611
Τραμπ, Μπάιντεν, και στη μέση η Μόνικα Λεβίνσκι. Η ίδια περιγράφει τον εαυτό της ως «συνταγματικό σπασίκλα» | CreativeProtagon

Η Μόνικα Λεβίνσκι ζητά όριο ηλικίας για τους προέδρους των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2023, 11:00
Τραμπ, Μπάιντεν, και στη μέση η Μόνικα Λεβίνσκι. Η ίδια περιγράφει τον εαυτό της ως «συνταγματικό σπασίκλα»
|CreativeProtagon

Η Μόνικα Λεβίνσκι ζητά όριο ηλικίας για τους προέδρους των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2023, 11:00

Η Μόνικα Λεβίνσκι ζητά από τους εκλεγμένους αξιωματούχους στις ΗΠΑ να υπαχθούν σε υποχρεωτικές ηλικίες συνταξιοδότησης, αλλά και να καταργηθεί το καθεστώς ασυλίας για τους προέδρους που υποπίπτουν σε συγκεκριμένα αδικήματα. Η πρώην ασκούμενη του Λευκού Οίκου, επί Μπιλ Κλίντον, της οποίας η σχέση με τον τότε πρόεδρο οδήγησε στην παραπομπή του το 1998, πίεσε για αυτά τα μέτρα σε ένα άρθρο γνώμης που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου στο Vanity Fair.

Η Λεβίνσκι, που πλέον κάνει καριέρα ως πολιτική ακτιβίστρια και συγγραφέας, γράφει ότι το άρθρο της αφορά τις πρόσφατες συζητήσεις για τη 14η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, η οποία αποκλείει από οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα ανθρώπους που έχουν εμπλακεί σε εξεγέρσεις.

Παρότι δεν κατονόμασε τον Ντόναλντ Τραμπ, είναι φανερό ότι το άρθρο της αναφερόταν σε αυτόν. Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο Τραμπ είχε κάνει έφεση κατά απόφασης δικαστηρίου στο Κολοράντο που τον είχε κρίνει ένοχο για συμμετοχή στην εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου. Παρ’ όλα αυτά, η απόφαση δεν του απαγορεύει να διεκδικήσει ξανά την προεδρία των ΗΠΑ το 2024.

Η Λεβίνσκι, όπως μεταδίδει ο Guardian, έγραψε ότι είναι «τρελό» το γεγονός ότι η 14η τροπολογία –η οποία είναι γνωστή για την επέκταση της ίσης προστασίας βάσει νόμου σε όλους τους ανθρώπους εντός των ΗΠΑ– «είναι το μόνο θεσμικό εργαλείο που αντιμετωπίζει τον αποκλεισμό ενός υποψηφίου για τέτοια συμπεριφορά».

«Πώς είναι δυνατόν; Γιατί δεν έχουμε περισσότερες ασφαλιστικές δικλίδες;» διερωτήθηκε στο άρθρο της, περιγράφοντας τον εαυτό της ως «συνταγματικό σπασίκλα» που ερευνά τροπολογίες.

Η Λεβίνσκι έγραψε ότι εξεπλάγη όταν έμαθε ότι το Κογκρέσο ενέκρινε την 27η και πιο πρόσφατη συνταγματική τροπολογία μόλις το 1992. Για αυτήν η αλλαγή δεν ήταν εντυπωσιακή, διευκρίνιζε απλώς ότι οι προτεινόμενες από το Κογκρέσο αυξήσεις δεν θα μπορούσαν να ισχύσουν μέχρι την επόμενη νομοθετική περίοδο.

Αλλά αργότερα συνειδητοποίησε ότι τον αιώνα πριν από τη λεγόμενη Τροποποίηση των Αποζημιώσεων, το Κογκρέσο προσέθετε αλλαγές στο Σύνταγμα «περίπου κάθε 10 έως 20 χρόνια». Είπε ότι αυτό την ώθησε να συμπεράνει πως «ήρθε η ώρα. Εχουμε ήδη καθυστερήσει για κάποιες συνταγματικές αναβαθμίσεις».

Με το άρθρο της η Λεβίνσκι πρότεινε μια σειρά από πιθανές τροπολογίες, αλλά κυρίως επέμεινε στο θέμα του προέδρου των ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει περισσότερες από 90 εκκρεμείς ποινικές διώξεις για υπονόμευση των εκλογών του 2020, τις οποίες έχασε από τον Τζο Μπάιντεν, για διαχείριση κυβερνητικών απορρήτων μετά την προεδρία του και για χρηματισμό της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς. Ο Τραμπ, θεωρητικά, θα μπορούσε να δώσει χάρη στον εαυτό του, ακόμη και αν καταδικαστεί για οποιοδήποτε έγκλημα, σε περίπτωση που επανεκλεγεί.

«Το Σύνταγμά μας δεν είναι ένα παιχνίδι μονοπωλίου» έγραψε η Λεβίνσκι. «Για τον επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας δεν πρέπει να υπάρχει κάρτα “βγείτε από τη φυλακή”».

Η Λεβίνσκι πρότεινε επίσης τη θέσπιση ορίου ηλικίας για τους εκλεγμένους αξιωματούχους. Δικαιολόγησε το επιχείρημά της εν μέρει σημειώνοντας ότι υπάρχουν κατώτατα όρια ηλικίας για τα μέλη της Βουλής των ΗΠΑ, τους γερουσιαστές και τους προέδρους – 25, 30 και 35 αντίστοιχα.

Αναφέρθηκε, φυσικά, στις προχωρημένες ηλικίες του Τραμπ (77) και του Μπάιντεν (81): «Αλλά για τους εκλεγμένους αξιωματούχους υπάρχει ένα σημείο που προσόντα όπως η πείρα κινδυνεύουν να επισκιαστούν από την αρτηριοσκλήρωση και την πολιτιστική κώφωση».

Ο Κλίντον αντιμετώπισε παραπομπή όταν αποδείχτηκε ότι είχε πει ψέματα για τη σχέση του με την Λεβίνσκι, όταν εκείνος ήταν 49 ετών και εκείνη 22. Η Γερουσία τον αθώωσε.

Ο Λεβίνσκι έκτοτε πήρε μεταπτυχιακό από το London School of Economics και εργάστηκε για την καταπολέμηση του διαδικτυακού εκφοβισμού. Εχει μιλήσει για το πώς δαιμονοποιήθηκε δημόσια και ταπεινώθηκε με το ξέσπασμα του σκανδάλου Κλίντον, λέγοντας ότι εκείνη δεν είχε την ίδια δύναμη και επιρροή που προστάτευε τον τότε πρόεδρο.

«Ενιωσα ότι κάθε στρώση του δέρματός μου και η ταυτότητά μου είχαν αφαιρεθεί από πάνω μου το 1998 και το 1999» είπε στον Guardian το 2016. «Η ντροπή σού κολλάει σαν πίσσα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...