Με στόχο -όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές- να εδραιωθεί η ηρεμία και να επισφραγιστεί η βελτίωση των διμερών σχέσεων με συμφωνίες που είναι προς όφελος των δύο χωρών, συνεδριάζει στις 7 Δεκεμβρίου το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, στην Αθήνα τελικά, όπως συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών, και όχι στη Θεσσαλονικη (η οποία μόλις πριν από μερικές ημέρες βρέθηκε δις στις ομιλίες του τούρκου προέδρου και στα λογύδριά του για τα «σύνορα της τουρκικής καρδιάς»).
Ως γνωστόν η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου είχε συμφωνηθεί στη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο, μαζί με την ενεργοποίηση πολλαπλών διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες και με βάση τους εξής άξονες: Πολιτικός διάλογος, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, θετική ατζέντα.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συνεδρίαση του Συμβουλίου ύστερα από επτά χρόνια – και αφού οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έφτασαν σε οριακό σημείο έντασης- επιδιώκεται να σηματοδοτήσει την αμοιβαία βούληση για συνεργασία προς όφελος των δύο χωρών και για εξομάλυνση των σχέσεων σε πνεύμα αμοιβαίας ειλικρίνειας και σχέσεων καλής γειτονίας, καθώς πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου του οδικού χάρτη των επαφών που είχε συμφωνηθεί ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.
«Στόχος -τονίζουν- είναι να εδραιωθεί η ηρεμία και η βελτίωση των διμερών σχέσεων να επισφραγιστεί με συμφωνίες που είναι προς όφελος των δύο χωρών. Οι διαφωνίες παραμένουν, ωστόσο η επιδίωξη είναι οι διαφωνίες να μην παράγουν διμερείς κρίσεις».
Σε συνέχεια των βασικών αξόνων συνεργασίας που έχουν συμφωνηθεί από κοινού στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, στη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας πέρα από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και την υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπουλου, καθώς και τον αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία υφυπουργό, Κώστα Φραγκογιάννη, θα συμμετάσχουν υπουργοί με αρμοδιότητες στους τομείς της Αμυνας, της Μετανάστευσης, του Πολιτισμού και του Τουρισμού, της Οικονομίας και της Εκπαίδευσης.
Το πρόγραμμα της συνεδρίασης του Συμβουλίου σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:
Το πρωί της 7ης Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένες οι διμερείς συναντήσεις υπουργών των δύο χωρών στο υπουργείο Εξωτερικών και σε άλλα υπουργεία.
Την ίδια ώρα, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου, με το ίδιο σχήμα όπως και στις δύο προηγούμενες συναντήσεις τους στο Βίλνιους και τη Νέα Υόρκη (με τη συμμετοχή δηλ. των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν και των διπλωματικών συμβούλων των δύο ηγετών Αννας Μαρίας Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς).
Θα ακολουθήσουν οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού με τον τούρκο πρόεδρο στον Τύπο.
Στη συνέχεια, θα συνεδριάσει η Ολομέλεια του Ανωτάτου Συμβουλίου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη μορφή γεύματος εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου.
Μένει πάντως να οριστικοποιηθεί η διάρκεια της παραμονής του τούρκου προέδρου στη χώρα μας καθώς οι τελευταίες πληροφορίες τον θέλουν να μην διανυκτερεύει και η επίσκεψή του στην Αθήνα να διαρκεί μερικές ώρες, ενώ ομοίως οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά θα είναι κατά τι περιορισμένος και ο αριθμός των μελών της συνοδείας του.
Σε ανταπόκρισή του από την Κωνσταντινούπολη για τον ΣΚΑΪ ο Μανώλης Κωστίδης μίλησε για αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο πρόγραμμα του Ταγίπ Ερντογάν.
Στο ίδιο πλαίσιο φαίνεται ότι βαίνει προς ματαίωση το δείπνο που θα παρέθετε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη στο προεδρικό ζεύγος της γείτονος. Και αυτό διότι η σύζυγος του τούρκου προέδρου, Εμινέ Ερντογάν εμφανίζεται να μην έχει προγραμματισμένο ταξίδι στην Αθήνα, κάτι που σημαίνει πως ούτε δείπνο θα υπάρξει ούτε ο πρόεδρος Ερντογάν θα διανυκτερεύσει στην πρωτεύουσα.
Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας εγκαινιάστηκε τον Μάιο του 2010 στην Αθήνα από τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν που υπέγραψαν από κοινού και την ιδρυτική Διακήρυξη του Συμβουλίου.
Η δεύτερη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο του 2013 υπό την προεδρία των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας, Αντώνη Σαμαρά και Ταγίπ Ερντογάν.
Η τρίτη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2014 στην Αθήνα υπό τους Αντώνη Σαμαρά και τον τότε πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.
Η τέταρτη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στη Σμύρνη τον Μάρτιο του 2016, υπό τον Αλέξη Τσίπρα και τον Αχμέτ Νταβούτογλου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News