Τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας αποφάσισαν την Τρίτη το απόγευμα, όπως αναμενόταν, οι 11 βουλευτές που το αμέσως προηγούμενο διάστημα αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Πρόκειται για τους Σία Αναγνωστόπουλου, Εφη Αχτσιόγλου, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Νάσο Ηλιόπουλο, Πέτη Πέρκα, Δημήτρη Τζανακόπουλο, Μερόπη Τζούφη, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Οζγκιούρ Φερχάτ, Θεανώ Φωτίου, Αλέξη Χαρίτση.
Σύμφωνα με ενημέρωση από τους «11» το ίδιο βράδυ, το προεδρείο της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας έχει ως εξής:
Πρόεδρος ΚΟ: Αλέξης Χαρίτσης
Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι: Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νάσος Ηλιόπουλος
Γραμματέας ΚΟ: Πέτη Πέρκα.
Εντύπωση προκαλεί, ενδεχομένως, η απουσία της κυρίας Αχτσιόγλου από το προεδρείο, παρά το γεγονός ότι οι εννέα από τους 11 βουλευτές προέρχονται από την κίνηση των «6+6», κοινώς γνωστή και ως «ομάδα Αχτσιόγλου».
Σημειώνεται πως οι Χαρίτσης –του οποίο ο ρόλος ως επικεφαλής είχε προαναγγελθεί από τον Τύπο– και Ηλιόπουλος θεωρούνται πρόσωπα του κλίματος Αχτσιόγλου, ενώ οι Τσακαλώτος και Πέρκα προέρχονται από την «Ομπρέλα».
Τη Δευτέρα οι επίσημες ανακοινώσεις
Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, η επίσημη ανακοίνωση, μαζί με το όνομα της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, θα γίνει τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου.
Ο υπό σύσταση πολιτικός φορέας θα προβεί ακολούθως σε «μια σειρά δημοσίων εκδηλώσεων» στις οποίες «θα παρουσιαστεί ένα συνεκτικό σχέδιο για μια προοδευτική, οικολογική, αριστερή εναλλακτική πρόταση για την Ελλάδα».
Αντίστοιχα, οι «11» υπολογίζουν να κάνουν σαφές το πολιτικό τους στίγμα στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό, η οποία ξεκινά στα μέσα Δεκεμβρίου.
Σε δεύτερο χρόνο η ίδρυση νέου κόμματος
Νωρίτερα την Τρίτη, ερωτηθείς αν τα στελέχη της «Ομπρέλας» και των «6+6» πρόκειται να ιδρύσουν και κόμμα μετά τη συγκρότηση της ΚΟ, ο κ. Χαρίτσης είχε επισημάνει σε συνέντευξή του τα εξής:
«Εχουμε τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε μια ΚΟ της οποίας η σύνθεση εγγυάται ότι θα μπορούμε να έχουμε μια παρουσία από τη δική μας αριστερή σκοπιά σε όλα τα μεγάλα θέματα τα οποία προκύπτουν για την ελληνική κοινωνία, με τρόπο εξαιρετικά επαρκή. Αυτό είναι το πρώτο βήμα και από εκεί και πέρα θα προχωρήσουν και τα άλλα αναγκαία βήματα, χωρίς βιασύνη».
«Εμείς δεν θέλουμε να προχωρήσουμε απλώς και μόνο με μια τεχνητή συγκόλληση των θραυσμάτων του παλιού ΣΥΡΙΖΑ, αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει το επόμενο διάστημα είναι να δημιουργήσουμε κάτι νέο, να δημιουργήσουμε κάτι φρέσκο, να δημιουργήσουμε μια νέα προσπάθεια στο χώρο της Αριστεράς η οποία θα συνενώνει δυνάμεις σε ένα πολύ ευρύ φάσμα. Θα καλύπτει και το χώρο της οικολογίας, θα καλύπτει και το χώρο της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς.
»Ο στόχος μας είναι να έχουμε έναν προγραμματικό λόγο ο οποίος θα είναι αριστερός, θα είναι σύγχρονος, θα είναι τεκμηριωμένος, θα είναι μαχητικός, θα είναι προγραμματικός και εκεί θα φανεί η διαφορά με τις άλλες δυνάμεις», διευκρίνισε.
Εξάλλου, απαντώντας, για άλλη μια φορά, στο ερώτημα γιατί οι διαφωνούντες αποχώρησαν από το κόμμα του κ. Κασσελάκη, ο Αλέξης Χαρίτσης, τόνισε: «Το διακύβευμα ήταν ότι δεν μπορούσαμε να μένουμε άπραγοι όταν βλέπαμε έναν ολόκληρο πολιτικό χώρο, χώρο τον οποίο όσοι φύγαμε τον χτίσαμε με πολύ μεγάλο κόπο και πολλές θυσίες όλα τα προηγούμενα χρόνια, όλο αυτό το χώρο να τον βλέπουμε να εκφυλίζεται. Γιατί αυτό που είδαμε το τελευταίο διάστημα ήταν μια αποιδεολογικοποίηση αυτού του χώρου. Ακούγαμε συνθήματα αντιφατικά και μεταξύ τους, προγραμματικές παλινωδίες αδιανόητες και έναν λόγο ο οποίος δεν είχε σχέση με την Αριστερά σε οποιαδήποτε έκφανσή της και ταυτόχρονα είδαμε συμπεριφορές αντιδημοκρατικές στον τρόπο λειτουργίας, στον τρόπο αντίληψης για το πως κάνουμε πολιτική. Σε μια λογική ότι ο ηγέτης επικοινωνεί αδιαμεσολάβητα με το λαό χωρίς να υπάρχουν όργανα και διαδικασίες».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News