400
Προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας μπορεί να αντιμετωπίσουν οι αστροναύτες της NASA που θα ταξιδέψουν στο βαθύ Διάστημα | Shutterstock/Gorodenkoff

«Χιούστον, έχουμε πρόβλημα»: Ζητήματα στυτικής δυσλειτουργίας στο Διάστημα

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2023, 09:31
Προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας μπορεί να αντιμετωπίσουν οι αστροναύτες της NASA που θα ταξιδέψουν στο βαθύ Διάστημα
|Shutterstock/Gorodenkoff

«Χιούστον, έχουμε πρόβλημα»: Ζητήματα στυτικής δυσλειτουργίας στο Διάστημα

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2023, 09:31

Η παρατεταμένη έκθεση στις συνθήκες του Διαστήματος μπορεί να κάνει τους άνδρες πιο επιρρεπείς στη στυτική δυσλειτουργία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι, μαζί με τα τεχνικά προβλήματα, τα σχέδια για τον εποικισμό πλανητών όπως ο Αρης μπορεί παράλληλα να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην κρεβατοκάμαρα.

Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Faseb, περιελάμβανε την έκθεση των αρουραίων σε δόσεις ακτινοβολίας ισοδύναμες με αυτή που βρέθηκε στο βαθύ Διάστημα, και την ανάρτησή τους σε ιμάντες για την προσομοίωση της έλλειψης βαρύτητας, σε περίοδο τεσσάρων εβδομάδων.

Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από τη NASA, διαπίστωσε ότι ένα χρόνο αργότερα η παροχή αίματος στον στυτικό ιστό των αρουραίων ήταν μειωμένη, προφανώς κυρίως ως αποτέλεσμα της ακτινοβολίας. Οι επιστήμονες το προσδιόρισαν ως «έναν νέο κίνδυνο για την υγεία που πρέπει να ληφθεί υπόψη με την εξερεύνηση του βαθέως Διαστήματος».

Οι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και καιρό ότι ένα από τα μεγάλα εμπόδια στα διαστημικά ταξίδια είναι η ακτινοβολία. Οταν βρίσκονται σε τροχιά, για παράδειγμα, οι αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού έχουν έναν βαθμό προστασίας από τη μαγνητόσφαιρα της Γης, η οποία εκτρέπει τις κοσμικές ακτίνες. Μόλις ταξιδέψουν πέρα από αυτήν, όμως, είναι πλήρως εκτεθειμένοι.

Η θωράκισή τους είναι πρακτικά δύσκολη, λόγω του κόστους μεταφοράς των βαρέων υλικών που απαιτούνται στο Διάστημα. Εκτός από τις ανησυχίες για τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις, τα νέα ευρήματα προσθέτουν άλλη μια, σεξουαλικής φύσης, ανησυχία.

«Συλλογικά, αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η νευροαγγειακή λειτουργία των στυτικών ιστών μπορεί να διαταραχθεί σε όλο το υπόλοιπο διάστημα της σεξουαλικής υγείας των αστροναυτών, μετά την επιστροφή τους στη Γη», αναφέρουν οι ερευνητές. Προσθέτουν ότι ελπίζουν πως η έγκαιρη χρήση φαρμάκων, όπως τα αντιοξειδωτικά, θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκατάσταση της δυσλειτουργίας.

«Με τις επανδρωμένες αποστολές στο Διάστημα που έχουν προγραμματιστεί για τα επόμενα χρόνια, αυτή η μελέτη δείχνει ότι η σεξουαλική υγεία θα πρέπει να παρακολουθείται στενά στους αστροναύτες», λέει στους Times ο Τζάστιν Λαφαβόρ, από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

«Ενώ οι αρνητικές επιπτώσεις της γαλαξιακής κοσμικής ακτινοβολίας είναι μακροχρόνιες, οι λειτουργικές βελτιώσεις που προκαλούνται από την οξεία στόχευση των οδών οξειδοαναγωγής και μονοξειδίου του αζώτου στους ιστούς, υποδηλώνουν ότι η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να είναι θεραπεύσιμη», συμπληρώνει καθησυχαστικά.

Αγνωστες, φυσικά, παραμένουν οι συνέπειες της συγκεκριμένης μελέτης, τόσο στις διαθέσεις των επίδοξων μελλοντικών αστροναυτών της NASA –και την εν γένει δημοφιλία του επαγγέλματος–, όσο και στις πιθανές ενστάσεις με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωποι από τις συζύγους και συντρόφους τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...