Ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 40%, στο πλαίσιο μιας συντονισμένης εκστρατείας για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού που αυξάνεται ραγδαία στη χώρα.
Η αύξηση, από το προηγούμενο επιτόκιο του 35%, ήταν πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.
Ωστόσο, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας άφησε να εννοηθεί ότι τα επιτόκια πλησιάζουν το επίπεδο που απαιτείται για να αρχίσει η μείωση του πληθωρισμού.
Ο πληθωρισμός -ο οποίος μετρά τον ρυθμό αύξησης των τιμών- έφτασε το 61,36% τον Οκτώβριο και προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω και να κορυφωθεί τον Μάιο του επόμενου έτους σε περίπου 70%-75%.
Οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως, έχουν αυξήσει τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να επιβραδύνουν την άνοδο των τιμών, κάτι στο οποίο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε αντισταθεί στο παρελθόν, υποστηρίζοντας ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα προκαλούσαν άνοδο των τιμών.
Ωστόσο, μετά την επανεκλογή του τον Μάιο, η στάση του έχει αλλάξει.
Η Κεντρική Τράπεζα, υπό τη νέα επικεφαλής της, Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν, πρώην τραπεζίτη της Γουόλ Στριτ, έλαβε άδεια να αυξήσει τα επιτόκια -για να προσπαθήσει να αυξήσει το κόστος δανεισμού και να επιβραδύνει την αύξηση των τιμών.
«Ο ρυθμός της νομισματικής σύσφιγξης θα επιβραδυνθεί και ο κύκλος σύσφιγξης θα ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε η Κεντρική Τράπεζα.
Πρόσθεσε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για «όσο χρονικό διάστημα απαιτείται για να διασφαλιστεί η σταθερότητα των τιμών».
Η οικονομία της Τουρκίας αναπτύχθηκε εντυπωσιακά τα πρώτα χρόνια της ηγεσίας του Ερντογάν, αλλά τα τελευταία χρόνια δυσκολεύεται.
Η προηγούμενη πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας να μειώνει τα επιτόκια παρά τον υψηλό πληθωρισμό, προκάλεσε νομισματική κρίση το 2021. Αυτό οδήγησε την κυβέρνηση να εισάγει ένα σύστημα για την προστασία των καταθέσεων σε λίρες από την υποτίμηση του νομίσματος.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News