383
O Eρντογάν ξανά σε ρόλο προστάτη την ώρα που ετοιμάζεται η νηοπομπή των χιλίων σκαφών για τη Γάζα | REUTERS/Liesa Johannssen

Ο Ερντογάν επιχειρεί να το παίξει τώρα (και) «εγγυήτρια δύναμη» για τη Γάζα

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2023, 17:04
O Eρντογάν ξανά σε ρόλο προστάτη την ώρα που ετοιμάζεται η νηοπομπή των χιλίων σκαφών για τη Γάζα
|REUTERS/Liesa Johannssen

Ο Ερντογάν επιχειρεί να το παίξει τώρα (και) «εγγυήτρια δύναμη» για τη Γάζα

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2023, 17:04

Ορους  όπως «κατεχόμενα εδάφη», «εγγυήτρια χώρα» και «πρόσφυγες στην ίδια τους τη χώρα» επέλεξε ανερυθρίαστα να χρησιμοποιήσει ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη νέα του αναφορά στον πόλεμο Χαμάς – Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, απευθυνόμενος αυτή τη φορά, στους ηγέτες της G20 (ο τούρκος πρόεδρος συμμετειχε  στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της G20 μέσω τηλεδιάσκεψης).

Και ενώ η Τουρκία φέρει το βάρος της εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο και των τετελεσμένων που ο ίδιος ο Ερντογάν επιδιώκει να περάσει στο Κυπριακό, εμφανίστηκε τώρα στο συγκεκριμένο ακροατήριο έτοιμος να αναλάβει ευθύνες εγγυήτριας χώρας για τη Γάζα!

«Ως Τουρκία, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη μαζί με άλλες χώρες στη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας που θα δημιουργηθεί, συμπεριλαμβανομένης να είμαστε εγγυήτρια χώρα», είπε χωρίς αιδώ και ενώ έχουν αποτύχει όλες οι αποπειρές του να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή στην αιματηρή ανάφλεξη.

«Μετά τα πρόσφατα γεγονότα, όλοι διαπιστώσαμε τη σημασία της ίδρυσης ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους βάσει των συνόρων του 1967, με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ, που θα ζει ειρηνικά δίπλα στο Ισραήλ», επανέλαβε ο τούρκος προεδρος.

«Σε αυτό το πλαίσιο», πρόσθεσε απευθυνόμενος στους ηγέτες της G20, «σας καλώ να αναλάβετε την πρωτοβουλία για την καθιέρωση της λύσης των δύο κρατών. Ως Τουρκία, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την υποχρέωση μαζί με άλλες χώρες στη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας που θα δημιουργηθεί, να γίνουμε εγγυητές»…

Kατά τα άλλα, ο Ερντογάν δεν έχασε την ευκαιρία για μία νέα σφοδρή επιθεση στο Ισραήλ και την ηγεσία του την οποία και κατηγόρησε για εγκλήματα πολέμου:

«Η τραγωδία στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ιδιαίτερα στη Γάζα, έχει πλέον ξεπεράσει τα όρια της ανθρώπινης ανοχής…  Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει αφαιρέσει το πιο βασικό δικαίωμα, το δικαίωμα στη ζωή, από τους 14.000 αμάχους, μεταξύ αυτών και παιδιά. Ανάγκασε τους Παλαιστίνιους να γίνουν πρόσφυγες στην πατρίδα τους. Βομβάρδισαν ανελέητα νοσοκομεία, σχολεία και στρατόπεδα όπου είχαν καταφύγει σε μια τελευταία ελπίδα να ξεφύγουν από το θάνατο», περιέγραψε, υποστηρίζοντας ότι ο Νετανιάχου έχει χάσει πλέον τον έλεγχο:

«…. Τίποτα από αυτά δεν μπορεί να θεωρηθεί δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Εδώ διαπράττονται σαφώς εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Όσοι κάνουν τέτοια πράγματα, πρέπει να λογοδοτήσουν ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης και της ανθρωπότητας. Σε καμία περίπτωση δεν θεωρούμε ότι οι ενέργειες κατά αμάχων είναι νόμιμες. Καλώ όλους τους ηγέτες εδώ να αντιδράσουν με τον ίδιο τρόπο στους θανάτους αμάχων, ανεξάρτητα από το αν είναι Ισραηλινο-Παλαιστίνιοι, Εβραίοι-Μουσουλμάνοι-Χριστιανοί».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...