290
| REUTERS/Yves Herman

Εκλογές στην Ολλανδία: Πρώτη η Aκροδεξιά του Βίλντερς, σύμφωνα με τα exit polls

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2023, 22:58
|REUTERS/Yves Herman

Εκλογές στην Ολλανδία: Πρώτη η Aκροδεξιά του Βίλντερς, σύμφωνα με τα exit polls

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2023, 22:58

Σαφές προβάδισμα στον αρχηγό του ακροδεξιού Κόμματος για την Ελευθερία (PVV) Γκέερτ Βίλντερς έδωσαν τα πρώτα exit polls για τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Ολλανδία, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα το βράδυ της Τετάρτης.

Σύμφωνα με τα exit polls,

  • Το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) Βίλντερς έρχεται πρώτο με 35 έδρες (σε σύνολο 150).
  • Η αριστερή Συμμαχία Πρασίνων – Εργατικών (GroenLinks–PvdA), υπό την ηγεσία του πρώην επιτρόπου της ΕΕ Φρανς Τίμερμανς, ακολουθεί με 26 έδρες.
  • Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) του Ρούτε, στην ηγεσία του οποίου βρίσκεται η Ντιλάν Γεσιλγκιόζ, έρχεται τρίτο με 23 έδρες.
  • Το νεοσύστατο Νέο Κοινωνικό Κεφάλαιο (NSC) του Πίτερ Ομτσιχτ συγκεντρώνει 20 έδρες.

«Οι ολλανδοί ψηφοφόροι μίλησαν και είπαν ότι δεν πάει άλλο. Θα περιορίσουμε το τσουνάμι των αιτήσεων ασύλου και τη μετανάστευση. Θα παραδώσουμε τη χώρα πίσω στους Ολλανδούς», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο 60χρονος Γκερτ Βίλντερς πανηγυρίζοντας έπειτα από την ανακοίνωση των exit-polls.

Εάν επιβεβαιωθεί από τα τελικά αποτελέσματα, η νίκη του Βίλντερς σηματοδοτεί μια ξαφνική στροφή προς τα Δεξιά, η οποία θα προκαλέσει ανησυχία στις Βρυξέλλες, καθώς το PVV έχει υποσχεθεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένταξη της Ολλανδίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ωστόσο, το ότι ο Βίλντερς φαίνεται να θριάμβευσε στις εκλογές, δεν συνεπάγεται ότι θα καταφέρει να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό.

Σημειώνεται ότι μετά τις αμέσως προηγούμενες εκλογές στη χώρα, το 2021, είχε χρειαστεί να περάσουν περίπου εννέα μήνες για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Η κυβέρνηση συνεργασίας που είχε προκύψει τότε, υπό τον Ρούτε, κατέρρευσε πρόωρα το καλοακαίρι υπό το βάρος της πρόκλησης του Μεταναστευτικού.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η περίοδος και των τωρινών μετεκλογικών διαπραγματεύσεων, αναμένεται να είναι μακρά. Οι ηγέτες των τριών άλλων μεγάλων κομμάτων έχουν ήδη διαβεβαιώσει ότι δεν θα συμμετάσχουν σε έναν συνασπισμό υπό το PVV.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...