631
Ο Πούτιν μπορεί να μην έδειχνε κεφάτος, όμως δεν πρέπει να λησμονούμε την περιβόητη «σλαβική μελαγχολία»... | CreativeProtagon

Γιατί είχε κέφια ο Πούτιν στην εικονική σύνοδο των G20;

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2023, 12:31
Ο Πούτιν μπορεί να μην έδειχνε κεφάτος, όμως δεν πρέπει να λησμονούμε την περιβόητη «σλαβική μελαγχολία»...
|CreativeProtagon

Γιατί είχε κέφια ο Πούτιν στην εικονική σύνοδο των G20;

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2023, 12:31

Συμπεράσματα από την «κεφάτη» εμφάνιση του Πούτιν στην τηλεδιάσκεψη των G20 προσπάθησε να βγάλει ο Πάολο Βαλεντίνο της Corriere della Sera. Τα εξέθεσε σε άρθρο γνώμης από το οποίο συνάγεται ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να εξακολουθήσει να στέλνει χρήμα και όπλα στην κυβέρνηση του Κιέβου, ακόμη και αν τα επόμενα χρόνια σταματήσει να ρέει ο αμερικανικός πακτωλός στην Ουκρανία (δηλαδή ακόμη και αν ηττηθούν οι Δημοκρατικοί στις εκλογές του 2024). Γιατί; Διότι «αν αφεθεί η Ουκρανία στη μοίρα της, τότε θα καταρρεύσουν μαζί της και όλες οι φιλοδοξίες της Κομισιόν».

Ο Βαλεντίνο αναγνώρισε «χαλαρότητα» και «κέφι» στην εμφάνιση Πούτιν, αν και έγραψε ότι οι δικές του πηγές στη Μόσχα τον διαβεβαίωσαν ότι «πριν από έξι εβδομάδες είχε πέσει σε βαριά κατάθλιψη». Στην τηλεδιάσκεψη ήταν χαρούμενος επειδή επιβεβαιώθηκε ότι «η Ινδία και η Κίνα είναι πρόθυμοι υποστηρικτές του στη διεθνή σκηνή, καθώς πληρώνονται με εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου και με εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου».

Φυσικά, ο Βαλεντίνο ειρωνεύτηκε και τον καημό του Πούτιν για «την τραγωδία που πρέπει να τελειώσει», αφού «ο ίδιος την προκάλεσε», όπως και την υποκριτική προθυμία του «να καθίσει σε τράπεζα συνομιλιών με την Ουκρανία», αφού «δεν ανέφερε ότι θέτει όρους». Ο αρθρογράφος έγραψε ότι η πολεμική έξαρση στην Παλαιστίνη τού ήρθε κουτί, διότι «έστρεψε την προσοχή μακριά από την Ουκρανία» και θύμισε ότι και από τις ΗΠΑ λαμβάνει ευχάριστα νέα, καθώς «το Κογκρέσο διαφωνεί με τη συνέχιση της βοήθειας προς το Κίεβο».

Επισήμανε ότι, σε πλήρη αντίθεση με την κόντρα Ζελένσκι-στρατηγών, ο ρωσικός στρατός είναι σταθερός «παρά τις συντριπτικές απώλειες», ενώ συγχρόνως οι Βορειοκορεάτες τον εφοδιάζουν με εκατομμύρια βλήματα Πυροβολικού. Μάλιστα, οι ίδιοι οι ουκρανοί κυβερνητικοί εκτιμούν, έγραψε, ότι η ρωσική οικονομία θα μπορέσει να υποστηρίξει την πολεμική προσπάθεια χωρίς δυσκολία μέχρι το 2025. «Ενώ η πρόβλεψη ανάπτυξης της Ευρωζώνης για το 2023 είναι 0,8%, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι η Ρωσία θα αναπτυχθεί κατά 2,2%».

Ο Βαλεντίνο εξήγησε το φαινόμενο της οικονομικής ανάπτυξης της Ρωσίας με την αποτυχία των Δυτικών κυρώσεων («δεν είχαν τον επιθυμητό αντίκτυπο») εξαιτίας της στήριξης προς το Κρεμλίνο γειτονικών της Ρωσίας χωρών, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Γεωργία, το Καζακστάν, η Κιργιζία και η Τουρκία. «Και η απώλεια των ευρωπαίων πελατών της ρωσικής ενέργειας αντισταθμίστηκε επαρκώς». Ο αρθρογράφος παραδέχθηκε ότι ο Πούτιν απολαμβάνει «σχετική κοινωνική σταθερότητα» και την εξήγησε κιόλας: «Δίνει στις οικογένειες των σκοτωμένων στρατιωτών 5 εκατ. ρούβλια, κάπου 50.000 ευρώ, ποσό που ελάχιστοι Ρώσοι κερδίζουν δουλεύοντας μια ολόκληρη ζωή».

Με όλα τα παραπάνω δεδομένα, γιατί να μην εμφανίζεται «κεφάτος», λοιπόν, ο Πούτιν; «Ο απόλυτος έλεγχος των μέσων ενημέρωσης, η επίσημη ρητορεία περί ενιαίας Ρωσίας εναντίον όλης της Δύσης, όπως και η βάναυση καταστολή κάθε διαφωνίας κάνουν όλα τα υπόλοιπα». Πού αποσκοπεί ο Πούτιν τώρα; «Θέλει να κερδίσει χρόνο, ακριβώς έναν, αναμένοντας να κριθεί το παιχνίδι του Λευκού Οίκου υπέρ του Τραμπ. Πιστεύει ότι τότε θα καθίσει με τους δικούς του όρους στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων. Μέχρι τότε δεν θα δείξει κανένα ενδιαφέρον να διαπραγματευθεί. Το θέμα είναι τι πρέπει να κάνουν οι Ευρωπαίοι».

Τη συνταγή για τη σωστή ευρωπαϊκή στάση την εμπιστεύθηκε στον αρθρογράφο «ένας διπλωμάτης που συνεργάστηκε με τον Μπους πατέρα και με τον Μπιλ Κλίντον». Να τι του είπε: «Θα υποβληθούμε σε δοκιμασία, λέει ο Αντριου Βάις, και πρέπει να αποδειχθούμε ακόμη πιο σταθεροί και αποφασιστικοί. Πρέπει να κοιτάμε μακροπρόθεσμα με υπομονή, χωρίς να αυταπατώμεθα ότι επίκειται αλλαγή καθεστώτος στη Μόσχα. Αυτό σημαίνει συνέχιση των κυρώσεων, δίωξη της Ρωσίας σε κάθε επίπεδο, από την πολιτική μέχρι την κυβερνοασφάλεια και την παραπληροφόρηση, ενίσχυση της αποτροπής και της άμυνας του ΝΑΤΟ, νέες επενδύσεις στη στρατιωτική βιομηχανία».

Ο ίδιος διπλωμάτης πρότεινε «μια πολιτικοστρατηγική πρωτοβουλία εκ μέρους των Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Πολωνίας», με σκοπό «την αποκατάσταση των αποδυναμωμένων οπλοστασίων» και «τη συνέχιση της στρατιωτικής υποστήριξης στο Κίεβο, ακόμη και στην υποθετική περίπτωση που η αμερικανική βοήθεια θα μειωθεί ή θα εξαφανιστεί».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...