431
Τον τρόμο «ανάγλυφο» στο ύφος του είχε ο Σοβέν κατά τη δίκη του, δηλαδή πολύ πριν πατήσει το πόδι του στη φυλακή Τουσόν όπου, τελικά, κάποιος τον μαχαίρωσε | Pool via REUTERS/File Photo

ΗΠΑ: Απροστάτευτο στη φυλακή άφησαν τον φονιά του Φλόιντ

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2023, 18:49
Τον τρόμο «ανάγλυφο» στο ύφος του είχε ο Σοβέν κατά τη δίκη του, δηλαδή πολύ πριν πατήσει το πόδι του στη φυλακή Τουσόν όπου, τελικά, κάποιος τον μαχαίρωσε
|Pool via REUTERS/File Photo

ΗΠΑ: Απροστάτευτο στη φυλακή άφησαν τον φονιά του Φλόιντ

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2023, 18:49

Ζήτημα προκύπτει στις ΗΠΑ ύστερα από την απόπειρα δολοφονίας κατά του λευκού πρώην αστυνομικού Ντέρεκ Σοβέν στη φυλακή Τουσόν των ΗΠΑ, καταδικασμένου για την δολοφονία του μαύρου πολίτη Τζορτζ Φλόιντ. Και αυτό επειδή οι δικηγόροι του Σοβέν δεν εισακούστηκαν όταν ζήτησαν την προστασία του πελάτη τους, δεδομένου ότι ήταν πιθανότατο άλλοι φυλακισμένοι να προσπαθήσουν να εκδικηθούν, όπως και έγινε τελικά. Την απόπειρα δολοφονίας έκανε άγνωστος κρατούμενος την περασμένη Παρασκευή και, όπως μεταδίδουν τα διεθνή media, ο Σοβέν θα επιβιώσει από το μαχαίρωμα που υπέστη.

Υπενθυμίζεται ότι ο 47χρονος Σοβέν καταδικάστηκε για τον θάνατο του Φλόιντ επειδή επί δεκάλεπτο τον πατούσε στον λαιμό με το γόνατό του έξω από ένα μπακάλικο της Μινεάπολης στις 25 Μαΐου 2020. (Δείτε εδώ τη σκηνή της ακινητοποίησης του Φλόιντ από το γόνατο του Σοβέν.)

Ως αστυνομικός ο Σοβέν είχε σπεύσει στην περιοχή όταν έλαβε κλήση του μπακάλη ότι ο Φλόιντ προσπάθησε να πληρώσει με πλαστό χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων. Περαστικοί απαθανάτισαν σε βίντεο το συμβάν και τον Φλόιντ να προσπαθεί να φωνάξει «Δεν μπορώ να αναπνεύσω». Μετά τον θάνατο του Φλόιντ ξέσπασαν διαδηλώσεις των μαύρων στις ΗΠΑ και στην Ευρώοη, με το σύνθημα «Οι ζωές των μαύρων μετρούν», όμως τα όρια ξεπεράστηκαν και η κατάσταση εκτραχύνθηκε μέχρι του σημείου της προσπάθειας διαγραφής μέρους της Ιστορίας της Δύσης (ακραία αντιρατσιστική ρητορεία, κατεδαφίσεις αγαλμάτων, κ.λπ.).

Ο Σοβέν εκρίθη από ενόρκους της Πολιτείας Μινεσότα ένοχος για φόνο δευτέρου βαθμού και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 22,5 ετών. Εξέτιε την ποινή του στο ίδρυμα της Τουσόν, όπου και μαχαιρώθηκε βαριά στο περιστατικό της περασμένης Παρασκευής.

Τα διεθνή μέσα έστρεψαν τον προβολέα στη συγκεκριμένη φυλακή, διότι τα προβλήματά της στον τομέα ασφαλείας ήταν ήδη γνωστά όμως ουδείς ενδιαφέρθιηκε. Η φυλακή, λένε, είναι υπερπλήρης και υπάρχει μόνιμη έλλειψη δεσμοφυλάκων. Είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί εκεί το γεγονός ότι μετά το μαχαίρωμα του Σοβέν κανείς δεν ενημέρωσε τους δικηγόρους του και την οικογένειά του. Ενας από τους συνηγόρους του Σοβέν κάλεσε επτά φορές στη φυλακή και στις αρμόδιες δικαστικές υπηρεσίες, όμως χωρίς αποτέλεσμα. Και οι συγγενείς του Σοβέν δεν κατάφεραν να τον επισκεφθούν στον νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε.

Η είδηση για το μαχαίρωμα έγινε γνωστή από το πρακτορείο Associated Press έπειτα από πληροφορίες που έδωσε σε αυτό ο αρχηγός της αστυνομίας της Μινεάπολης, Μπράιαν Ο’Χάρα. Το Σάββατο ανακοίνωσε τα καθέκαστα και το γραφείο του τοπικού εισαγγελέα. Από τον Ο’Χάρα διακινήθηκε και η πληροφορία ότι ο Σοβέν διέφυγε τον κίνδυνο.

Με τον όλο θόρυβο που δημιουργήθηκε έγινε ευρύτερα γνωστό και το παρελθόν του χάους στη φυλακή Τουσόν: πέρσι τον Νοέμβριο ένας κρατούμενος προσπάθησε να πυροβολήσει έναν επισκέπτη στο κεφάλι. Πώς προμηθεύτηκε το όπλο ο φυλακισμένος; Κανείς δεν έμαθε…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...