Με μία λακωνική δήλωση μέσω πηγών, το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε ουσιαστικά να μη δώσει συνέχεια στο διπλωματικό επεισόδιο που προκάλεσε ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ με τη σπασμωδική συμπεριφορά του, περιφρονώντας αρχές ακόμη και στοιχειώδους διπλωματικής ευγένειας (diplomatic courtesy στη γλώσσα του).
«Στο πνεύμα των καλών μακροχρόνιων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, τις οποίες και επιθυμούμε να διατηρήσουμε, δεν έχουμε τίποτα παραπάνω να προσθέσουμε από όσα έχουμε ήδη πει», ανέφεραν το απόγευμα της Τετάρτης κυβερνητικές πηγές, αφήνοντας έτσι τα σχόλια του βρετανικού –κυρίως– Τύπου να κάνουν τα υπόλοιπα όσον αφορά την επίπληξη του κ. Σούνακ για τη απρέπειά του απέναντι πρωτίστως στο θεσμό του έλληνα πρωθυπουργού και τις μακρόχρονες ελληνοβρετανικές σχέσεις.
Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και η αποστροφή του ίδιου του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για ένα σχόλιο το βράδυ της Τετάρτης μετά το πέρας της εκδήλωσης του ΟΚΑΝΑ στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Οσο για τους επίσης επίμονους ισχυρισμούς του βρετανού πρωθυπουργού μέσα μάλιστα στη Βουλή των Κοινοτήτων στο Γουέστμινστερ, περί προηγούμενης συμφωνίας της Αθήνας να μη θιγεί το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Λονδίνο, η οποία αθετήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη, κυβερνητικές πηγές ξεκαθάριζαν ότι καμία συμφωνία δεν είχε γίνει, ούτε και θα μπορούσε να έχει γίνει για το τι «επιτρέπεται» να πει ο Πρωθυπουργός δημοσίως – ιδίως για ένα θέμα όπως αυτό της επιστροφής των κλεμμένων Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
Οι δύο πρωθυπουργοί θα βρεθούν πάντως στον ίδιο χώρο την Παρασκευή, στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα, στο Ντουμπάι, και όπως είναι επόμενο, αναμένεται με ενδιαφέρον αν θα περιοριστεί γεωγραφικά και μόνο η συνύπαρξη τους ή θα υπάρξει κάποιος τυπικός διάλογος για να… σπάσει ο πάγος.
Μέχρι τότε συνεχίζεται το σφυροκόπημα Σούνακ από τον βρετανικό Τύπο, με τον Guardian να παίρνει τη σκυτάλη και μιλώντας για μυγιάγγιχτη συμπεριφορά του βρετανού πρωθυπουργού, να τον… συμβουλεύει ότι «η οξυθυμία δεν είναι καλό θέαμα για έναν πρωθυπουργό».
«Η αδυναμία βαθμονόμησης μιας διπλωματικής επίπληξης εκφράζει πολιτική αδυναμία και ιδιοσυγκρασιακό ελάττωμα. Η ευέξαπτη πλευρά του χαρακτήρα του πρωθυπουργού σπάνια δεν είναι επιφανειακή. Φαίνεται και στις συνεντεύξεις όταν δεν του αρέσει η ένταση ή η επιμονή των ερωτήσεων. Το χάρισμα μπορεί να υπερεκτιμηθεί και δεν συσχετίζεται αξιόπιστα με την ικανότητα, αλλά η έλλειψη χαρίσματος είναι ένα σαφές μειονέκτημα για έναν ηγέτη», σημειώνει μεταξύ άλλων η βρετανική εφημερίδα .
«Ο κ. Μητσοτάκης εκπροσωπεί μια κεντροδεξιά κυβέρνηση σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ. Μαζί με τον ηγέτη των Τόρηδων θα μπορούσαν να είχαν βρει πολλά κοινά σημεία και ταυτόχρονα να συμφωνήσουν ότι διαφωνούν στο προφανές σημείο διαμάχης. Ένας πιο έμπειρος πολιτικός από τον κ. Σούνακ θα μπορούσε να είχε βρει έναν τρόπο να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του χωρίς να καταστρέψει την επίσκεψη», συνεχίζει η «επίπληξη» του Guardian στον βρετανό πρωθυπουργό για την απρεπή συμπεριφορά του απέναντι στον έλληνα Πρωθυπουργό.
Και κλιμακώνοντας την κριτική του, ο βρετανικός Guardian καταλήγει:
«Ισως ο πρωθυπουργός απλά να μη νοιάζεται ή ίσως να περιορίζει τις επαφές με την ηπειρωτική Ευρώπη από φόβο μήπως αναστατώσει τους σκληροπυρηνικούς θιασώτες του Brexit. Είτε έτσι είτε αλλιώς, αποδείχθηκε ένοχος επειδή παραμέλησε ένα απαραίτητο στοιχείο της δουλειάς του. Στην περίπτωση του κ. Μητσοτάκη, προχώρησε από την αμέλεια στον βανδαλισμό. Οι σχέσεις μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας θα ανακάμψουν. Αλλά τη μεγαλύτερη ζημιά έχει υποστεί η φιλοδοξία του κ. Σούνακ να τον λαμβάνουν σοβαρά υπόψη στη διεθνή σκηνή».
Επιστροφή στα εσωτερικά με Υπουργικό
Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης έχοντας αφήσει πίσω του το διπλωματικό φάουλ του βρετανού ομολόγου του και έχοντας παράλληλα διαβεβαιώσει ότι δεν θα τραυματιστούν εξαιτίας του οι ελληνοβρετανικές σχέσεις, επικεντρώνεται και πάλι στο εσωτερικό πεδίο και την προώθηση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας της κυβέρνησής του ενόψει και της ψήφισης του Προϋπολογισμού.
Στο ίδιο πλαίσιο εξάλλου εντάσσεται και η συζήτηση που θα έχει στις 16.30 με τον αντιπρόεδρο Engineering & Research της Google, Γιόσι Ματίας. σε εκδήλωση για τα 15 χρόνια της Google στην Ελλάδα.
Εκτός από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει υπό την προεδρία του στο Μέγαρο Μαξίμου, ξεχωρίζει επίσης η μεταρρύθμιση με τις μεγάλες αλλαγές στη Δικαιοσύνη και την απονομή της, καθώς και το νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος.
Αναλυτικά τα θέματα του υπουργικού συμβουλίου έχουν ως εξής:
-Παρουσίαση από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Θάνο Πετραλιά του κρατικού προϋπολογισμού 2024
-Παρουσίαση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη του νομοσχεδίου για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, την επίτευξη της αστικής ανθεκτικότητας, την προστασία του περιβάλλοντος και την καταστολή της αυθαίρετης δόμησης
-Παρουσίαση από τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη του νομοσχεδίου για το εθνικό σύστημα τραύματος
-Παρουσίαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη ερανιστικών νομοσχεδίων των υπουργείων τους,
-Εισήγηση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη σχετικά με την επιλογή προέδρου του ελεγκτικού συνεδρίου,
-Εισήγηση από την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη για την τροποποίηση πράξης υπουργικού συμβουλίου για τη συγκρότηση και λειτουργία της κυβερνητικής επιτροπής για την κοινωνική ένταξη των Ρομά.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News