562
Από τη διαδήλωση διαμαρτυρίας αυτοαπασχολούμενων - ελεύθερων επαγγελματιών στο κέντρο της Αθήνας την Τετάρτη, διακρίνονται τα πλακάτ με τις φωτογραφίες του υπουργού Οικονομικών | SOOC

Χατζηδάκης για ελεύθερους επαγγελματίες: Δικαίωμά τους να διαμαρτύρονται αλλά…

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2023, 11:34
Από τη διαδήλωση διαμαρτυρίας αυτοαπασχολούμενων - ελεύθερων επαγγελματιών στο κέντρο της Αθήνας την Τετάρτη, διακρίνονται τα πλακάτ με τις φωτογραφίες του υπουργού Οικονομικών
|SOOC

Χατζηδάκης για ελεύθερους επαγγελματίες: Δικαίωμά τους να διαμαρτύρονται αλλά…

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2023, 11:34

Ανοικτός σε διάλογο με τους φορείς των ελευθέρων επαγγελματιών για το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στη φορολόγησή τους εμφανίστηκε σε δηλώσεις του το πρωί της Πέμπτης στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, υπό τον όρο όμως, όπως επεσήμανε, οι όποιες προτάσεις να είναι συγκροτημένες.

«Θα κάνουμε βελτιώσεις», δεσμεύθηκε ο κ. Χατζηδάκης, «ακούγοντας τις παρατηρήσεις στο πλαίσιο μιας εύλογης συζήτησης και της κοινής πείρας». «Θα υπάρξουν παρεμβάσεις στο νομοσχέδιο κρατώντας όμως τη φιλοσοφία του», ξεκαθάρισε, αρνούμενος ότι είναι οριζόντιο.

«Η πλειονότητα της κοινωνίας υποστηρίζει την παρέμβαση, η συζήτηση γίνεται χρόνια, ήταν καιρός να γίνει, στέλνει ένα μήνυμα κοινωνικής δικαιοσύνης», επέμεινε ο υπουργός Οικονομικών και απαντώντας στις αντιδράσεις των ελευθέρων επαγγελματιών, που επίσης δηλώνουν πως δεν θα κάνουν πίσω, επανέλαβε ότι το τεκμήριο είναι μαχητό και όποιος πιστεύει ότι δεν καλύπτεται από τις οκτώ εξαιρέσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο, μπορεί να πάει στις φορολογικές Αρχές και να ζητήσει να γίνει έλεγχος.

«Είναι φυσικό δικαίωμα των ελευθέρων επαγγελματιών να διαφωνούν και να διαμαρτύρονται», είπε ο υπουργός, «εκείνο όμως το οποίο λέμε είναι ότι όλοι αυτοί που διαμαρτύρονται, θα έχουν δυνατότητα να πάνε να το αποδείξουν στις φορολογικές Αρχές. Εμείς δεν στοχοποιούμε κανέναν» .

Και αυτό, όπως επανέλαβε, όταν «το 71% των ελευθέρων επαγγελματιών δήλωσε εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ, που είναι χαμηλότερο και από το εισόδημα ενός μισθωτού με τον βασικό μισθό. Το 54% δήλωσε μηδενικά έσοδα ή και ζημίες και το 27% το κάνει αυτό επί πέντε χρόνια συνέχεια».

«Λες ότι είσαι ελεύθερος επαγγελματίας, εμείς λέμε ότι η προσωπική συνεισφορά σου στην επιχείρηση δεν μπορεί να αποτιμηθεί χαμηλότερα από τον μισθό ενός εργαζόμενου που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Είναι παράλογο; Βγάζεις λιγότερα από τον υπάλληλό σου;», ήταν μία ακόμη χαρακτηριστική αναφορά του κ. Χατζηδάκη στις δηλώσεις του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ.

Σε ερώτηση γιατί δεν προσδιορίζεται πιο συγκεκριμένα η φοροδιαφυγή, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι τέτοια συστήματα για τους ελεύθερους επαγγελματίες ισχύουν και σε άλλες χώρες, όπως π.χ. στη Γαλλία και την Ιταλία, αναγνωρίζοντας πάντως ότι είναι δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια τι συμβαίνει.

«Οσο εξελίσσονται τα πράγματα τεχνολογικά, τόσο θα προσδιορίζονται με μεγαλύτερη ακρίβεια», συμπλήρωσε στην απάντησή του.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, «είναι αδύνατον να βάλεις έναν εφοριακό δίπλα σε κάθε φορολογούμενο, ούτε να εξαφανίσεις φοροδιαφυγή, κάνουμε όμως κάποια βήματα».

«Οι αριθμοί αποτυπώνουν ένα μεγάλο μέρος της αλήθειας», παρατήρησε από την πλευρά του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης για το θέμα της φορολόγησης ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων.

Υπογραμμίζοντας το δίπτυχο, μείωση φόρων – δικαιότερο φορολογικό σύστημα, ο κ. Κοντογεώργης υπενθύμισε μιλώντας στο Μega ότι «το 75% των φόρων το πληρώνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι, το 50% των φόρων από τους ελεύθερους επαγγελματίες το πληρώνει το 4% αυτών, ένας στους δύο δηλώνει συχνά μηδενικό εισόδημα ή ζημιές».

«Είναι όλοι το ίδιο;» διερωτήθηκε. «Οχι. Υπάρχουν εξαιρέσεις, που ήδη αποτυπώνονται, όπως πού ζεις, πού δικηγορείς, αν είσαι στα νησιά, αν είσαι νέος, και άρα έχεις 5-6 χρόνια προκειμένου να ισχύσει το σύστημα».

Οσο για τα περιθώρια αλλαγών στο νομοσχέδιο, σημείωσε πως βρίσκεται ήδη στη διαβούλευση «έχουν κατατεθεί προτάσεις, το υπουργείο Οικονομικών προσδιορίζει τα πεδία στα οποία ίσως υπάρξουν κάποιες αλλαγές, χωρίς να αλλάζει ο πυρήνας. Εξετάζονται αλλαγές, αυτή είναι η λογική της διαβούλευσης».

Και κλείνοντας την αναφορά του στο θέμα, άφησε αιχμές προς την αντιπολίτευση: «Ελπίζω να τοποθετηθούν και τα κόμματα, έως τώρα δεν έχουμε ακούσει κάτι ρεαλιστικό, έχουμε ακούσει αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Να μιλάμε ρεαλιστικά, εμείς θέλουμε δικαιότερο σύστημα προκειμένου όλοι να καταβάλουν με βάση τη φορολογική τους ικανότητα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...