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Ενωμένη Ρωσία.

«Εχουν τα δικά τους καθήκοντα, τους δικούς τους στόχους. Λειτουργούν ως πολιτική δύναμη, ως πολιτική δομή και οι στόχοι αυτής της δομής αντιβαίνουν στο ρωσικό Σύνταγμα», είπε ο ίδιος.

«Πώς μπορείτε να απαγορεύσετε κάτι που δεν υπάρχει;», τον ρώτησε ο δημοσιογράφος του BBC.

«Εύκολα», απάντησε ο Μιλόνοφ. «Μπορούμε να απαγορεύσουμε οποιεσδήποτε δραστηριότητες από διεθνείς ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεις εδώ στη Ρωσία. Και ανυπομονώ για το επόμενο βήμα: την απαγόρευση της εξάχρωμης σημαίας του ουράνιου τόξου. Δεν χρειαζόμαστε αυτή τη σημαία. Είναι ένα σύμβολο της μάχης με την παραδοσιακή οικογένεια. Ελπίζω ότι κανείς δεν θα μπορεί να επιδεικνύει αυτή τη σημαία στη Ρωσία», πρόσθεσε.

Υπό τον Βλαντίμιρ Πούτιν, το Κρεμλίνο έχει υιοθετήσει μια ιδεολογία που επικεντρώνεται στη συντηρητική σκέψη και τις «παραδοσιακές οικογενειακές αξίες». Οι αρχές παρουσιάζουν τον ακτιβισμό των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων ως κάτι εγγενώς δυτικό και εχθρικό προς τη Ρωσία. Η πίεση στην κοινότητα παρουσιάζεται ως μέσο υπεράσπισης του «ηθικού ιστού» της Ρωσίας.

Είναι επίσης, ένας ακόμα τρόπος να κερδίσουν ψήφους στις επερχόμενες εκλογές.

«Νομίζω ότι συνδέεται με τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Μαρτίου», είπε ο Τόσιν. «Οι αρχές δημιουργούν έναν τεχνητό εχθρό. Λένε ότι “πολεμάμε τη Δύση”. Η μάχη με τους ΛΟΑΤΚΙ ταιριάζει με αυτή την αντιδυτική ρητορική. Η καταπολέμηση τόσο της Δύσης όσο και της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ είναι δημοφιλής στο συντηρητικό, αντιδυτικό τμήμα της κοινωνίας. Έτσι, αυτό το θέμα θα προωθηθεί κατά την προεκλογική περίοδο».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Η ρωσική κοινωνία είναι ποτισμένη με φόβο. Με κάθε σου λέξη διασχίζεις ένα ναρκοπέδιο. Πες ένα πράγμα και μπορεί να καταλήξεις στη φυλακή για πέντε χρόνια, πες κάτι άλλο και θα μπεις 10-15 χρόνια».

Τα τελευταία χρόνια η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα της Ρωσίας δέχεται όλο και μεγαλύτερη πίεση από τις αρχές.

Το 2013 ψηφίστηκε ο αμφιλεγόμενος νόμος που απαγορεύει «την “προπαγάνδα” σε ανήλικους μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων».

Πέρυσι, οι περιορισμοί αυτοί επεκτάθηκαν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες στη Ρωσία. Οι αναφορές σε ΛΟΑΤΚΙ άτομα έχουν διαγραφεί από βιβλία, ταινίες, διαφημίσεις και τηλεοπτικές εκπομπές.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, ένα ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι αποχρωμάτισε ένα ουράνιο τόξο σε ένα νοτιοκορεατικό ποπ βίντεο, για να μην κατηγορηθεί για παραβίαση του νόμου περί «ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...