488
Το ΠΑΣΟΚ να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ κατά μισή μονάδα | Menelaos Myrillas / SOOC

Δημοσκόπηση Pulse: Ξανά δεύτερο το ΠΑΣΟΚ, σε πτωτική τροχιά ο ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2023, 21:19
Το ΠΑΣΟΚ να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ κατά μισή μονάδα
|Menelaos Myrillas / SOOC

Δημοσκόπηση Pulse: Ξανά δεύτερο το ΠΑΣΟΚ, σε πτωτική τροχιά ο ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2023, 21:19

Ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε στην τρίτη θέση, πίσω από το ΠΑΣΟΚ, σε μια ακόμα δημοσκόπηση, αυτή τη φορά από την Pulse, για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Η κυριαρχία της ΝΔ και η πτωτική τροχιά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιβεβαιώνεται από τα ευρήματα της έρευνας τόσο στην πρόθεση ψήφου όσο και στην εκτίμηση ψήφου.

Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 33% (με ανεπαίσθητη μείωση σε σχέση με τη μέτρηση του προηγούμενου μήνα), έναντι 13% (από 12%) του ΠΑΣΟΚ και 12,5% (από 15%) του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ λαμβάνει 9%, η Ελληνική Λύση 5%, οι Σπαρτιάτες και το ΜέΡΑ25 3%, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας από 2,5%.

Η «γκρίζα ζώνη», περιλαμβανομένων των αναποφάσιστων, των επιλογών Λευκού – Ακυρου – Αποχής κ.λπ., υπολογίστηκε στο 13,5%.

Στην εκτίμηση ψήφου, όπου λαμβάνεται υπόψιν σενάριο κατανομής των αναποφάσιστων, η ΝΔ λαμβάνει 38%, το ΠΑΣΟΚ 15%, ο ΣΥΡΙΖΑ 14,5%, ενώ διψήφιο ποσοστό εξασφαλίζει και το ΚΚΕ, το οποίο υπολογίστηκε σε 10,5%.

Ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 5,5%, οι Σπαρτιάτες και το ΜέΡΑ25 με 3,5% και η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας που συγκέντρωσαν από 3 μονάδες.

Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Τα αρνητικά ευρήματα της Pulse για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τελειώνουν στα παραπάνω.

Η πλειοψηφία των πολιτών, στο σύνολο του δείγματος, και σε ποσοστό που φτάνει το 62%, πιστεύει ότι μετά τις πρόσφατες αποχωρήσεις στελεχών (και χωρίς να υπολογίζονται αυτές που σημειώθηκαν την Πέμπτη) τα πράγματα για το κόμμα θα πάνε «λίγο» ή «πολύ χειρότερα».

Αρνητικά, όμως, κρίνει και το 34% εκείνων που δηλώνουν ότι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Ιούνιο, τις πρωτοβουλίες του προέδρου του κόμματος.

Θετικά τις βλέπει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό (80%) του δείγματος που δήλωσε ότι θα ψήφιζε εκ νέου ΣΥΡΙΖΑ.

Αξίζει να αναφερθεί πως το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται δημοσκοπικά ισχυρότερο του ΣΥΡΙΖΑ, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στις μετρήσεις, σε σειρά γκάλοπ που διενεργήθηκαν τον Νοέμβριο. Την ίδια ανησυχητική για την Κουμουνδούρου εικόνα έδωσαν, πριν από την Pulse, η Opinion Poll, η GPO, η Marc και η Prorata.

Το 59% υπέρ της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών

Σε ό,τι αφορά την πρόταση της κυβέρνησης για τον νέο τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, το 19% απαντά ότι είναι προς σωστή κατεύθυνση και όπως πρέπει, το 40% εκτιμά ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζονται κάποιες διορθώσεις. Το 30% απαντά ότι το σχέδιο είναι σε λανθασμένη κατεύθυνση, ενώ το 11% απαντά ότι δεν έχει άποψη για το ζήτημα.


Στο ίδιο ερώτημα πάντως, σχεδόν 1 στους 2 ελεύθερους επαγελματίες απαντά ότι οι ρυθμίσεις είναι στη λάθος κατεύθυνση, μόλις το 10% πιστεύει ότι είναι όπως πρέπει, ενώ το 36% εκτιμά ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις είναι μεν στη σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζονται διορθώσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...