565
Κολάζ με τα πρόσωπα παιδιών που έχουν απαχθεί από τη Χαμάς |

Ισραήλ: Με κομμένη την ανάσα περιμένουν τα παιδιά τους

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2023, 20:07
Κολάζ με τα πρόσωπα παιδιών που έχουν απαχθεί από τη Χαμάς
|

Ισραήλ: Με κομμένη την ανάσα περιμένουν τα παιδιά τους

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2023, 20:07

Από τους 240 ισραηλινούς ομήρους η Χαμάς θα απελευθερώσει τους 50 – αυτό προβλέπει η συμφωνία εκεχειρίας, και σίγουρα είναι ένα καλό ξεκίνημα για την υπόθεση των απαχθέντων. Ολους αυτούς τους περιμένουν εναγωνίως οι συγγενείς τους, τους οποίους έχει φάει η στενοχώρια και το άγχος όλες τις ημέρες έπειτα από την 7η Οκτωβρίου. Η Corriere della Sera μίλησε με γονείς απαχθέντων παιδιών και μετέφερε το κλίμα που επικρατεί στα σπίτια τους.

«Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τι περνάμε. Δεν έχουμε νέα από τα παιδιά μας εδώ και 46 μέρες. Τα λόγια των τελευταίων ωρών μάς δίνουν ελπίδα, όμως φοβόμαστε και να ενθουσιαστούμε» είπε ένας παππούς που μέσα στη Γάζα έχει τα εγγόνια του, τον γιο του και τη νύφη του. Ολοι οι συγγενείς των απαχθέντων επικοινωνούν μεταξύ τους, ανταλλάσσουν ό,τι διαθέτουν από πληροφορίες, βασικά κάνουν μαζί κουράγιο. Βάστα με να σε βαστώ. Οποιος μάθει κάτι, αμέσως καλεί στο τηλέφωνο κάποιον άλλον και τον ενημερώνει.

Οι συγγενείς φοβούνται ότι η είδηση περί εκεχειρίας που δημοσίευσαν οι ισραηλινές εφημερίδες μπορεί να είναι πολύ αισιόδοξη. Μέσα στα 50 άτομα θα περιλαμβάνονται γυναίκες και παιδιά, έγραψαν. Κάποιοι από τους συγγενείς πολύ θα ήθελαν να περιλαμβάνονται και ηλικιωμένοι στη σχετική λίστα, δηλαδή οι δικοί τους άνθρωποι. Δεν ξέρουν πότε, πώς και, τελικά, αν θα τους ξαναδούν.

«Στις 7 Οκτωβρίου, ο γιος μου και η οικογένειά του απήχθησαν από το κιμπούτς. Είχαν πάει να επισκεφθούν τους γονείς της νύφης μου, ο συμπέθερος σκοτώθηκε. Ταλαντεύομαι μεταξύ αγωνίας και ελπίδας» λέει ο ίδιος παππούς. «Σκέφτομαι πώς ζουν. Αν κοιμούνται στο κρύο, στο σκοτάδι κάποιου τούνελ. Αναρωτιέμαι αν ο γιος μου και η νύφη μου είναι μαζί με τα μικρά. Κλαίνε; Πεινάνε; Κανονικά έπρεπε να ήταν στο σπίτι και να παίζουν»…

Συγγενείς απαχθέντων διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ με αίτημα την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων – καρέ της 22ας Νοεμβρίου (REUTERS/Shir Torem)

H συντάκτρια της Corriere έγραψε: «‘‘Οσο τα παιδιά σας είναι στο σχολείο, οι μικροί Ισραηλινοί εξακολουθούν να είναι όμηροι των τρομοκρατών της Χαμάς’’ είναι η ανάρτηση που εμφανίστηκε στον επίσημο λογαριασμό του Ισραήλ.  Στο προφίλ κοινοποιήθηκαν οι ιστορίες ορισμένων από αυτούς. Οπως εκείνη των αδελφών Αβίβ και Ραζ, δύο και τεσσάρων ετών αντίστοιχα, που υπάρχει και φωτογραφία τους από το πρωί της 7ης Οκτωβρίου, να χαμογελούν και να παίρνουν πρωινό καθισμένοι γύρω από το τραπέζι.

»Υπάρχει και η ιστορία της Αμπιγκέιλ Ενταν, τριών ετών. Οταν η Χαμάς εισέβαλε στο κιμπούτς, η Χαμάς δεν λυπήθηκε τους γονείς της. Κατάφερε να δραπετεύσει και να ζητήσει καταφύγιο από τους γείτονές της. Η οικογένεια Μπρότατς καλωσόρισε την Αμπιγκέιλ, όμως η Χαμάς πήγε και σε αυτούς. Ολοι απήχθησαν, μαζί και η Αμπιγκέιλ». Η Ιταλίδα μίλησε και με τη Ρεμπέκα Μπρίντζα, εκπρόσωπο των οικογενειών των ομήρων. «Δεν γνωρίζουμε πόσες μητέρες έχουν απαχθεί, αλλά ξέρουμε ότι μεταξύ των 37 ανηλίκων οι 17 είναι κάτω των 12 ετών, ενώ υπάρχει και πέντε μηνών βρέφος.

»Μακάρι όλοι να μπορούσαν να δουν τα μάτια αυτών των ανθρώπων. Τις τελευταίες εβδομάδες κανείς δεν θυμήθηκε τα μικρά μας. Τα παιδιά είναι παιδιά, τόσο στη Γάζα όσο και στο Τελ Αβίβ. Σήμερα είναι η πιο όμορφη μέρα των τελευταίων 46 ημερών, γιατί πρώτη φορά υπάρχει ελπίδα, αλλά είναι και αυτή με την περισσότερη αγωνία. Ποια είναι τα ονόματα αυτών που θα αποφυλακιστούν; Ενα 17χρονο αγόρι θεωρείται παιδί ή όχι; Πότε θα ξεκινήσουν οι επιχειρήσεις απελευθέρωσης;» Ερωτήσεις και αμφιβολίες που βασανίζουν τους συγγενείς, σχολίασε καταληκτικά η Corriere.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...