331
Ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ κατά τη συνάντησή του, τη Δευτέρα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη | Leon Neal/Pool via REUTERS

Εργατικοί κατά Σούνακ: Αν δεν μπορεί να συναντήσει έναν ευρωπαίο σύμμαχο…

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2023, 09:32
Ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ κατά τη συνάντησή του, τη Δευτέρα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
| Leon Neal/Pool via REUTERS

Εργατικοί κατά Σούνακ: Αν δεν μπορεί να συναντήσει έναν ευρωπαίο σύμμαχο…

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2023, 09:32

Η χωρίς προηγούμενο αντίδραση του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει την προγραμματισμένη από μέρες συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ντάουνινγκ Στριτ, λόγω της διαφωνίας Λονδίνου και Αθήνας για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στη Βρετανία –με τον βρετανό πρωθυπουργό να δέχεται τα πυρά της αντιπολίτευσης και μερίδας του Τύπου.

Πολλοί, ακόμα και υποστηρικτές των Τόρις, επισημαίνουν ότι με τη διπλωματικά αδόκιμη ενέργειά του ο Ρίσι Σούνακ κλιμάκωσε μια υπόθεση η οποία έως τώρα ήταν διμερής (είτε Αθήνας – Βρετανικού Μουσείου, είτε, το πολύ, Ελλάδας – Βρετανίας), ενώ τώρα αποκτά άλλη δημοσιότητα και γίνεται παγκόσμιο θέμα.

Αλλοι τόνισαν το προφανές: ότι για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός της Βρετανίας επιδεικνύει τέτοια αγένεια προς τον πρωθυπουργό μιας χώρας με την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παραδοσιακούς, ιστορικούς δεσμούς –από τον αγώνα για την Ανεξαρτησία των Ελλήνων έως τη συμμαχία σε δύο Παγκοσμίους Πολέμους και τη συνύπαρξη στο NATO.

Χαρακτηριστική ήταν, από την άλλη, η δήλωση εκπροσώπου των Εργατικών, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς σιγά σιγά η Βρετανία μπαίνει και σε προεκλογικούς ρυθμούς (οι επόμενες γενικές εκλογές δεν μπορούν να διεξαχθούν αργότερα από τον Ιανουάριο του 2025 και οι δημοσκοπήσεις είναι ευνοϊκές για το Εργατικό Κόμμα):

«Αν ο πρωθυπουργός δεν είναι ικανός να συναντήσει έναν ευρωπαίο σύμμαχο με τον οποίο η Βρετανία έχει σημαντικούς οικονομικούς δεσμούς, αυτή είναι μια επιπλέον απόδειξη ότι δεν μπορεί να προσφέρει την ηγεσία που η χώρα έχει ανάγκη. Το Εργατικό Κόμμα του Κιρ Στάρμερ είναι έτοιμο».

Βέβαια, από την πλευρά της κυβέρνησης και των Συντηρητικών επέμειναν ότι ήταν ο κ. Μητσοτάκης που τορπίλισε τη συνάντηση με τις δηλώσεις του για τη Μόνα Λίζα στο BBC.

Στο σχετικό του ρεπορτάζ, ο Guardian σημείωσε συγκεκριμένα ότι «μια ανώτερη πηγή των Τόρις, αναφερόμενη στα Γλυπτά ως “Ελγίνεια Μάρμαρα” –από τον λόρδο Ελγιν, τον σκωτσέζο διπλωμάτη που κατά αμφιλεγόμενο τρόπο απαίτησε την αφαίρεσή τους τον 19ο αιώνα– είπε: “Ηταν αδύνατο να γίνει αυτή η συνάντηση, μετά τις δηλώσεις για τα “Ελγίνεια Μάρμαρα” που προηγήθηκαν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...