973
Το ελικόπτερο που μεταφέρει τους πρώην ομήρους φτάνει σε νοσοκομείο του Τελ Αβίβ, τα ξημερώματα της Πέμπτης | REUTERS/Athit Perawongmetha

Ισραήλ: Αλλοι 16 όμηροι απελευθερώθηκαν τα ξημερώματα – 24ωρη παράταση της εκεχειρίας

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2023, 10:30
Το ελικόπτερο που μεταφέρει τους πρώην ομήρους φτάνει σε νοσοκομείο του Τελ Αβίβ, τα ξημερώματα της Πέμπτης
|REUTERS/Athit Perawongmetha

Ισραήλ: Αλλοι 16 όμηροι απελευθερώθηκαν τα ξημερώματα – 24ωρη παράταση της εκεχειρίας

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2023, 10:30

Η ανακωχή ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς παρατάθηκε για έβδομη μέρα, ώστε να συνεχίσουν τη διαπραγμάτευση για νέες απελευθερώσεις ομήρων, ανακοίνωσαν οι δύο πλευρές και το  Κατάρ, το οποίο διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή με την υποστήριξη της Αιγύπτου και των ΗΠΑ.

Μερικά λεπτά προτού εκπνεύσει η ισχύς της ανακωχής στις 7 το πρωί της Πέμπτης, ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε μέσω Twitter πως «η επιχειρησιακή παύση θα συνεχιστεί υπό το φως των προσπαθειών των μεσολαβητών να συνεχιστεί η διαδικασία απελευθέρωσης των ομήρων» και θα συνεχίσει να υπόκειται «στους όρους του πλαισίου» που έχει συμφωνηθεί.

Προηγήθηκε η έκτη κατά σειρά ανταλλαγή ομήρων με παλαιστίνιους κρατούμενους τη νύχτα.

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού είχε διαμηνύσει πως η κυβέρνηση θα αποφάσιζε την επανέναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων «αμέσως», εάν δεν λάμβανε, πριν τις 7 το πρωί, κατάλογο με τα ονόματα των ομήρων που θα απελευθερώσει την Πέμπτη η Χαμάς.

«Πριν από λίγο, το Ισραήλ έλαβε κατάλογο (ονομάτων) γυναικών και παιδιών» που θα απελευθερωθούν «δυνάμει των όρων της συμφωνίας, και κατά συνέπεια η εκεχειρία θα συνεχιστεί», πρόσθεσε.

Η Χαμάς ανακοίνωσε με τη σειρά της ότι η ανακωχή θα συνεχιστεί για «έβδομη ημέρα». Κάτι που επιβεβαίωσε κατόπιν και το Κατάρ.

Τρομοκράτες της Χαμάς προσεύχονται ενώ παραδίδουν ομήρους στον Ερυθρό Σταυρό – Hamas Military Wing/Handout via REUTERS

Η ανακωχή, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή την Παρασκευή, αρχικά για τέσσερις ημέρες, προτού παραταθεί για άλλες δύο και σήμερα για ακόμη μια μέρα, επέτρεψε την απελευθέρωση 70 ισραηλινών ομήρων και 210 παλαιστινίων κρατουμένων. Εξάλλου περίπου 30 αλλοδαποί, κυρίως εργαζόμενοι στον αγροτικό τομέα από την Ταϊλάνδη, αφέθηκαν ελεύθεροι εκτός του πλαισίου της συμφωνίας.

Παράλληλα, επέτρεψε να αυξηθεί κατά πολύ η ανθρωπιστική βοήθεια που διανεμήθηκε στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, έφθασε μετά τα μεσάνυχτα στο Ισραήλ, για τέταρτη φορά μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου.

Θα έχει συνομιλίες κυρίως με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον οποίο αναμένεται να πιέσει προκειμένου να υπάρξει νέα παράταση της ανακωχής, προτού επισκεφθεί την κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

«Τις επόμενες ημέρες, θα επικεντρωθούμε στο να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να παραταθεί η παύση (σ.σ. των στρατιωτικών επιχειρήσεων) προκειμένου να μπορέσουμε να βγάλουμε περισσότερους ομήρους και να μπορέσει να εισέλθει περισσότερη βοήθεια», είπε χθες στο περιθώριο συνόδου των ΥΠΕΞ των κρατών μελών του NATO, στις Βρυξέλλες.

Συνολικά, από την προηγούμενη Παρασκευή, πρώτη ημέρα της εκεχειρίας, έχουν απελευθερωθεί 97 όμηροι, 73 Ισραηλινοί και 24 άλλης εθνικότητας, οι περισσότεροι Ταϊλανδοί εργάτες γης. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, είχαν απελευθερωθεί τέσσερις όμηροι, μία ακόμα είχε απελευθερωθεί από τον ισραηλινό στρατό, ενώ δύο βρέθηκαν νεκρές στη Γάζα.

Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις εκτιμούν ότι παραμένουν όμηροι των τρομοκρατών ακόμα 143 άνθρωποι.

Ακόμη 16 όμηροι ελεύθεροι

Προτού ανακοινωθεί η παράταση της ανακωχής, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς, και ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, ανακοίνωναν πως είναι έτοιμοι να ξαναρχίσουν τις μάχες.

Παράλληλα με τη διαπραγμάτευση που συνεχίζεται, έγινε η έκτη ανταλλαγή ομήρων της Χαμάς με παλαιστίνιους κρατούμενους κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Δέκα όμηροι, συμπεριλαμβανομένων επτά με διπλή υπηκοότητα —Ολλανδίας (1), Γερμανίας (3), ΗΠΑ (1) και Ρωσία (2)— καθώς και τέσσερις υπήκοοι Ταϊλάνδης, παραδόθηκαν από τη Χαμάς στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ), που μεταφέρθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας στην Αίγυπτο και από εκεί στο Ισραήλ.

Σε αντάλλαγμα, 30 Παλαιστίνιοι (16 ανήλικοι και 14 γυναίκες) αποφυλακίστηκαν από διάφορα κέντρα κράτησης του Ισραήλ.

Ο 18χρονος Ιτάι Ρεγκέβ αγκαλιάζει τη μητέρα του μετά την απελευθέρωσή του. Τις προηγούμενες ημέρες, είχε αφεθεί ελεύθερη η αδελφή του Μάγια. Οι δυο τους είχαν απαχθεί από το μουσικό φεστιβάλ στην έρημο – ISRAEL DEFENSE FORCES/Handout via Reuters

Ανάμεσα στους Παλαιστίνιους και στις Παλαιστίνιες που αποφυλακίστηκαν είναι και η Αχέντ Ταμίμι, η 22χρονη που μετατράπηκε σε σύμβολο του αγώνα εναντίον της ισραηλινής κατοχής.

Συνελήφθη στις 6 Νοεμβρίου εξαιτίας ανάρτησής της στο Instagram με την οποία καλούσε σε σφαγές Ισραηλινών και εκθείαζε τον Χίτλερ.

Η μητέρα της, η Ναριμάν, ο σύζυγος της οποίας επίσης συνελήφθη, είπε πως η Αχέντ δεν έκανε καμιά τέτοια ανάρτηση, υπενθυμίζοντας πως οι λογαριασμοί της σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης έχουν μπλοκαριστεί από το Ισραήλ.

Η Αχέντ Ταμίμι μαζί με τη μητέρα της μετά την αποφυλάκισή της – REUTERS/Ammar Awad

Οι κρατούμενοι που αποφυλακίσθηκαν, έτυχαν πανηγυρικής υποδοχής στην Δυτική Οχθη. Όμως ξέσπασαν επεισόδια ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας έξω από την φυλακή του Οφέρ, κοντά στη Ραμάλα. Σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν, ο ένας σοβαρά, από σφαίρες.

Γκουτέρες: Χρειάζεται περισσότερη βοήθεια στη Γάζα

«Ο όγκος της βοήθειας που έχει φθάσει στους Παλαιστίνιους στη Γάζα παραμένει εντελώς ανεπαρκής» για να καλυφθούν οι ανάγκες, είπε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Θεωρούμε πως είναι ανάγκη να υπάρξει αληθινή ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», επέμεινε.

«Ο πληθυσμός της Γάζας ζει μνημειώδη ανθρωπιστική καταστροφή, μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου. Δεν πρέπει να αποστρέφουμε το βλέμμα», τόνισε ο Γκουτέρες, απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Χιλιάδες εκτοπισμένοι επωφελήθηκαν από την ανακωχή για να επιστρέψουν στα σπίτια τους στο βόρειο τμήμα της Γάζας, τον τομέα που έχει υποστεί τις μεγαλύτερες καταστροφές, αψηφώντας την απαγόρευση του ισραηλινού στρατού, που έχει θέσει υπό τον έλεγχό του κάποιες περιοχές.

«Αν ήξερα πως η ζωή στον νότο θα ήταν έτσι, δεν θα έφευγα, θα προτιμούσα να πεθάνω, διότι αυτό θα ήταν καλύτερο από αυτό που ζω», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ουάεντ Τάχα, που έφυγε έπειτα από δυο εβδομάδες πολέμου από «περιοχή που θεωρείτο πολύ επικίνδυνη».

«Μετά την άφιξή μου στη Χαν Γιούνις και στον καταυλισμό, πέρασα μια ολόκληρη μέρα σε κατάσταση σοκ, δεν μίλαγα, αφού είδα τις σκηνές. Βλέπαμε φωτογραφίες και στιγμιότυπα από τη Νάκμπα το 1948 στην τηλεόραση, αλλά (τώρα) την βλέπω στ’ αλήθεια», πρόσθεσε.

Ο όρος «Νάκμπα» («Καταστροφή» στα αραβικά) αναφέρεται στην μαζική εκδίωξη Παλαιστινίων από το Ισραήλ, στον πρώτο ισραηλινοαραβικό πόλεμο.

«Η ζωή εδώ είναι πολύ σκληρή, άγρια κι ο κόσμος έχει γίνει διαβολικός», συνέχισε, αναφερόμενη σε «καθημερινούς τσακωμούς» εκτοπισμένων και στις «ασθένειες που εξαπλώνονται».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...