365
| Sputnik/Valery Sharifulin/Pool via REUTERS / Jeff Blake-USA TODAY Sports

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ο Πούτιν δεν θα τελειώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία – θα περιμένει μήπως εκλεγεί ο Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2023, 11:59
|Sputnik/Valery Sharifulin/Pool via REUTERS / Jeff Blake-USA TODAY Sports

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ο Πούτιν δεν θα τελειώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία – θα περιμένει μήπως εκλεγεί ο Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2023, 11:59

Την εκτίμηση ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα περιμένει τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2024 και θα συνεχίσει να στέλνει έως τότε τους ρώσους στρατιώτες να πολεμούν και να σκοτώνονται στην Ουκρανία, έκανε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, συνδέοντας τις εξελίξεις στον ρωσοουκρανικό πόλεμο με το αποτέλεσμα της κάλπης της 5ης Νοεμβρίου 2024: ο ένοικος του Κρεμλίνου ελπίζει ότι σε μια ενδεχόμενη επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο θα έχει πάλι έναν δικό του άνθρωπο και η υποστήριξη της Δύσης προς το Κίεβο θα ατονήσει, αν δεν αναιρεθεί στο σύνολό της.

Δεν είναι άστοχη αυτή η εκτίμηση. Ο Τραμπ προηγείται στην κούρσα για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, οι δημοσκοπήσεις τον εμφανίζουν ικανό να νικήσει τον Τζο Μπάιντεν στις εκλογές και έχει επικρίνει έντονα την υποστήριξη της Ουάσιγκτον στο Κίεβο.

Ο αξιωματούχος της αμερικανικής διπλωματίας, που μίλησε σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του NATO του στις Βρυξέλλες, επισήμανε ότι επιβεβαιώθηκε η υποστήριξη της συμμαχίας στην Ουκρανία καθώς προεξοφλείται ότι η σύναψη συμφωνίας ειρήνης το 2024 είναι απίθανη.

«Αυτό που αναμένω είναι πως ο Πούτιν δεν θα συναινέσει να υπάρξει ειρήνη, ή αληθινή ειρήνη, προτού δει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των εκλογών μας», σημείωσε ο αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ερωτηθείς αν εκφράζει προσωπική άποψη ή αυτήν της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, απάντησε ότι η θέση αυτή είναι «ευρέως αποδεκτή».

«Αυτό ήταν το πλαίσιο εντός του οποίου όλοι οι σύμμαχοι εξέφρασαν τη σθεναρή υποστήριξή τους στην Ουκρανία» στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών, πρόσθεσε, χωρίς πάντως να αναφερθεί ονομαστικά στον Τραμπ, ούτε να ορίσει ρητώς ποιες θεωρεί ότι θα ήταν οι συνέπειες ενδεχόμενης εκλογικής νίκης του Ρεπουμπλικανού για τη δυτική υποστήριξη στο Κίεβο.

Η κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Μπάιντεν προσέφερε στρατιωτική και άλλη βοήθεια, αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, στην Ουκρανία αφότου εισέβαλε στη χώρα ο στρατός της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022. Ωστόσο η επιπρόσθετη χρηματοδότηση που ζήτησε να εγκρίνει το Κογκρέσο εμποδίζεται από μερίδα των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων προσκείμενη στον Τραμπ.

Ο Τραμπ έχει διαβεβαιώσει ότι θα τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία μέσα σε 24 ώρες εάν επανεκλεγεί στην προεδρία.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προσκάλεσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα τον Τραμπ στο Κίεβο για να δει με τα μάτια του το εύρος της σύρραξης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...