230
Λάβα και βράχια εκτοξεύονται σε ύψος 300 μ. από το «νέο νησί» της Ιαπωνίας, μήκους μερικών εκατοντάδων μέτρων | YouTube

Ιαπωνία: Ενα νέο νησί σχηματίστηκε από έκρηξη υποθαλάσσιου ηφαιστείου

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2023, 13:30
Λάβα και βράχια εκτοξεύονται σε ύψος 300 μ. από το «νέο νησί» της Ιαπωνίας, μήκους μερικών εκατοντάδων μέτρων
|YouTube

Ιαπωνία: Ενα νέο νησί σχηματίστηκε από έκρηξη υποθαλάσσιου ηφαιστείου

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2023, 13:30

Ενα νέο ηφαιστειακό νησί, το οποίο σχηματίστηκε από υποθαλάσσια έκρηξη στα ανοιχτά της Ιαπωνίας, συνεχίζει να εκτοξεύει λάβα και βράχια σε μια θεαματική έκρηξη, την οποία κατέγραψε σε βίντεο η ιαπωνική ακτοφυλακή.

Οι εικόνες δείχνουν την έκρηξη του Νιιτζίμα, που σημαίνει «νέο νησί», και το οποίο σχηματίστηκε πριν από ένα μήνα, εκατοντάδες χιλιόμετρα νότια του Τόκιο.

Ο νέος χερσαίος σχηματισμός, ο οποίος έχει μήκος μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα, βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών του μεγαλύτερου νησιού, Ιβο Τζίμα.

Στο βίντεο φαίνονται στάχτη, λάβα και μεγαλύτερα κομμάτια βράχου να εκτοξεύονται σε ύψος έως 300 μ.

Το νεοσύστατο νησί εντοπίστηκε πρώτη φορά στις αρχές του Νοεμβρίου ύστερα από μια σειρά υποθαλάσσιων εκρήξεων, οι οποίες εκτόξευσαν ηφαιστειακό υλικό στην ατμόσφαιρα.

Από τότε, η συσσωρευμένη ελαφρόπετρα έχει φτάσει σε ύψος περισσότερο από 20 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας και έχει πλησιάσει το Ιβο Τζίμα, αν και δεν είναι ακόμη σαφές αν το χαλαρό και ασταθές υλικό θα μείνει στην επιφάνεια της θάλασσας.

Περισσότερα από 100 από τα 1.500 ενεργά ηφαίστεια του κόσμου βρίσκονται στην Ιαπωνία, πολλά από αυτά υποθαλάσσια.

Πριν από δύο χρόνια, η έκρηξη ενός άλλου υποθαλάσσιου ηφαιστείου, του Φουκουτόκο-Οκανόμπα, δημιούργησε τεράστιες παλίρροιες από ελαφρόπετρα που κατέκλυσαν λιμάνια και παραλίες στα νότια νησιά της Οκινάουα, διώχνοντας τους τουρίστες, σκοτώνοντας ψάρια και προκαλώντας ζημιές σε σκάφη.

Το Ιβο Τζίμα το μεγαλύτερο νησί δίπλα στη Νιιτζίμα, είναι διάσημο ως το μέρος μιας από τις πιο αιματηρές μάχες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...