498
Ολοι συμφωνούν ότι η αλματώδης ανάπτυξη της ΤΝ απαιτεί θέσπιση ρυθμιστικών πλαισίων χρήσης | Shutterstock/photoschmidt

ΤΝ: 18 χώρες υπογράφουν σύμφωνο για να την καταστήσουν πιο ασφαλή

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2023, 15:10
Ολοι συμφωνούν ότι η αλματώδης ανάπτυξη της ΤΝ απαιτεί θέσπιση ρυθμιστικών πλαισίων χρήσης
|Shutterstock/photoschmidt

ΤΝ: 18 χώρες υπογράφουν σύμφωνο για να την καταστήσουν πιο ασφαλή

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2023, 15:10

Η ασφαλής χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης οδήγησε στην πρώτη λεπτομερή διεθνή συμφωνία ανάμεσα σε 18 χώρες, η οποία υπεγράφη την περασμένη Κυριακή. Στόχος της, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο των ΗΠΑ, είναι η πίεση στις εταιρείες που την κατασκευάζουν να αναπτύξουν συστήματα που είναι «σχεδιαστικά ασφαλή» για το κοινό.

Στο έγγραφο 20 σελίδων, οι 18 χώρες –μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο– συμφώνησαν ότι οι εταιρείες που σχεδιάζουν και χρησιμοποιούν ΤΝ πρέπει να την αναπτύξουν και να την προωθήσουν με τρόπο που να προστατεύει τους πελάτες και το ευρύτερο κοινό από κακή χρήση.

Η συμφωνία είναι μη δεσμευτική και περιλαμβάνει ως επί το πλείστον γενικές συστάσεις, όπως η παρακολούθηση συστημάτων ΤΝ για τον κίνδυνο κατάχρησης, η προστασία των δεδομένων από παραβιάσεις και ο έλεγχος των προμηθευτών λογισμικού, αναφέρει ρεπορτάζ της Guardian.

Ωστόσο, η διευθύντρια της Υπηρεσίας Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών των ΗΠΑ, Τζεν Ιστερλι, τονίζει πόσο σημαντικό είναι ότι τόσο πολλές χώρες προσυπογράφουν τη συμφωνία τους ότι τα συστήματα ΤΝ πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην ασφάλεια. «Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει συναίνεση σχετικά με τη σωστή χρήση, τον ανταγωνισμό της αγοράς και τη μείωση του κόστους της τεχνολογίας», σημειώνει.

Η συμφωνία είναι η τελευταία μιας σειράς πρωτοβουλιών –λίγες εκ των οποίων πραγματικά «δαγκώνουν»– από κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο για να διαμορφώσουν την ανάπτυξη της ΤΝ, της οποίας το βάρος γίνεται όλο και πιο αισθητό στη βιομηχανία και την κοινωνία γενικότερα. Το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποίησε μια σύνοδο κορυφής για την ΤΝ στα τέλη του περασμένου μήνα.

Εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, οι 18 χώρες που υπογράφουν τις νέες κατευθυντήριες γραμμές του συμφώνου περιλαμβάνουν τη Γερμανία, την Ιταλία, την Τσεχία, την Εσθονία, την Πολωνία, την Αυστραλία, τη Χιλή, το Ισραήλ, τη Νιγηρία και τη Σιγκαπούρη.

Το πλαίσιο του κειμένου περιλαμβάνει ερωτήματα σχετικά με το πώς θα αποτραπεί η πειρατεία της τεχνολογίας ΤΝ από χάκερ και περιέχει συστάσεις όπως η απελευθέρωση λογισμικών μοντέλων μόνο ύστερα από κατάλληλες δοκιμές ασφαλείας. Δεν αντιμετωπίζει ακανθώδη ερωτήματα σχετικά με τις κατάλληλες χρήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης, ούτε πώς συλλέγονται τα δεδομένα που τροφοδοτούν αυτά τα μοντέλα.

Η άνοδος της ΤΝ τροφοδοτεί μια σειρά από κοινωνικές ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένου του φόβου ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να διαταραχθεί η δημοκρατική διαδικασία, να αυξηθούν τις διαδικτυακές απάτες ή να οδηγήσει σε δραματική απώλεια θέσεων εργασίας, μεταξύ άλλων επιβλαβών συνεπειών.

Η Ευρώπη προηγείται των Ηνωμένων Πολιτειών όσον αφορά στους νομοθετικούς κανονισμούς γύρω από την ΤΝ. Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία κατέληξαν πρόσφατα σε συμφωνία σχετικά με τον τρόπο ρύθμισης της Τεχνητής Νοημοσύνης, που υποστηρίζει την «υποχρεωτική αυτορύθμιση μέσω κωδίκων συμπεριφοράς» για τα λεγόμενα μοντέλα θεμελίωσης της ΤΝ, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να παράγουν ένα ευρύ φάσμα αποτελεσμάτων.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν πιέζει τους αμερικανούς νομοθέτες για ρύθμιση της ΤΝ, αλλά το πολωμένο Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει σημειώσει μικρή πρόοδο όσον αφορά τη θέσπιση αποτελεσματικών κανονισμών. Ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να μειώσει τους κινδύνους της συγκεκριμένης τεχνολογίας για τους καταναλωτές, τους εργαζομένους και τις μειονοτικές ομάδες, ενισχύοντας παράλληλα την εθνική ασφάλεια με ένα νέο εκτελεστικό διάταγμα, τον περασμένο Οκτώβριο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...