350
Οι Buena Vista Social Club σε θέατρο της Βουδαπέστης το 2005 – στο μικρόφωνο ο Ιμπραήμ Φερέρ | EPA/TIBOR ILLYES

Μιούζικαλ στη Νέα Υόρκη έγιναν οι Κουβανοί Buena Vista

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2023, 19:16
Οι Buena Vista Social Club σε θέατρο της Βουδαπέστης το 2005 – στο μικρόφωνο ο Ιμπραήμ Φερέρ
|EPA/TIBOR ILLYES

Μιούζικαλ στη Νέα Υόρκη έγιναν οι Κουβανοί Buena Vista

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2023, 19:16

Προκεχωρημένης ηλικίας ήταν οι κουβανοί μουσικοί το 1996, όταν ηχογράφησαν το θρυλικό άλμπουμ με τραγούδια της πατρίδας τους. Φυσικά, δεν περίμεναν την παγκόσμια επιτυχία και την καθολική αναγνώριση. Ούτε ότι θα έδιναν συναυλίες στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη και ο γερμανός σκηνοθέτης Βιμ Βέντερς θα γύριζε και ντοκιμαντέρ για πάρτη τους. Οι Κομπάι Σεγκούντο, Ρουμπέν Γκονζάλες, Ιμπραήμ Φερέρ και οι υπόλοιποι μουσικοί της μπάντας Buena Vista Social Club αρκούνταν στις αναμνήσεις τους από τις περασμένες δόξες, τις προκομμουνιστικές σαν να λέμε.

Τώρα που οι ίδιοι έφυγαν από τη ζωή, η ιστορία τους ανέβηκε επίπεδο και έγινε κοτζάμ μιούζικαλ σε νεοϋορκέζικο θέατρο, με τίτλο –τι άλλο;– «Buena Vista Social Club» (οι παραστάσεις μέχρι τις 7 Ιανουαρίου). Σκηνοθέτης της παράστασης είναι ο Σαχίμ Αλι και συγγραφέας ο Μάρκο Ραμίρεζ, ένας αμερικανός κουβανικής καταγωγής, από το Μαϊάμι των χιλιάδων αντικαστρικών (τους οποίους το 1961 η CIA τούς έστειλε μια βαρκάδα τρόμου μέχρι τον Κόλπο των Χοίρων). Ο συγγραφέας του έργου είπε στους New York Times πως όταν αποφάσισε να το γράψει, πήγε στην Κούβα και συνομίλησε με μέλη του συγκροτήματος.

Το 2003 δύο από τους τρεις ηγέτες της μπάντας πέθαναν: ο Σεγκούντο, σε ηλικία 95 ετών, και ο Γκονζάλες, σε ηλικία 84 ετών. Το 2005 ήρθε και η σειρά του Φερέρ, στα 78 του χρόνια. Η ιστορία τους, όμως, είναι τόσο ζωντανή που θα την ερμηνεύσουν επί σκηνής αμερικανοκουβανοί καλλιτέχνες. Επιλέχθηκαν όσοι ήταν ικανοί να υποκριθούν τους ρόλους, να τραγουδήσουν και να χορέψουν. Λόγου χάρη, ο Μελ Σαμέ, ηθοποιός, τραγουδιστής και κιθαρίστας, παίζει τον Φερέρ προτού μπει στο στούντιο, δηλαδή όταν ήταν ένας απλός λούστρος.

«Δεν νομίζω ότι έχω γράψει ποτέ πιο κουβανέζικο κείμενο από αυτό, όμως η πραγματική δύναμη είναι η αλήθεια των γεγονότων. Τα πάντα είναι εμπνευσμένα από πραγματικούς ανθρώπους, ακόμα και αν έλαβα πολλές ελευθερίες ώστε να αφηγηθώ καλύτερα την ιστορία τους» είπε ο Ραμίρεζ. Οι διάλογοι του έργου είναι στα αγγλικά, όμως τα κουβανέζικα τραγούδια, αλιευμένα από τη λαϊκή δεξαμενή των Buena Vista, διατηρούν την αυθεντικότητά τους. Η παράσταση έχει ήδη πολλές sold-out βραδιές, με τα εισιτήρια να κυμαίνονται από 105 μέχρι 145 δολάρια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...