373
Ο Σαμ Αλτμαν δηλώνει οπαδός της «ασφαλούς και ωφέλιμης Τεχνητής Γενικής Νοημοσύνης προς όφελος της ανθρωπότητας» | Shutterstock

H OpenAI ανέπτυσσε ένα μοντέλο ΤΝ που «τρόμαξε και τους ερευνητές»

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2023, 09:45
Ο Σαμ Αλτμαν δηλώνει οπαδός της «ασφαλούς και ωφέλιμης Τεχνητής Γενικής Νοημοσύνης προς όφελος της ανθρωπότητας»
|Shutterstock

H OpenAI ανέπτυσσε ένα μοντέλο ΤΝ που «τρόμαξε και τους ερευνητές»

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2023, 09:45

Η εταιρεία Τεχνητής Νοημοσύνης OpenAI φέρεται να προσπαθούσε να αναπτύξει ένα προηγμένο σύστημα ΤΝ πριν από την (βραχύβια) απόλυση του CEO της Σαμ Αλτμαν. Το συγκεκριμένο μοντέλο ήταν τόσο ισχυρό που προκάλεσε μεγάλες ανησυχίες στο προσωπικό της εταιρείας. Και όλο αυτό μπορεί να συνδέεται με την αιφνιδιαστική του απόλυση.

Κάποιοι από τους ερευνητές της OpenAI ανησύχησαν τόσο πολύ, που έγραψαν στο διοικητικό συμβούλιο πριν από την απόλυση του Αλτμαν, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να απειλήσει την ανθρωπότητα, όπως ανέφερε το Reuters.

Το μοντέλο, που ονομάζεται Q* –προφέρεται «Q-Star»– ήταν σε θέση να λύσει βασικά μαθηματικά προβλήματα που δεν είχε ξανασυναντήσει, σύμφωνα με τον ιστότοπο τεχνολογικών ειδήσεων the Information, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του συστήματος είχε ανησυχήσει τους υπεύθυνους ασφάλειας. Η ικανότητα επίλυσης μαθηματικών προβλημάτων θεωρείται πολύ σημαντική εξέλιξη στην ΤΝ.

Οι αναφορές ακολούθησαν τις πρόσφατες εξελίξεις στην OpenAI, το διοικητικό συμβούλιο της οποίας απέλυσε τον Αλτμαν την προπερασμένη Παρασκευή αλλά στη συνέχεια, το βράδυ της  περασμένης Τρίτης, τον επανέφερε, όταν σχεδόν όλοι οι 750 εργαζόμενοι της εταιρείας απείλησαν να παραιτηθούν. Ο Αλτμαν είχε επίσης την υποστήριξη του μεγαλύτερου επενδυτή της OpenAI, της Microsoft.

Πολλοί ειδικοί ανησυχούν ότι εταιρείες όπως η OpenAI κινούνται πολύ γρήγορα προς την ανάπτυξη της Τεχνητής Γενικής Νοημοσύνης (AGI), όρος που περιγράφει συστήματα που μπορούν να εκτελέσουν μια μεγάλη ποικιλία εργασιών σε ανθρώπινο ή ανώτερο επίπεδο νοημοσύνης. Τα συστήματα αυτά μπορούν, από ένα σημείο και μετά, να αποφεύγουν ή να παρακάμπτουν τον ανθρώπινο έλεγχο.

Ο Αντριου Ρογκοΐσκι, του Ινστιτούτου για την Ανθρωποκεντρική Τεχνητή Νοημοσύνη στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ, είπε στoν Guardian ότι η ανάπτυξη ενός μοντέλου μεγάλης γλώσσας (LLM) που λύνει μαθηματικά προβλήματα θα ήταν μια σημαντική ανακάλυψη. «Η εγγενής ικανότητα των LLM να λύνουν μαθηματικά προβλήματα είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, επιτρέποντας στην ΤΝ να προσφέρει μια εντελώς νέα σειρά αναλυτικών δυνατοτήτων» τόνισε.

Ο Αλτμαν έχει επαναλάβει ότι η εταιρεία ιδρύθηκε με στόχο την ανάπτυξη «ασφαλούς και ωφέλιμης Τεχνητής Γενικής Νοημοσύνης προς όφελος της ανθρωπότητας».

Η έμφαση στην ασφάλεια οδήγησε σε εικασίες ότι ο Αλτμαν είχε απολυθεί επειδή έθεσε σε κίνδυνο τη βασική αποστολή της εταιρείας. Ωστόσο, ο σύντομος διάδοχός του ως προσωρινός διευθύνων σύμβουλος, Εμετ Σιρ, έγραψε αυτή την εβδομάδα ότι το διοικητικό συμβούλιο «δεν απομάκρυνε τον Σαμ λόγω οποιασδήποτε διαφωνίας σε σχέση με την ασφάλεια».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...