428
Παρασκευή 24 Νοεμβρίου, Πεκίνο: ένας πατέρας κουβαλά την κορούλα του στο νοσοκομείο. Η ανησυχία είναι διάχυτη στην κινεζική πρωτεύουσα | REUTERS/Florence Lo

Πόσο επικίνδυνη είναι η νέα κινεζική πνευμονία;

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2023, 12:25
Παρασκευή 24 Νοεμβρίου, Πεκίνο: ένας πατέρας κουβαλά την κορούλα του στο νοσοκομείο. Η ανησυχία είναι διάχυτη στην κινεζική πρωτεύουσα
| REUTERS/Florence Lo

Πόσο επικίνδυνη είναι η νέα κινεζική πνευμονία;

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2023, 12:25

Καθησυχάζουν οι κινεζικές Αρχές σχετικά με τα «περίεργα» κρούσματα πνευμονίας σε παιδιά που προκάλεσαν την αντίδραση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος ζήτησε επίσημη ενημέρωση υπό τον φόβο ξεσπάσματος ενός νέου παθογόνου.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΠΟΥ, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, κινέζοι αξιωματούχοι ενημέρωσαν ότι δεν έχει εντοπιστεί κανένα ασυνήθιστο, ούτε νέο, παθογόνο, ενώ υποστήριξαν ότι δεν έχουν αναφερθεί ασυνήθιστες κλινικές εκδηλώσεις εξαιτίας αυτής της λοίμωξης.

Από το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και το Νοσοκομείο Παίδων του Πεκίνου επανέλαβαν ότι από τον περασμένο μήνα παρατηρείται έξαρση ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού, εξαιτίας της κυκλοφορίας γνωστών παθογόνων όπως η γρίπη, ο κορονοϊός και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV). Επιπλέον, ήδη από το Μάιο φαίνεται να παρατηρούνται κρούσματα πνευμονίας σε παιδιά, εξαιτίας του βακτηρίου Mycoplasma pneumoniae (μυκόπλασμα).

Οι Κινέζοι φαίνεται να διαβεβαιώνουν πως η έξαρση –που οφείλεται στην πλήρη άρση των περιορισμών οι οποίοι ίσχυαν τους προηγούμενους χειμώνες λόγω πανδημίας– είναι ελεγχόμενη και δεν δοκιμάζει τα όρια δυνατοτήτων στις νοσηλευτικές δομές. Σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό, ειδικότερα, ανέφεραν ενώπιον των αρμοδίων του ΠΟΥ ότι δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά του ιού ούτε έχει εντοπιστεί νέα «περίεργη» μετάλλαξη.

Εκτίμηση κινδύνου και συμβουλές

Κατόπιν αυτών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι προς το παρόν δεν συντρέχει λόγος λήψης ειδικών μέτρων αλλά συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση.

Ο ΠΟΥ δεν συνιστά συγκεκριμένα μέτρα για τους ταξιδιώτες από και προς την Κίνα. Αντίστοιχα, δεν κρίνεται σκόπιμη η οποιαδήποτε τροποποίηση των εμπορικών συναλλαγών με την Κίνα.

Ισχύει, φυσικά, η γενική συμβουλή ότι όποιος έχει συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης θα πρέπει να αποφεύγει να ταξιδέψει οπουδήποτε, ενώ αν εκδηλώσει συμπτώματα στη διάρκεια ή ύστερα από κάποιο ταξίδι, θα πρέπει να συμβουλευτεί γιατρό, αναφέροντας το ταξιδιωτικό ιστορικό.

Το ιστορικό

Ο συναγερμός σήμανε επειδή εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα, παρατηρούνται περιστατικά πνευμονίας σε παιδιά κυρίως σε περιοχές της βόρειας Κίνας. Σε κάποιες περιπτώσεις αναφέρθηκε συρροή τέτοιων περιστατικών στα παιδιατρικά νοσοκομεία. Η πνευμονία αυτή –που δεν φαίνεται για την ώρα να επηρεάζει τους ενήλικες– έχει κάποια χαρακτηριστικά που την κάνουν να διαφέρει από άλλες γνωστές αναπνευστικές λοιμώξεις των παιδιών: εκδηλώνεται με πυρετό και οζίδια στους πνεύμονες αλλά όχι με βήχα. Κάποιοι μάλιστα την έχουν ονομάσει «περιπατητική πνευμονία».

Αυτή την περίοδο «κυκλοφορούν» στην Κίνα (και όχι μόνο) διάφορες ιώσεις που μοιάζουν με τη γρίπη καθώς και αναπνευστικές λοιμώξεις που οφείλονται στον κορονοϊό ή άλλα παθογόνα.

Το μυκόπλασμα της πνευμονίας (Mycoplasma pneumoniae) δεν είναι ιός αλλά βακτήριο και αποτελεί μια από τις πιο κοινές αιτίες παιδικής πνευμονίας, με έξαρση κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο. Το μυκόπλασμα αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά, σε αντίθεση με τους ιούς για τους οποίους δεν συνίσταται αντιβιοτική θεραπεία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...